Радев даде на КС промените в Закона на земеделските земи

Оспорва поставянето на ВЕИ върху нивите
37
Радев даде на КС промените в Закона на земеделските земи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи.

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост – народните представители въведоха и промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които президентът не е съгласен.

С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия. Допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България, пише в мотивите си той.

Според него това влиза в противоречие с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене, пише Радев.

Поради това, отчитайки първостепенната важност на опазването на земеделските земи, президентът упражнява правомощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на параграф 78 от Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: съдземиРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Поне един преди 6 месеца
Поне един ВЪРШИ нещо от името на народа! Има действащи политици, които също ГОВОРЯТ това, което мнозинството от народа мисли, НО остават само с думите! "Ако ние управлявахме", "ако имахме повече депутати"... Радев НЯМА почти никакви правомощия (почти-като сезирането на КС, и за това искат и тях да му отнемат-лично си го казаха в записа)! НО ги използва на макс и се бори! Битката е крайно неравна, но се БОРИ с ДЕЛА! После СТЪКМИСТИЦИТЕ да пишат, каквото искат! Хората виждат истината и МИСЛЯТ САМИ
30
3
 
3
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 6 месеца
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До кух ФИГУРАНТ..... фигурантеее , фигуранте .... много си се заблудил , кой ти каза че можеш да правиш каквото си искаш със твоята собственост ? Земята е национално богатство , и дори нямаш право да я обработваш както си искаш ! Има си правила и методи които трябва да спазваш при стопанисване на собственоста !
28
0
 
5
 
! Отговори
Ветренчани преди 6 месеца
Поинтересувайте се защо медиите скачат на "Исторически парк" - уникален парк, дело на родолюбив бизнесмен. На кой пречи? На един "медиен магнат", който иска да строи вятърни централи, защото му дават ГРАНТОВЕ (не заеми, а чисти пари "вземи, построй си, и всичко си е за тебе)! Хората от Ветрен и района се възпротивиха и въпросният бизнесмен също. От тогава по медиите на прокопиев се излива помия срещу Исторически парк! България може да е топ износител на ток, но НЕ от перки! Защо тогава натискат?
27
2
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 6 месеца
Всичко това е борба за милиарди, само че след нагушването в Бъглария няма да остане нищо! Във ФРАНЦИЯ хора стачкуват, защото вече се доказа ВРЕДНОТО влияние на вятърните турбини върху животните (потърсете - покъртително е). Да не говорим, че след края на жизнения цикъл НЯМА рециклиране на перките-заравят ги! Тук не говорим за скалист чукар някъде, а ЗЕМЯ - унищожаване на една от най-плодородните земи в Европа! В Бъглария вече другото е унищожено! За пари продават и майките си! КС дано реагира!
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Обаче РР е за мините на марица да унищожават земята за винаги, нали?
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев е пръчка в колелото на прогреса!
24
1
 
8
 
! Отговори
В панелката преди 6 месеца
Не може да се роди нищо, освен една осакатена далновидност. Конят с капаци никога не може да помисли и изрече: Ами утре. Ами после.За тая земя нашите предци са проливали кръвта си и не са подскачали по нея за власт, а са я работили и бранили. На панелката обаче му дай избори, бюлетини, власт, плячкосване и грабеж и кибичене по кафенета и вертепи и къ.Кане по земята, която ги храни, нищо, че с под. мислене ще се наложи да ядат на котето опашката.
23
3
 
13
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
Поставянето на ВЕИ върху обработваеми и плодородни земеделски земи води до тяхната деградация и трябва да се ограничава строго. За целта има покриви, по-малоценни земи и т.н. Радев е напълно прав да наложи вето.
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев е най-големият пич, завиждайте и скимтете.
21
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев, ти си срам за България!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До кух ФИГУРАНТЩе ти се.
19
2
 
6
 
! Отговори
до оня с главните бу преди 6 месеца
Дъхай ве, софийска шматко. Ще си правиш каквото искаш, ама нямаш земеделска земя. То това да не ти е панелката л Юуин. Тева в експерта по всичко.
18
15
 
19
 
! Отговори
кух ФИГУРАНТ преди 6 месеца
Какъв си ти БЕ ? По конституция частната собственост е неприкосновена ! Разбра ли бе Мазна Фуражко !!! Всеки се разпорежда както му харесва на собствения имот !
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АКО ЗЕМЯТА Е МОЯ....Добре, тогава ще ти наложим данъци на "не земеделската" земя, щото сега не плащаш нищо за това, че баба ти и дядо ти са бачкали за да я имаш
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АКО ЗЕМЯТА Е МОЯ.... Успокой се. Ако земята е твоя и е определена за земеделска, имаш демократичното право да я продадеш и да си купиш подходяща за поставяне на фотоволтаици земя. Никой не ти нарушаяа правата.
15
2
 
11
 
! Отговори
Тя затова преди 6 месеца
Се нарича земеделска. Затова има друг статут и е освободена от данъци. Не за да си я "ползваш за каквото си искаш".
14
18
 
10
 
! Отговори
АКО ЗЕМЯТА Е МОЯ.... преди 6 месеца
...ЩЕ Я ПОЛЗВАМ, ЗА КАКВОТО СИ ИСКАМ....НЯМА ДА ЧАКАМ, НЕКОЙ ШАПКАР, ЧЕРВЕН ШОП АР ИЛИ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР ДА МИ НАРЕЖДА И. РАЗПОЛАГА С МОЯТА СОБСТВЕНОСТ!!!!!!ТОВА Е В РАЗРЕЗ, С ДЕМОКРАТИЧНИТЕ РАЗБИРАНИЯ ЗА "ПАЗАР" и "СОБСТВЕНОСТ"!!!!!!
13
8
 
12
 
! Отговори
Zz преди 6 месеца
тоя как се ошишка а в началото беше с впито лице
12
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на Радев!