Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер

Вицепремиерът разговаря с държавния секретар Антъни Блинкен
Обновена: 26 сеп 2023 09:33 | 26 сеп 2023 09:31, Петър Бойчев
277
Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер
Снимка БГНЕС

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До Shark - точно тук е мястото на политик с достойнство - т.е. такъв дето да "играе"! Няма лошо да изпълнява и заповеди, но... отвреме навреме и да блъфира за да докара някакви ползи и за България. Да вземе пример от плъзгавия Вучичи - дето играе и с ЕС, и с Щатите , и с Путин. Обаче при нас няма никаква школа. Политиците ни са безлични слагачи, които не смеят да играят - очевидна липса на школовка.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И начело на регионалния лидер- Боко и Гаргамел.Пак станахме за смях на комшиите.Няма ли кой да обясни на тази женица какво означава регионален лидер?И кой може да се похвали с това.
117
1
 
13
 
! Отговори
ммдаа преди 8 месеца
Тази определено не е глупава... куха е като лека!
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като не бяхме лидер, беше май по-добре!
115
1
 
13
 
! Отговори
Весо преди 8 месеца
Гаргамел,искам да съм *** в щата Алабама,но най-вече българин в Родината си!Не лидер,а работещ и проспериращ българин!Уви,с такива,катовас всеки ден губим по нещо българскои родно!Откъде се пръкнахте!***!
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новият ни Бог - Зеленски , също ни хвали !
113
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама Габриел вярно е робот. На всяка снимка изглежда по един и същ начин. Може да е от последната секретна американска партида биороботи.
112
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Регионален лидер?Ха,ха,ха!И на кого влияем и пред кого сме,та да сме лидери?Тая жена става все по-смешна и неадекватна.А след няколко месеца може и премиер да ви стане.
111
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ виждат България като пълна марионетка, изпълнямаща заповедите на Посолството.
110
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига си говорила глупости,бе Гаргамел!Не се ли усещаш вече/
109
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До 99. Нито едните, нито другите искат добро за България! Разликата е единствено в подхода, друга разлика няма! Резултатът е едни и същ - зависими сме!
108
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нЕ ЗНАМ за какво е това ''хвалене''!Щом започне САЩ да те хвали , работата е МНОГО ЗЛЕ !
107
0
 
12
 
! Отговори
Нора преди 8 месеца
Гаргамел,Гаргамел имай милост поне към нас, българите! То за България няма да го разбереш,пък и скоро ще си пътник!
106
0
 
10
 
! Отговори
Идиотокрация преди 8 месеца
Същите лафове за "регионален лидер" и "стратегически партньорство на високо ниво" ги приказват и на македонците и на гърците и турците и румънците и на украйнците изобщо на всички които ще им дават милиарди за някаква техника която ще получат после.Украйна па беше "сърцето" на САЩ според Нюланд. Винаги говорят така когато ще вземат милиарди.Какво върховенство на законът - разни джанговци с по 10 присъди си ходят необезпокоявани и бият бабички за 10 лв по селата. Тая е някаква пародия.
105
3
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До 1234 - недей бе човек! Я се върни на снимката на един бивш премиер дето подаряваше кученца? А Държавния ни глава - гледащ Путин флюбено? А снимките на същия от миналото честване на Съединението с Митрофанова зад него?
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Продажници Когато народа спи така е!Спиш и страдаш,какво чудно има!?
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боже,спаси ни!
102
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До Христо Христов - баща ми, Христо, си отиде много преди да "разцъфне" Демокрацията ни и никога не е имал нищо общо с партията. Беше си /Светла му памет/ обикновен бачкатор! Но виж - при теб виждам забежки към "светлото минало". Така че, не обвинявай другите в собствените си пристрастия, а?
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази кой я взима на сериозно. Докога ще летят калинки и калинчовци по света.
100
0
 
7
 
! Отговори
Карамел от Гаргамел преди 8 месеца
Гаргамел на инструктаж преди ротационно да поеме управлението на американската колония. И сега кой е предател и шпионин? Дали ДАНС точно сега не спи?