Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер

Вицепремиерът разговаря с държавния секретар Антъни Блинкен
Обновена: 26 сеп 2023 09:33 | 26 сеп 2023 09:31, Петър Бойчев
277
Габриел се похвали: САЩ виждат България като регионален лидер
Снимка БГНЕС

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
18
 
! Отговори
Блинкън преди 7 месеца
Добро куче Габриел! Кажи Джав, Джав! На Кокалче!
138
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лидери сме по слугинаж!
137
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази колко е заблудена...
136
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Срам и позор за България !
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че бг е 1000 г. по-стара държава от САЩ. САЩ трябва да идват и бг ги хвали че са стабилни а не обратно. Когато Иван Асен има държава, САЩ още нямат и са индянци. Бг полицити са посмешише.
134
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
А относно преди - в средите си минавах за "дисидент". Доста пъти съм бил на мушката за неправилни възгледи и поведение. Та така.
133
0
 
7
 
! Отговори
КИРО преди 7 месеца
*** и ограничена, но послушна. На килимчето и ще цензурира всяко друго мнение.ЕНИЧАРИ, а вече и ФАНАРИОТИ.
132
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Лаврентий Берия В коментара ми за баща ти нямаше нищо за демокрацията, а за приликата между пламта и поведението ти и това на кандидатите за партиен член. Все отнякъде си го видял този пример. ПП. За сравненията между сега и преди - оценям и предимствата на "преди". И да, и преди 20 години, и сега съм доста по-добре от 90те % от матряла гласуващ за ес и нато...
131
0
 
12
 
! Отговори
жалкиНищожества преди 7 месеца
Асфалт паша дали я е цепил Жирафа под цъфналата магнолия,за да ни представлява?
130
0
 
10
 
! Отговори
Лев прв преди 7 месеца
Направиха ли ги янките тия 08 броя Ф16.Пироните ли свършиха или дъските за да ги сковат.Завода в който ще ги прават построиха ли го.Гърците разполагат с 300 броя.Добре ще поръчката не е за такава бройка.
129
1
 
12
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 7 месеца
Такива като това туморно ОбразУвание беше позволено на авгло-краварските шпиони за 35 години да разсипят подредената ни и богата държавиац,превръщайки я в своя добре преджобена Колония. Ето, в това сме"лидер" - без икономика,без селско стопан ство,без армия,без здравеопазване,без наука,без образование,без млади и образовани хора, без стимул,без переспектива.От 30 място в световната класация на ООН за ико номически растеж и благосъстояние сме след много африкански държави - на 112 място.Анатема!
128
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Егати Премиерите на Бг!Денков се допитва до Зеленски , Гаргито - посолството ...
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая марионетка поне хубава да беше, като й липсват всякакви други качества за такава, ама и това не би. Като другата марионетка в Брюксел е, дето правилно Ердоган не я зачита за нищо, защото нищо не е. Неизбрана от никого, спусната с парашута, като киртака, кокорека, ристю и плъха, от колонизатора да управляват губернията му. Приказва общи приказки и глупости.
126
0
 
14
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 7 месеца
Хасковска-Хаджидимовска да не казвам каква.Всички политици и партии в България се назначават от Сащ и ЕС.
125
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Блинкен сигурно и го е казал,като виц,ама тя не е разбрала.Иначе сме лидер по навеждането ,редовно си държим палците,точно тея политици ни правят да сме в тази поза
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ни занимавате с глупости!!
123
1
 
14
 
! Отговори
0880 преди 7 месеца
До Лаврентий БерияЖирафът има дълга шия, но няма акъл. Е, като тая нашата..
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
AАХАХАХ! Лидер в кое? В нищоправенето?
121
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман вече от боковите калинки.Тоя е решил да изпробва търпението ни и степента на нашата глу.пост,щом всеки път го преизбираме и ни е все едно кое магаре или магарица ще ни назначи.
120
0
 
4
 
! Отговори
и рейтинга на преди 7 месеца
правителството е като на байдън . добър като подкрепа, или лош катонехаресване . Гърция е нашия лидер номер 1 на балканите . габриела и блинкин това са измислили . взема база дава лидерства и подкрепа - с нищо за вземане , обсъдила конфликтите по света , , кметските избори и нааапрееееддд