Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите

Срещата няма да се проведе в Раднево, а в НС
3 окт 2023 07:00, Нели Христова
190
Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите
Снимка: БГНЕС

„Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори. Това става, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента“, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

„Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството“, пише още в съобщението.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат отправената снощи в национален ефир покана за среща и разговор с представителите на протестиращите миньори. Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Разговорите ще се проведат във вторник от 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Синдикатите и протестиращите също са потвърдили присъствието си, предаде Нова тв.

Премиерът направи два пъти опит за диалог с протестиращите, припомнят от "24 часа".

В неделя той ги покани в Министерски съвет, но те не се отзоваха. В понеделник енергетиците и миньорите категорично отказаха покана за разговори с Денков в София и казаха, че искат той да отиде на място.

По-късно през деня той отправи нова покана за среща, този път в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево от 11 ч. във вторник. От синдикат "Подкрепа" заявиха, че блокадите продължават и вероятно няма да се срещнат с премиера в Раднево.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Толев преди 6 месеца
До АнонименНапълно съм съгласен. Дано повече хора разберат какви продажници ни управляват.
150
0
 
0
 
! Отговори
Мира преди 6 месеца
По-жалко правителство не сме имали никога... Предатели и измамници...
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Срещнаха се и цялото правителство бяха като ***
148
0
 
0
 
! Отговори
ценител преди 6 месеца
Трябва да се извикат от синдикатите представители на ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА и представители на ТЕЦ-овете да се разберат кой с какъв дял ще участва в производството на базова електроенергия до 2050г. Цяла европа се ориентира към ядрената енергетика като базова мощност за сега без Германия. Най-скъпо и най-мръсно електроенергията излиза от ТЕЦ-овете!
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ритане на радевите изчадия на АДа!!
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Покажете им среден пръст на миньорите...те сами се изпокараха тази сутрин. не били истински миньори на срещата.. до кога ще ни играят театър тези хора?
145
2
 
3
 
! Отговори
ЛИМУЗИНИ НА ФОТОТО преди 6 месеца
КАТО ГЛЕДАМ ЛИМУЗИНИТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ, МИ СТАВА ЯСНО ЗАЩО НЕ ИСКАТ ДА ИМ ЗАТВОРЯТ ЗЛАТНАТА Кокошка... 150 000 лева НЕ ГИ ХАРЕСВАТ, НЯМАТ ГИ ЗА ПАРИ, ТИЯ ОЯДЕНИ "МИНЬОРИ"....
144
0
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 месеца
До Анонимен 158, къде го виждаш тоя прогрес бе ах *** ко, има регрес, връщане към свещите и газените лампи.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРОМЯНА И ДЕМОКРАЦИЯ. ДРУГОТО Е ПРЕДАТЕЛСТВО И ТЕРОРИЗЪМ.
142
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 158 преди 6 месеца
Никой никога не е протестирал точно против прогреса. Протестът е срещу неграмотните управници, които не само че го спряха още преди 25 години, спъват го днес, ами и разподаряват и малкото, което е останало от него, да си натъпчат собствените лакоми усти!
141
4
 
6
 
! Отговори
4 преди 6 месеца
Пак ще ги излъжат!това им е професията-да лъжат и крадат!
140
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Доживяхме в България да се протестира против техническия прогрес.
139
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия от Мариците заради системното обгазяване и мръсния въздух мозъците им са напълно блокирани. По-зле са е от надрусани наркомани. какви преговори могат да се водят с напълно неадекватни индивиди?
138
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това американско правителство е вачно защото и трита партии са яко зависими от америка и ще симулират различия за да си мисли народа че спорят и се карат а в това време ще си пълнят гушите- а българия ще изчезва
137
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ще ги излъжат пак и зимъска като сняг забръска ще стоим на тъмно и студено за да им едобре на американците и слугите им- ама не е виновен тоя дтето яде зелника
136
1
 
8
 
! Отговори
Всичко е ясно бе преди 6 месеца
Протестиращите ще клекнат и ще кажат Бойко ни убеди и т.н. После не било предизборно бреееееееййййййй! Всичко е организирано и се изпълнява през оня гербераз шефа на КНСБ Пламен.
135
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 6 месеца
Някой очаква ли нещо продуктивно изобщо?Аз не определено!
134
1
 
7
 
! Отговори
На Радев Му дреме преди 6 месеца
Един велик Българин Готвач ми каза преди време, че / Ние сме едно малодушно, но много ентусиазирано племе, но без траен интерес. След като се излегнем на дива и всичко изстива!
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИДВАТ ИЗБОРИ СЛЕД 4 СЕДМИЦИ И НЕ(КОАЛИЦИЯТА) ЩЕ ГЛЕДА ДА ПОДКУПИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЕНЕРГЕТИЦИ И МИНЬОРИ, КАКТО ГО НАПРАВИ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ С МАЙБАСИТЕ...
132
3
 
9
 
! Отговори
66 66 66 преди 6 месеца
ПРИЗОВАВАМ някоя " независима " медия да провери колко човека има назначени в ТЕЦ 2 и Рудник-а , които дори не знаят какво работят там. Това е публична тайна в цяла Стара Загора, както и други градове. Тогава ще лъснат много от опорките на хората постоянно скандиращи " че се борят за моята независимост и енергийно спокойствие" "за бъдещето на нашите деца" " да не стоя на тъмно " и много други ! Само да искат ТЕЦ 2 и Рудник Трояново може не само да просперира ами и да прави много печалба !