Пеевски размаха пръст на Асен Василев: Спазвай споразуменията!

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции, се чете в декларация
259
Пеевски размаха пръст на Асен Василев: Спазвай споразуменията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите Асен Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в Народното събрание, и да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, поиска в специална декларация депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В позицията, разпространена от централата на партията, се казва, че Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите.

Още по темата
Повод за недоволството е изразеното от Василев мнение в Министерски съвет и в предаването "120 минути" по bTV, че ДДС за ресторантьорския бизнес трябва да се промени от 9% на 20 %.

Пеевски се позовава на проведен разговор в Народното събрание, в който са участвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев. „Темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневния ред на обществото и със всички свои решения да работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща, беше повече от добър.

За съжаление, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на bTV в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша“, се казва в позицията.

Делян Пеевски припомня, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес, както и че това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му, допълва народният представител.

"А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството, е длъжен да пази  интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри, е да изпълняват тези политики.

Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация.  Стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи, които стоят пред нас, на които хората очакват и разчитат", се казва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама това пр.се Пеевски нещо много взе да се изявява в последно време. Да не се мисли за премиер в сянка? --- Що да се вживява... той е част от сглобката на ППДБ-ГЕРБСДС ДПС. Искате да управлявате на всека цена добре, сега ще се съобразявате. Ще се смирите .... етническа партия да ви дава указания. Посланика като ви дава указания що не пищите???
146
1
 
10
 
! Отговори
Марга Рит преди 7 месеца
ТОЗИ, откак го набиха здраво, взе да управлява от раз. До вчера очите му не можехме да вдим в народното събрание. Сега голям го вади...
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шиши да напомпи Кокорчо, а не да размахва пръст
144
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оставка на правителството!
143
2
 
27
 
! Отговори
&~~ преди 7 месеца
Ама това пр.се Пеевски нещо много взе да се изявява в последно време. Да не се мисли за премиер в сянка?
142
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сглобката се държи само от Анти-български интереси и финансови изгоди!!! Какво ще каже посолството е най важно за тях..еГем ти и Демокрацията - васалитет на ЛГБТПосланици!
141
10
 
5
 
! Отговори
Шиши Беш Пармаклар преди 7 месеца
"ВЪЗРАЖДАНЕ" СА ТУРЦИ!
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честита академична година! :)
139
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
може и да го щипне по бузката или да му дръпне ухото, оня ще се кефи
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споразуменията с намагнетени мутри не важат!
137
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пеевски за премиер. Това е спасението.
136
2
 
11
 
! Отговори
Алекса преди 7 месеца
Баце ги насади на пачи яйца прави се на хитрец
135
2
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 7 месеца
Ако бойко иска да потъне заедно с - пп нека да си траеГерб загуби поне-10% от избирателите си дотук
134
5
 
8
 
! Отговори
НАШ АСЕН преди 7 месеца
СИН НА МИЛИЦИОНЕР ОТ БКП/БСП...... КАКВО ОЧАКВАТЕ...??.... СЪЩОТО, КАКВОТО И ОТ КОСТЯ КОПЕЙКИН..... ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ СА..... РУСКИ ДРЕНКИ......
133
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко напада в момента яко правителството.Има лайв във фейса.Знаех си че ще се извърти от Петък.В Петък защитаваше Денков, вече пее друга песен.Усети се че работата е дебела и се извъртя.
132
5
 
18
 
! Отговори
Алекса преди 7 месеца
Разглобяване на сглобката ! Това е спасението и по пътя на Унгария
131
0
 
17
 
! Отговори
До Адвокат на Дявола преди 7 месеца
Как ще няма - има. По-продажни, по-нагли, по-нахални и безочливи, по-ниско образовани и по-ниско интелигентни са тези от ГЕРБ и от ДПС. Ако те не бяха такива, нямаше да ги има и ПП. Онези продадоха и предадоха държавата, а тези продължават тяхното дело.
130
3
 
15
 
! Отговори
Адвокат на Дявола преди 7 месеца
А сега си представете какво би станало с някой Западноевропейски Политик или Политическо Формирование от Западна Европа - ако им пуснат запис - че ходят да "докладват" , да "козируват" , и да искат "съвети" от чуждо Посолство! Примерно в Китайското , или пък Руското... Дали ще има изобщо Политически живот след това са такива? Или ще ги изметат , като ***... Дори ми се струва , че ще лежат - И в затвор - за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! А тук НЕ само ги оправдаха , но и станаха - МИНИСТРИ!...
129
2
 
10
 
! Отговори
Избирател пп преди 7 месеца
Благодарение на виселите по площадите - фирмите на - пп, ще отхапят тльсто парче от падналият труп на бьлгаритеВиждали сте как хиените нападат и кьсат жива пльт от раненото животно паднало на земята
128
3
 
11
 
! Отговори
Жьлтопаветник преди 7 месеца
Те от - пп/дб протестираха срещу бойко и пеевски защото им плащаха а и искаха да се наредят до герб за парите от плана за вьзтановяване при разпределянето това е ясно на всички вече