Предложените промени в Конституцията влизат за обсъждане в пленарната зала

Проектът беше внесен от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС
Обновена: 6 окт 2023 08:19 | 6 окт 2023 08:00, Елка Василева
37
Предложените промени в Конституцията влизат за обсъждане в пленарната зала
Снимка: архив, БГНЕС

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание. Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Предлага се разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Още по темата
Предвижда се още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство.

Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че не приемат голяма част от предлаганите промени в основния закон. От прокуратурата също изразиха притеснения за бъдеща политическа зависимост, припомня БНТ.

Промените в основния закон се разглеждат на 3 четения. За да бъдат приети, те трябва да бъдат подкрепени от поне 3/4 от всички народни представители, тоест 180. Ако това не се случи, но проектът събере поне 160 гласа, той се поставя за ново разглеждане не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 160 народни представители.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русофилите викат Русия да ги освободи от Европейския Съюз. Ако дойде, ще ги прати на фронта в Европа, както през 1944 1945 и през 1968 !!!!!!!!!!!
32
0
 
1
 
! Отговори
България утре преди 6 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двойните граждани да напуснат България. Не само Парламента. Те вече нарушиха Конституцията с антидържавна дейност и антидържавни предложения. Двойни граждани ще пипат конституцията.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Почна цензурата от фашистката власт на Парламента. 4 БНТ канала нямат място за "Подигравките с Конституцията".
29
1
 
3
 
! Отговори
ти да видиш преди 6 месеца
"Предвижда се още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ." Каква е тази глупост да накараш ОФИЦИАЛНО да политизираш УЖКИМ независими от политици постове като председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ.????
28
2
 
2
 
! Отговори
Марчето и академика преди 6 месеца
Кои е прецедател на Конституционният съд? Народа ли го избира, за да има такива права? Интересно е как той ще коментира тези промени? Защо ако е съвестен не се самосезира по: разпределение ба пари от бюджета по брой население. Това не е ли купуване на гласове? Как живеещи в незаконни постройки имат същите права като тези които плащат данъци? Защо има давност на престъпление?
27
1
 
2
 
! Отговори
Въпросчета преди 6 месеца
ТЕзи с двойното гражданство каква отговорност носят пред закона? Като тези с българско или имат привилегии? Кирето ще черпи сега? Изпраха го и него като Бойко и Пеевски с тези промени.
26
1
 
1
 
! Отговори
карибско питие преди 6 месеца
Христо Иванов пише промени, които Делян Пеески му диктува. Борисов подкрепя промените, за да не го разследват. Но на следващите избори печли Възраждане, а президента е от ГЕРБ ко прайл а сега? Кои назначава управителя на БНБ, за да назначава той служебен министър? Кои назначава прецедалеля на Конституционният съд, за да назначава той служебен министър? Оставам с впечатление, че Пеевски ще назначава всички?
25
1
 
5
 
! Отговори
Накратко : преди 6 месеца
МаFFията ще променя конституция,баце! Бог са пази България!
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА = СКО ПЯВАНЕ НА ФТМАКА! СЛЕД ТЯХ ЩЕ Е 100% ФИГУРАНТ!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички тези промени за престъпни и нарушават законите. Двойно гражданство искат Продажниците. За да бягат с откраднатото от България в Турция, Украйна, Канада. Фашистки промени срещу демокрацията.
22
2
 
5
 
! Отговори
Хабибито преди 6 месеца
Промени в конституцията се извършват по закон само от ВЕЛИКО народно събрание..... Баси гнусната сглобка. Ако ГЕРБ продължат да са част от това ще изгубят гласовете ни....
21
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
центаджиите, ще фалират колонията... ===)))
20
19
 
7
 
! Отговори
Промяната идва преди 6 месеца
Копейките нямат абсолютно никаква власт в парламента!! Управляващите ще направят каквото е необходимо за бъдещето на България и никой неможе да ги спре!
19
5
 
16
 
! Отговори
Anonim преди 6 месеца
Недопустимо е човек с двойно гражданство да заема изброените позиции.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Конституцията не е блокче за рисуване, да си драскате в нея, както си искате господа управляващи.
17
4
 
14
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
Сглобката ке падне... ===)))
16
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските копейки жално вият от болка и ужас, че България има стабилно управление и твърдо върви по европейския си път!
15
16
 
4
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 6 месеца
Пълна подкрепа за управляващите!! България тръгна по правилния път към Европа и САЩ, за ужас на руZките копейки!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сутрината по БНТ проф Екатерина Михайлова спокойно и ясно обясни защо предлаганите тояки са абсолютно несъстоятелни. Да разбираме- обясни колко е некомпетентно управляващото мнозинство.