ВСС против промените в Конституцията, не били за обикновено НС

Съдиите видяха и дискриминационни разпоредби
26
ВСС против промените в Конституцията, не били за обикновено НС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията, коментира представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев. По-рано днес кадровиците гласуваха становище, с което отхвърлиха част от предложените промени, предаде БТА.

Според него предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. Има и някои дискриминационни разпоредби. Те са свързани със забраната за избор по отношение на членове на ВСС.
Освен това текстовете, свързани с намаляване на мандати, отново няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, посочи Магдалинчев.

Още по темата

Според него мотивите към предложените промени в някои части не са достатъчно пунктуални.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията.

Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата, каза още правосъдният министър.

Изненада ме монолитността на становището на ВСС днес, коментира Славов позиция на Съвета, който отхвърли
голяма част от предложенията за промени в основния закон. Това не беше неочаквано за този ВСС, посочи Славов.
Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотивите за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в Пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ВССконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Кристи преди 6 месеца
Защо до сега ВСС "спа" и не се противопостави на исканите промени в Конституцията?! Намаляват срока на мандата им от 5 на 4 години и това ги стресна, но не ги стреснаха другите промени, та си мълчаха. Спорно е дали съдебната власт е независима, както по-долу пише един от коментаторите.Вярно е обаче, че всички държавни служители в т.ч.и магистратите са високо платени и не се обаждат-пазят си заплатите и постовете.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен-14 Не знам какво си искат комунистите , но знам какво искаха от герб , за 13г. !Да се опростачи населението , никакви реформи в Съд.Система , дълг в държавната хазна от 36 млрд. , УВЕЛИЧЕНИЕТО на държавните служители /платен електорат /,от 340 000,на 620 000 , и резултатите от управлението е на лице :България най-бедна и най-корумирана държава в ЕС:НА ВСИЧКИ ПОСЛЕДНИ МЕСТА В ЕС , ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ.Така че ''кой''иска промени в Конституцията , също и реформа В СЪД. СИСТЕМА,---НИКОЙ
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВСС с един рейтинг, едно доверие, чудо......
14
1
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 6 месеца
Добре, слава Богу, че поне засега съдебната власт в България е независима (от Посолството). Ако и тя стане зависима, жална ни майка. От Посолството обаче са бесни, че отхвърлихме Истанбулската конвенция, признаваща третия пол. И сега очаквам натискът върху съдебната власт да се учетвори.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То пък , някой политик , депутат или от шайката на герб , иска ли ''промени'', нали всяка промяна ще им развали лукса в който свикнаха да живеят !
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КОМУНИСТИТЕ СИ ИСКАТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
11
3
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Как така ще има промени щом комунистите са против? хаха ЩЕ ИМА ДРУГАРИ, ЩЕ ИМА.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МУТРИТЕ ДРАПАТ ПРОТИВ ПРОМЯНАТА ИСКАТ СИ АНАРХИЯТА
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пеевски ще оправи БГ конституцията.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Промените в конституцията включвали дискриминационни разпоредби, но мнистърът на кривосъдието ги бил съгласувал с Началника задокеански.
7
2
 
5
 
! Отговори
До майора преди 6 месеца
Препоръките на Венецианската комисия дори и препоръчителни не са. Това е никакъв орган. Той дори не е към ЕС, а към една друга организация. С нулева компетентонсот е. То е нещо, когато искаш съвет от човек от улицата. Спираш някой и го питаш какво да правиш в определена ситуация и той хей така ти казва нещо. Това трябва непрекъснато да се напомня, че в Бг много се спекулира с тая комисия, която няма никакво значение. .
6
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Промените в конституцията ще се случат! Колкото и да реват руските агенти в държавата. И на подкупните съдии ще им запари под краката. Вече го усещат.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За 2 мандата за кметове няма. За невалидни избори ако са под 90 % от населението съшо няма. За електронно гласуване няма. За излизане от ЕС и НАТО всяка година електронно съшо няма. За съкрашение на НС до 25-30 дупетат съшо няма.Приемат само това щп е изгодно за дупетати и партиийци.
4
5
 
20
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Абе Славов , видни юристи виказаха че тези прмени не се правят от обикновено НС, а в някои случаи са противоконституционни! И още нещо , препоръките на Венецианската комисия не са задължителни , а препоръчителни , така че няма смисъл от коментари!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То май стана като със Боко. Ш напрайм едни КУМИЦА/КУМисийки, ще трябва и с ДПС да се спогодим, щот и там далавера има, и то докато мине, то мандатчето свършило. И едните доволни, и другите доволни и посолството доволно, а няма да се занимаваме и с конституцията, че няма време за крадене. Само народа да му мисли.
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредния звучен шамар за неадекватниците от ПП-ДБ!!!!
1
12
 
9
 
! Отговори
ЗА ЕС и НАТО преди 6 месеца
ВВС е с изтекъл мандат преди 1 година. ВВС не е легитимен. Така, че нямат никаква дума в момента.