Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.

При нужда държавата избира особен управител на "Лукойл Нефтохим"
325
Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим".

Приетите текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

В случай обаче, че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, може да се предложи нов срок на Народното събрание, решиха още депутатите.

Според приетите текстове министърът на икономиката може да назначава в рафинерия „Лукойл“ особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител, Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
2
 
! Отговори
Танкист преди 8 месеца
Сега вече Русия ще загуби войната и хохлите ще триумфират.
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българоубийци!
35
12
 
6
 
! Отговори
Напред към Москва преди 8 месеца
Роботино падна!Контрата се усилва и набира скорост.Стига сте ревали за някакво жито и скъп петрол.Има по важни неща в този живот.А едно от тях е да победим Русия!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес само хубави новини за оркофобите и лоши такива за оркофилите.
33
8
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
41 Така е прав си нормалните българи живеем в кошмар заради комутистите още от 44та та чак до днес
32
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Редовите българи да се измитат към Русия и кошмарът им ще приключи хехвхех
31
2
 
7
 
! Отговори
А снимката, снимката преди 8 месеца
Къде е снимката, къде е снимката на Путин който гледа с унил и отчаян поглед, в бункера самотен и изолиран от целия цивилизован свят, дайте към статията и снимката, дайте снимката!
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Редовите българи живеем в някакъв кошмар. Това направо е филм на ужасите. Откакто посолството ни взе на ръчно управление направо ни разби тотално за три месеца!
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Възраждане са същите като ППДБ.
28
2
 
7
 
! Отговори
Ограбиха Нии преди 8 месеца
24 Чакай сега то и сега е двуцифрена инфлацията благодарение на служебните лузъри на М у н ч о инфлацията в БГ гони 60% това че те лъжат ме е 8% и ти им вярваш защото не си достатъчно интелигентен си е твой проблем.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо да подсигурят заместващия петрол.... Те са подсигурили посредниците и "партийните пари" които ще получават от тия посредници. А произхода 100% ще бъде руски. Кой ***...от ще вкара танкер от 500 000 тона в черно море???
26
6
 
12
 
! Отговори
Ремс преди 8 месеца
Путин ще си го премести в другия крачол.Смешни сте.
25
4
 
14
 
! Отговори
Зельо преди 8 месеца
И украинското жито ще ядете.И скъп петрол ще плащате и скъп ток колкото трябва.Ще плащате но важното е Украйна да победи!Победата над Русия ще ви направи всички богати и щастливи затова трябва да издържим!Малко остана от Роботино до Москва са 800 км.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво ще пращате не Зелю? Сега му пращате цистерни с горива. А после като няма суров петрол - сварен петрол ли ще пращате?
23
2
 
15
 
! Отговори
Дебили преди 8 месеца
Много ми харесва формулировката за отказването "предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол". Ами откажете се и от яденето, обявете гладна стачка, а може и скоро да гладувате без стачка.
22
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е краят! Сега ще има експлозия на цените на всичко, защото горивата ще скочат до 4-4.5лв.Иронията е,че пак ще се внася руски петрол, но лев и половина ще отива за посредниците. Същата схема като с газта.
21
4
 
29
 
! Отговори
Край! преди 8 месеца
Сега Русия ще рухне, такъв голям клиент да се "откаже от правото си" да купува руски петрол.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И как така е решил нещо парламента а именно,прекратяване на вноса на руски петрол след края 2024 година,след като дерогацията която получихме от ЕС също предвиждаше след 2024 България да спре да преработва руски петрол?
19
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези закопават България. Хора, трябва да ги спрем.
18
4
 
31
 
! Отговори
Сега преди 8 месеца
Ни е в кърпа вързана двуцифрена инфлация. Ще купуваме пак руски петрол , но от прекупвачи, както е и с газта. По-големи бу..ци от сега управляващите, да вървят срещу интереса на народа си няма. Явно тези след отказа на Полша от доставка на оръжие за Украйна, съвсем ще ни вкарат във войната.