Асен Василев: Мините и топлоцентралите няма как да работят по старому

Токът от тях не е конкурентноспособен, допълни той
Обновена: 1 окт 2023 22:54 | 1 окт 2023 22:33, Анисия Иванова
407
Асен Василев: Мините и топлоцентралите няма как да работят по старому

Мините и топлоцентралите няма как да продължат работа по старому. Така министърът на финансите Асен Василев защити плановете за справедлив преход след поредния ден на провален диалог между правителството и миньорите, блокиращи магестрала "Тракия".

"И то не защото правителството налага ограничения, а защото те самите виждат, че пазарът налага ограничения. Докато се плаща цена на емисия от порядъка на 80-90 евро на тон, няма как токът, който се произвежда от мините, да бъде конкурентноспособен в обема, в който е бил преди това. Той ще бъде конкурентноспособен вечер, когато е много студено, когато няма други производства. И това е ясно. И затова - естествено, самият пазар ще ограничи колко ток мините произвеждат и продават на пазара", каза министър Василев в интервю за bTV.

Още по темата

Стара Загора не е регион, където няма чужди инвестиции, има магистрала, жп линия, регион, който се развива доста добре, както и Пловдив. И двата региона се развиват изключително добре, има и сериозен инвеститорски интерес в Стара Загора за няколко милиарда, заяви още Василев.

Що се отнася до това, че ще се намали с 40% работата до 2026, то тази година е спаднала работата с 50%. За двете американски централи - на едната й изтича договорът 2024 г., другата 2026, държавата чрез НЕК им плаща въглеродните квоти, затова те в момента работят, уточни Василев. Техният ток няма да може да излезе на пазара, ако не се плащат от държавата въглеродните квоти. Почти сигурно е, че след като изтекат договорите им, те или ще намалят драматично, или ще затворят така или иначе, каза Василев.

Държавата може да направи нещо и точно затова са тези планове за справедлив преход, ПВУ, да се насочат около 4 млрд. лева в следващите 4-5 години, които да влязат в региона и държавата да подпомогне хората, така че те да си намерят достатъчно добра работа, каза още финансовият министър. Пазарът за въглища изчезва, защото е скъпо, добави той.

Огромна част от тези хора ще продължат да работят, даже и в деня, когато мината произведе последния тон въглища, имаме поне 10 г. работа, за да няма екологична катастрофа в този регион – инвестиции, рекултивация и т.н., отбеляза Асен Василев.

Ако някой ви казва, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже, подчерта Василев. Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото те самите виждат, че пазарът налага ограничение, а не правителството, подчерта финансовите министър. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции, но не трябва да отлагаме до последния ден. Отсега до 2038 г. казва планът как този процес върви плавно, уточни още той.

И днес миньори и енергетици блокираха магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и подбалканския път при Гурково. Чуха се и закани за стачни действия и режим на тока.

Синдикатите не се отзоваха на поканата за среща в министерския съвет с премиера Николай Денков. А той свърза пътните блокади с "амбициите на политици за местна власт".


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
0
 
! Отговори
Ей, смотана работа преди 2 месеца
Асенче - тъй кат те гледам, нема ка да огрееш във всички къщи у страната, като спрете тока.
309
1
 
1
 
! Отговори
бай Бай преди 2 месеца
Както каза преди време професор Иво Христов 80% от българите са умнокрасиви барбита!! Сега пак гласувайте за тях и така докато накрая всичкото това построено по времето на социализма, гадния социализъм не бъде на 100% затрито!!Да жувей демокрашъна!!
308
2
 
0
 
! Отговори
Асен Дебила преди 2 месеца
Абе фъфл як : Крадете милиарди , нищо не правите , и се обясняваш че разбираш нещо от енерегетика.От Енергетика разбираме 5 българина и това не е Ангелин Цачев (шеф на ЕСО) и мой киртак на София Запад. Не е Антон Славов,не е Сивелин Сивов...
307
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ток така или иначе ще се внася. До 5 години ще затворят АЕЦ-а и ТЕЦ-овете. Ще се купува ток от АЕЦ "Аккую" , която произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. И да не си помислите, че защото е построена от Росатом тока е пyтинcки ток, не това е натовски съюзен ток. А през това време Асен Василев ще живее на "Island of Beautiful Men".
306
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С какви мощности заменяме въглищните централи, така че да не внасяме ток? На този въпрос да отговори правителството. И нека не се лъжем, че може да стане с фотоволтаици. И може ли някой да каже САЩ и Китай плащат ли въглеродни емисии?
305
0
 
4
 
! Отговори
Писна ми преди 2 месеца
Цените растат
304
1
 
4
 
! Отговори
Ми като няма как да преди 2 месеца
Работят по старому , ще работят по новому Асенчо
303
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
До315. Стига си лъгал . Не си подготвен за темата. На тебе ли да вярвам или на хора информирани . Такива , като тебе ни държат в " чакалнята" тридесет години . Движат се яваш , яваш . Чак от мързел оглупяват. Пък и акъл тръгнал си да даваш
302
1
 
1
 
! Отговори
До 316 преди 2 месеца
Ти сам си го докара, що не излезеш да протестираш на магистралата, ама не ти стиска, по лесно да плюеш онлайн, плъх
301
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ни ги докара лъжливото Кире и тоя п****л и измамник.
300
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АСЕНЧО, НЕ ПОСТАВЯЙ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ. НЕ ПАЗАРЪТ НАЛАГА ОГРАНИЧЕНИЯ,А ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ С ПЛАЩАНИЯТА НА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ!!!... МИСЛИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ЗИМА ЩОТО ФОТОВОЛТАИЦИ,ВЯТЪР, БИОМАСА И ВЕЦ ДАВАТ МАКСИМУМ САМО ДО 20% ОТ ДОБИВА НА ЕЛЕКРОЕНЕРГИЯ ПРИ ИДЕАЛНИ УСЛОВИЯ...
299
3
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
До Пречистватели...Момочето, явно не си влизала в ТЕЦ 1 и 3 но лаеш като евтино ***.
298
3
 
4
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 месеца
Бивш счетоводител на офшорка
297
0
 
3
 
! Отговори
До До баба Пена преди 2 месеца
Онова, цензувираното по-долу с трите звездички е ***. Да се неначудиш какво точно се цензурира в тоя форум....
296
0
 
0
 
! Отговори
До баба Пена преди 2 месеца
Бабче, Булпака, на който си влизала през БТК не е интернета, за който се говори в момента. Съвременният интернет се появи след ***-то, а то е от 1994-та нататък.
295
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1000 лаладжийства и нито дума за новите 12.000 работни места, които държавата трябва да създаде в региона. Разбрахме, че сте обещали да затваряте централите, разбрахме и извиненията с 'другите, ЕС и пазара'. Нека е така. Искаме да чуем как и кога ще разкриете новите 12.000 работни места на същите места и то преди да затворят централите. И въобще за всичко, което затваряте, трябва да сте създали заместител предварително. Така правят хората навсякъде и затова политиците им не ходят с охрана.
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българинаКакто си написал ТЕЦ 2 е държавен. Кой мислиш че му плаща квотите при това положение...!?
293
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами така разяснено е прав, трябва консенсус и да направя план и да го спазват.
292
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименВ ЕС няма свободен пазар. Има регулации. Това със свободния пазар е американска измишльотина. Точна в САЩ се случиха редица фалити, включително около пирамидите "ЕНрон" и критовалутите.
291
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 2 месеца
До оня с модема, всеки път като си помислиш че си открил топлата вода и че ти си пъррвият трябва да се сетиш че много други са я открили топлата вода и даже вече се къпят с нея.