Темата за вдигане на осигурителния праг ставала нелепа

Доброслав Димитров отхвърли идеите на правителството
18 окт 2023 16:37, Росен Стойчев
32
Темата за вдигане на осигурителния праг ставала нелепа
Снимка: БГНЕС

Високотехнологичният сектор се обяви против идеята на министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи."

Това коментира пред БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход.

Още по темата
Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд."

Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: доходплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква средна класа с по 3400лв. заплати?? Високата класа по колко взимат? По 15 000 ли?Средната класа е колкото взимат 90% от българите - около 1000-1200лв на месец.
7
4
 
9
 
! Отговори
Angry IT преди 7 месеца
Викам ВиК техник и познайте дали предлага касова бележка. Отивам на майстор за колата - и отново не получавам валиден документ. В кварталното магазинче, ПОС терминалът работи точно 2 седмици, и 4 години по-късно, все още е на ремонт. На пазара - на всеки му е ясно. Иначе държавата е тръгнала да ни дои нас, ИТ-тата. И накрая какво ще стане - горския ще си вземе чувалчето и ще си бие камшика. Не малко ИТ-та ще тръгнат с него, а останалите ще се преквалифицират в плочкаджии и водопроводчици.
6
4
 
4
 
! Отговори
До 1 Хора преди 7 месеца
Тезьи, на които държавата плаща на 100% осигуровките най-много от всички искат да си плащат само техния дял от около 40%, като всички останали. Сега те са прецакани с по-ниски заплати, с всичките негативи на по-ниските заплати като база за осигуровки и след това плащане на обезщетения като болнични например и накрая с по-ниски пенсии. Май не знаеш, че преди около 20 години държавата намали заплатите на държавните служители, когато реши да ги прецака и да поеме на 100% осигуровките.
5
3
 
8
 
! Отговори
Angry IT преди 7 месеца
Отивам *** зъболекар и ако не кажа, че ми трябва фактура-не получавам и касова бележка,а плащането е задължително в кеш, защото нямали пос терминал.Отивам при адвокат,да си говоря за данъчни закони и изисквания и о,изненада, отново не получавам касова бележка,нито възможност да платя в нещо различно от кеш. Отивам при строителя,заградил поредната междублокова полянка,и той ме навива да му броя 500к лева в банкноти (малка чантичка),а останалите със заем,като да изповядаме само заема, ако имам кеша
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Хора...Не че нещо, но какво значи лично да си плащат. Та нали и сега държавата им удържа всичко и точно при тях няма пари под масата. Ако стане по твоя начин тогава ще си получават брутото и пак ще е същото като си платят осигуровките.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има една статия в 24 часа, която обяснявала, че трябвало да давам повече пари на държавата, за да давали всички еднакъв процент. Така било честно и така щяло да ми пука повече за начина, по който се управлявала държавата. Аз бих давал повече пари, ако и в другите сектори си декларираха реалните доходи. Ако парите ми не отиваха в мутрите. Не, мерси.
2
2
 
13
 
! Отговори
randomIT преди 7 месеца
Накажете хората които си плащат данъците с още данъци.
1
4
 
23
 
! Отговори
Хора преди 7 месеца
Оставете прага,изменете ЗДОО и накарайте над 40 000 държавни служители да си плащат лично данъка и осигуровките в НОИ.Сега народа ги издържа.