1 януари 2025 г. - целевата дата на правителството за приемане на еврото

Парламентът ударно приема ключови закони
Обновена: 24 сеп 2023 10:16 | 24 сеп 2023 07:45, Камелия Цветанова
235
1 януари 2025 г. - целевата дата на правителството за приемане на еврото
Снимка: Pixabay

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания проект на правителствения сайт strategy.bg, предаде БНР. Промените се правят в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационен съвет за подготовка на ни за членство в еврозоната, а срокът за изпращане на становища изтече снощи.

Страната ни изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари.

Официалният довод бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, което бе продиктувано от политическата криза тогава. Въпреки че голяма част от необходимите текстове бяха внесени в парламента, липсата на съгласие между политическите сили доведе до забавянето им и разпускането на предишното Народно събрание без краен резултат по тези текстове.

Настоящият парламент обаче ударно приема ключови закони, които трябва да бъдат готови до въвеждането на еврото. През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка и на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване от правителството и след това от депутатите. Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: европравителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
14
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 8 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
148
3
 
10
 
! Отговори
Хърватия преди 8 месеца
Много е объркващо, казват три приятелки. Изглежда по-евтино, но всъщност е много скъпо. Току-що платихме шест евро за две кафета и една кола бях шокирана, казва едната.
147
2
 
9
 
! Отговори
Исторически парк преди 8 месеца
Да 2012 да добре щото още не са приели еврото ;)
146
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само Европа никакво връщане назад към Русия
145
6
 
3
 
! Отговори
до 145 преди 8 месеца
До Исторически парк. Настоящето състояние на икономиката на Латвия е по-добро от прогнозираното. С нейния растеж от над 5% за 2012 г., той е най-бързият за Европейския съюз - тенденция, която се запазва и през 2013 г. В същото време за 2012 г. инфлацията леко намалява, рефлектирайки върху цените на храните и енергията.Безработицата отчита спад, след върховата си позиция в размер на 21,3% през първото тримесечие на 2010 г., до 11,4% през второто тримесечие на 2013 г.
144
7
 
14
 
! Отговори
Това е реалността преди 8 месеца
Специално за българските роби,освен инфлацията и другите благини,които ни очакват,има и една черешка на тортата,за която западните робовладелци толкова се напъват -ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ,КОЙТО КРЕПИ БОРДА!Веднага,щом напъхат стадото в .. ЕС,валутния резерв моментално отива в ЕЦБ,а за стадото остава един много добре оформен среден пръст.Ама,продължавайте да драпате роби.Нищо не си спомняте от цялата поредица зтягане на клупа около врата - в НАТО(край на армията),в ЕС(край на икономиката)..и т.н!
143
6
 
8
 
! Отговори
Стар седесар преди 8 месеца
Пътят на България е определен от СДС през 2000г. Посоката е само на Запад.
142
9
 
6
 
! Отговори
Darko преди 8 месеца
Таварщчи, еврото е конвертируема валута, не знам дали знаете какво означава този термин. Сега да ви обясня, това са валути, които можеш да плащаш в цял свят с тях. Но едва ли в неделя сутрин тук е пълно с финансови експерти :))))
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако беше така оттатък да са го направили!
140
5
 
12
 
! Отговори
Исторически парк преди 8 месеца
Латвия прие еврото 2013та и от тогава нямат никакъв икономически растеж..
139
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България има достатъчно зърно и ток. Всеки има по две жилища и кола и всичко това благодарение на Европа. Българите ходят на почивка в Турция и Гърция. Магазините пълни със стока, заплатите растат. Никога не сме живяли толкова добре и всичко това благодарение на Запада
138
9
 
7
 
! Отговори
Пак илюзии преди 8 месеца
Приемането на еврото ще улесни бизнеса и ще ни направи по-богати, всички български фирми, които търгуват с Германия или други страни от ЕС ще спестят много от превалутиране. Ще спечелят богатите, бедните, средната класа ще го ду ха!!! Товарищ! Понял! хахахаха
137
8
 
2
 
! Отговори
Само Европа и САЩ преди 8 месеца
Слънчеви панели в двора и караш електрическа кола без пари в Шенген. Отопление на термопомпа отново от Слънчеви панели. А през зимата ток от АЕЦ с малки модулни реактори. Цената им е 1 милиард долара.
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Специално за българските роби,освен инфлацията и другите благини,които ни очакват,има и една черешка на тортата,за която западните робовладелци толкова се напъват -ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ,КОЙТО КРЕПИ БОРДА!Веднага,щом напъхат стадото в *** ЕС,валутния резерв моментално отива в ЕЦБ,а за стадото остава един много добре оформен среден пръст.Ама,продължавайте да драпате роби.Нищо не си спомняте от цялата поредица зтягане на клупа около врата - в НАТО(край на армията),в ЕС(край на икономиката)..и т.н!
135
9
 
4
 
! Отговори
Darko преди 8 месеца
Приемането на еврото ще улесни бизнеса и ще ни направи по-богати, всички български фирми, които търгуват с Германия или други страни от ЕС ще спестят много от превалутиране. А и като трябва да пътувам в Гърция на море няма да ми взимат допълнително като обръщам левове в евро. Всички ще спечелят от това. Като влезем и в Шенген няма да се налага да чакате на Кулата и Дунав мост, но копейките явно не го разбират това хахахаха
134
7
 
3
 
! Отговори
Само така преди 8 месеца
Скъсваме окончателно с Русия
133
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Избирам Шенген и електрически коли пред Русия и нейния отровен дизел
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами не. Им а референдум д Асен провежда преди това
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
И обикновена вафла с лютеницата звучи добре особено ако нямаш хляб. Дано не ви се налага да пробвате подобни комбинации.
130
9
 
10
 
! Отговори
ЕВРОЗОНА И ШЕНГЕН... преди 8 месеца
ЗВУЧИ МНОГО ПО - ПРИЯТНО, ОТКОЛКОТО - ЕВРАЗИЯ И РУСИЯ........ НАРОДА ВИНАГИ ЗНАЕ, КОЕ Е ДОБРО ЗА НЕГО, А НЕ ЗА ГОРИЛИТЕ НА РУСИЯ...