НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?

Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски
90
НС обсъжда споразумението с енергетиците, пада ли блокадата?
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди на извънредно заседание днес проект на решение за одобряване на Споразумение между премиера Николай Денков, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика. Заседанието ще започне от 12:00 часа.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Вчера Денков, министри и депутати разговаряха с представители на протестиращите миньори и енергетици над седем часа, а след това заявиха, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията.

Днес сутринта в министерския съвет премиерът да се срещне с представители на работодателските организации.

В проекторешението е записано продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвидено е Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Проекторешението включва още прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Предвижда се създаване па комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31 октомври 2023 г. В проекторешението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, като срокът е до 31 март 2024 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Днес ще стане ясно и дали ще падне блокадата на АМ "Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Кюмурджииии преди 7 месеца
Марш от пътищата!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кюмюрджиите са толкова прости, че няма как разберат кой ги е използвал. Sancta simpicitas!
35
3
 
3
 
! Отговори
eдин преди 7 месеца
За съжаление Брюксел е големия проблем с техните зелени глупости-на практика те ни карат да затворим централите с думите не е екологична вземете тука едни пари - и по този начин буквално ни разбиват енергетиката.Точно както стана с Козлодуй - защо затворихме 2 блока?
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алооо, балъците от Мухонасранск пак ви изиграха!
33
4
 
1
 
! Отговори
БГ Е НАТО преди 7 месеца
36 Важно е да си въоръжим армията с добра западна техника отговаряща на стандартите не с руски бок луци!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Момчетата от Раднево не се ли усетиха че Баце и Шиши ги използваха за предстоящите избори. Те са дупе и *** с шефовете на синдикатите и палят фитилите кога си искат. А всички българи ще им плащате дяволиите.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разделят, за да владеят. Ще се вържат ли енергетиците? Елиминират ли миньорите, идва техният ред и тогава няма да има кой да ги подкрепи.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германия и Полша отварят своите въглищни централи, а България ги затваря!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера стана ясно ,че Пеевски е министър председателя , а Денкво му е секретарка
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
бързат да гласуват милиардите за американските бетеери в народното събрание - народа кучета го яли- значи това е най важното за тия американски слуги- а не енергетиката
27
10
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 7 месеца
Пада ли блокадата...? едва ли и все пак зависи от Решетников,той първо трябва да се обади на МУТРАфонката,тя на недоразумението от Дондуков ,той на неговите хора организаторите СИНДИКАЛИСТИ и чак тогава,но протестите няма да спрат ето и Али Бегай е готов за протести след другарите зърнари и другарите МИНьОРИ идва и неговия ред.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правителството не спази първото споразумение, за това подписаха второ... Тук вече не мога да виня продажниците, като си имат работа с бал*ци като нас, защо да не се гаврят колкото могат. Могат да подписват каквото си искат и да правят след това каквото си искат. Рай за политически престъпници.
25
1
 
6
 
! Отговори
Парите преди 7 месеца
Вече са взети на кредит и раздадени на свои фирми- каквото и да подпишат няма да влезе в сила.
24
10
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Никкво споразумение не трябва да има с тези терористи! Държавата да ги съди за нарушение на обществения ред!
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
блокадата само след оставката на провителството - всичко друго е предантелство и гавра с народа
22
10
 
5
 
! Отговори
das преди 7 месеца
това мрънкане значи. Пълните глупости , че ще има режим на тока, но нали трябва да се плаши народа с глупостите на някой, а други трупат дивиденти от цялата история , но всичко знаем , че тррябва да се случи. Всички плачете как на запад всичко е по по по-добре , но пък една реформа не можем да направим като хората, но нали трябва да се плашим постоянно и да се стремим нищо да не правим и после да се оплакваме.......
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
проблемът идва от това, че ако останат без работа няма да могат да си намерят друга, защото друго не могат. Не бива човек да е много дълбоко квалифициран. Усещам, че и моята професия ще бъде заменена от AI, но ...
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Блокадата трябва да продължи, умишлено ги товарят с квоти за да фалират. Няма алтернатива на въглищата в момента!
19
3
 
7
 
! Отговори
щщ преди 7 месеца
Дали ще ги затворят или всяка година ще им вдигат данък парникови емисии - все затваряне. Гответе се след залез слънце 2ч-има, 2ч-няма
18
0
 
5
 
! Отговори
ДЕЙВИД БЛЕЙН преди 7 месеца
В ГЕРМАНИЯ РАЗРУШИХА ТРИСТА КОМИНА НА ТЕЦОВЕ - АХ, КАКВА ИЛЮЗИЯ!!...