Керемедчиев: Токът от въглищните централи е по-скъп

Да се върнем на старото предложение - да влезем в Шенген на два етапа, посочи експертът
Обновена: 4 окт 2023 22:21 | 4 окт 2023 21:29, Красимир Ангелов
43

"Произведеният ток от въглищните централи е по-скъп от този от вятър или слънце заради придобиването, транспорта и още други. Така ние, потребителите, плащаме за това, че токът е по-скъп. А за да не плащаме по-скъп ток, трябва държавата през бюджета трябва да субсидира производителите на въглищните централи". Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "ТЕЦ Марица изток 2" от 2020 година е получил 597 млн. лв. от БЕХ, който се равнява на "скрита държавна помощ".

"Пътят на ВЕИ ще бъде нагоре. Заявените мощности, които искат да бъдат включени в следващите 10 години на ВЕИ производството, се равнява на 3 пъти, което може да произведе един от нашите АЕЦ. Тук говорим за едно потребление, което ще намалява, защото е скъпо, излизат много по-евтини производства на електроенергия. Проблемът е при тези хора, които са си отдали живота на това, на тях не им се дава ясно обяснение", коментира бившият зам.-външен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него през годините на бранша не е дадена конкурентна възможност през годините.

"Не се даде възможност на хората да се преквалифицират, те са вкопчили в едни изкуствено завишени заплати. Тези заплати ги плащаме ние, защото те минават през субсидиране. Предприятието е на загуба. Няма как то да излезе на печалба. Но хората очакват резултати и споразумение, което да се спазва", категоричен е Милен Керемедчиев.

Той смята, че може и да не наложи да си внасяме ток, а да се справим сами.

Керемедчиев призна, че влизането от всички пунктове в Шенген не звучи реалистично да се случи до края на годината: "Не само че Шенгенското пространство в момента не работи и скептицизмът към неговата работа е много висок, но в момента има граници между Италия и Австрия, между Унгария и Австрия. Ние в момента виждаме едно огромно увеличение на мигрантските потоци. Трябва да се върнем на старото предложение - да влезем на два етапа. Първият етап да е с летища и пристанища, а за другата година да оставим сухопътните ни граници. Имаше и други държави, които влязоха на два етапа."

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Токът от въглищните централи е по-скъп.Как изведнъж стана по-скъп Г-н Керемедчиев???До вчера не беше така!Режете клонът на който седите господа.Не забърквайте каши,които сами ще духате.
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прав е.Толкова ли е трудно да се обясни на тия хора,или те не искат да го разберат.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На предните протести за скъп ток показаха таблица,че най-скъпия ток влизащ в микса е този от слънчевите панели и ветровите генератори за които БЕХ плаща,което показва,че са неефективни и на тях сигурно им плащат субсидии щом искат произведения от тях ток колкото и да е да влиза в централната разпределителна мрежа как централизирано управление,а после като районирано на 3 оператора под централното ръководство отчитащи обемите си към централното да бъдат отчетно субсидирани с налог производителите
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баххти царя, тоя е въздесъщ. Разбира от оръжия, земеделие, енергетика, външна политика и т.н. Обичам те Киремедчиев
8
0
 
11
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
Проблемът е,че соларните панели и ветрогенераторите не произвеждат ел.енергия непрекъснато.Това са стари технологии,със съмнителна екологична стойност,а още няма открит възобновяем източник на енергия,от който да се извлича енергия без прекъсване,която да задоволи промишленото и частното потребление.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Интересното е. По-интерсно е панелти как работят на 10-15 % при облачно време и фактически цяла зима до 20-30%.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още един Експерт!
5
3
 
16
 
! Отговори
На снимката : преди 8 месеца
платен от Козяк безполов 0XлюФ - празната говоряща глава Керемечийоолу...
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оф то тоя бил всезнаещия....
3
2
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Спрете да плащате някакви измислени въглеродни квоти и да внидим кой ток е по-скъп !
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като стане -15, питайте Серемечиев!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Kиceлo e rpoзgeтo, kaзaлa лиcицaтa...