Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите

Срещата няма да се проведе в Раднево, а в НС
3 окт 2023 07:00, Нели Христова
190
Днес премиерът Денков, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се срещат с протестиращите
Снимка: БГНЕС

„Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори. Това става, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента“, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

„Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството“, пише още в съобщението.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат отправената снощи в национален ефир покана за среща и разговор с представителите на протестиращите миньори. Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Разговорите ще се проведат във вторник от 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Синдикатите и протестиращите също са потвърдили присъствието си, предаде Нова тв.

Премиерът направи два пъти опит за диалог с протестиращите, припомнят от "24 часа".

В неделя той ги покани в Министерски съвет, но те не се отзоваха. В понеделник енергетиците и миньорите категорично отказаха покана за разговори с Денков в София и казаха, че искат той да отиде на място.

По-късно през деня той отправи нова покана за среща, този път в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево от 11 ч. във вторник. От синдикат "Подкрепа" заявиха, че блокадите продължават и вероятно няма да се срещнат с премиера в Раднево.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще развърже кесията, ще им подхвърли някой сребърник и ще се кротнат доволни и щастливи, че даже победили...Споко.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Надявам се протестиращите да си носят големи сурвакници и да сурвакат предколедно управляващите...
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 76 : Достатъчно е да пуснат социалните да им съберат децата, да видиш колко послушни ще станат. Те ще си намерят за какво .
68
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
На Боко Тиквата...енергийното острие,асковският...*** Делянчо.къде е...дремал толкоз години,че не е придвижил въпроса с нашите Тецове. Мина до мина е...заложил,начело с вожда си...премиера-тиква.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То затова и макетата отдавна са отсвирили тая територия, знаят какво е...
66
0
 
7
 
! Отговори
То е ясно преди 7 месеца
Ще предложат пари, после ако не стане ще сплашат тия дето най викат и семействата им и ще стане работата.Вие в коя държава се намирате, или забравихте.
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не им е длъжен на тия да им гарантира нито доходите нито работните места. Всички се оправяме сами, само те искат цяла българия да им плаща незаслужено тлъстите заплати през цените на тока. Да си намерят работата. Днес трябваше да имат среща с жандармерията, не с политиците. Всъщност по-рано трябваше.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Политиците не са експерти , че да решават кое да спрат и кое да пуснат.Политиците се занимават с политически интриги и заблуди Манипулират и подвеждат населението в своя изгода Няма нищо експертно.Те водят и ръководят масите според своите изгоди Няма експертност , а политическа изгода.Не се заблуждавайте , че се грижат за работните ви места Това е илюзия която създават За да си мислите , че ги е грижа за вас.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо трябва да се среща с тях, както и със земеделците. Г.ан.чо протестира само, когато гони лични цели и си гледа своето джобче. Като го позалъжат малко и му подхвърлят някой лев е доволен. След тези ще дойдат другите и те ще заподскачат по паветата. Затова е и вечно на тоя хал...Никога нищо няма да промени.
62
0
 
7
 
! Отговори
Сън преди 7 месеца
Ще ги успът и тях СПОКО.То целият народ е УСПАН и си чака отстрела.
61
1
 
15
 
! Отговори
Bлк преди 7 месеца
Мафията създава проблем и сега ще раздава финансови залъгалки, за да продължи да краде. ОСТАВКА и съд.
60
2
 
4
 
! Отговори
ще се почерпят преди 7 месеца
и ще си уговорят среща утре пак .
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 60...Тока е единственото нещо което не може съхраниш То е същото , да уловиш вятъра.Петрола става на ток Обаче тока не може стане на петрол .За туй се иска гъвкавост.А не ,,запазване на работните места".За туй посочих пример с армията на Русия...Нужна е, но когато е много...Каква ми е файдата ,че изхранвам огромна армия.Тази армия нали трябва и да яде И тя яде всеки ден...
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тройната коалиция-пак си ги изберете и после ревете.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо да имитира, че нещо прави, правителството да подава оставка.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-некадърно управление от сегашното на коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ беше само управлението на ГЕРБ.
55
1
 
5
 
! Отговори
До до 60 преди 7 месеца
Така е.Това е лицето на корупцията,не само у нас.Някъде това се нарича лобизъм и е напълно законно.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 60...Аз отдавна съм си отговорил....Като ми спре автомобила , карам си колелото Като не карам колелото , хващам си автобуса или влака...Ето ти пример за енергиен микс Обаче някои печелбари , като да речем руските олигарси.Или нашите балкански тарикати,хич не ги е еня за населението Те не ги интересува глобалния енергиен микс.А техните пълни джобове.
53
4
 
5
 
! Отговори
лобита на ТЕЦ преди 7 месеца
Интереса е на многото фирми доставчици на мариците, защото когато дружествотое държавно има много схеми за източване!!Проверете някой доставчик да видим какви са цените за тази стока на фактура за ТЕЦ Марица и на свободния пазар!!!Например гуми за камион???
52
1
 
13
 
! Отговори
До 54 анонимен преди 7 месеца
По- добре питай защо слънцето и вятърът не захранват 24 часа соларните панели и ветрогенераторите.Като си ,,отговориш" ще си наясно защо въглищните централи работят в режим готовност,което оскъпява енергийния микс,който плащаме всички.Като не са изградени други по - екологични мощности през годините ,към момента все още се разчита на въглищата.