Само 4-5 града формират 70% от БВП на страната

КНСБ настоява спешно да бъде изработена стратегия за растеж
35
Само 4-5 града формират 70% от БВП на страната
Снимка: Dnes.bg, архив

4-5 големи града формират 70 процента от брутния вътрешен продукт на страната, и в тях са концентрирани близо три четвърти от всички работещи. Това обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов пред БНР. Синдикатът настоява спешно да бъде изработена стратегия за растеж, намаляване на икономическите неравенства и повишаване на стандарта на живот в България.

"Регионални неравенства, неравенства в доходите, неравенства в богатствата. Страни като България имат нужда от сериозни кохерентна стратегия за растеж и намаляване на икономическите неравенства. Реалната конвергенция такава, която ни сближава към центъра, ако приемем, че центъра е Европейския съюз, всички се намираме в една обща интеграционна общност,  такава, която ни сближава помежду регионите. Има един куп емпирични изследвания, които доказват, че ако редуцираш неравенствата в някои обществено приемливи норми, те способстват карта за демографските процеси, така и за по високия реален икономически растеж. А в България категорично както и да ги мерим с каквито и количествени индикатори, показва, че има голям проблем с неравенствата", коментира Костов.

Сред предложенията на КНСБ са освобождаване на повече разполагаем доход за най-бедните чрез промени в данъчната политика и развиване на образованието според нуждите на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: КНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
селкооп преди 5 месеца
Вероятно тълкуват оформящите се региони около София,Пловдив,Варна,Ст Загора и Русе с индустрия над 10млрда всяка ,Бургас със 7 ,Сливен+Ямбол 4, Шумен 3 ...Град София е изкуственно надут но е факт че в софийски окръг има силни главно преработващи предприятия . София окръг е най бързо развилият се район а след него Русе последните години .
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 31 - Без Марицата, ше истане само София, защото за Варна инПловдив няма да стигне тока, а оосле ще теябва и за София да правят нови реактори на АЕЦ, че като се изнесв цялата зара там ще е страшно ...
29
3
 
5
 
! Отговори
Детектор преди 6 месеца
"Регионални неравенства, неравенства в доходите, неравенства в богатствата. " - Засичам комунистче...
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защото фирмите се регистрират в големия град, а дейността им може да е и на полето. Синдикат фейк нюз.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
4-5 града.. значи Всички големи градове до Русе.. Е нали ревете, че без Марица изток (около Ст. Загора) държавата щяла да се съсипе? Кое от двете е вярно? или са първите 6?
26
2
 
8
 
! Отговори
Шарлатанин преди 6 месеца
Има лек срещу това - нарича се регионална политика, ама случайниците, дето ни "управляват", или си играят на политици, не са чували за това, а и да са чували - не им пука, щото са там случайно и заради личното си благополучие.
25
2
 
10
 
! Отговори
Разпад преди 6 месеца
До MDНе знам защо слагате Бургас в Списъка, той е извън 10ката, с Митьо-Фафлата, вече и фафли не произвеждаме, добре че герб му дават Евро пари да похарчи малко в града, иначе нищо не се прави, освен да украсят централните улици. Митето си купи няколко хотела по-морето чрез посредници и продължава да *** евро пари докато може, след него потоп. Живко Димитров му държи земята и където може усвоява за сметка на хората портърсили помощ от него.. Бургас е бита карта ама Бургазлии си го заслужават.
24
9
 
18
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Как след като Иван Костов ликвидира икономшката, унищожи заводи и селското ни стопанство. Сега шепа тъй наречени бизнесмени лапат дивиденти от ЕС и никой не мисли за България. Това което е създадено десетки години наред беше разрушено за месеци. Заради НАТО унещожихма армия и военно промишления комплекс, с една дума всичко. Но никой не търси отговорност от Костов, Борисов и бивши управници, не че сегашните са нещо друго.
23
1
 
3
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
Е нали внасяме инженери, докто ри и архитекти през ДУВАРА! Те къде отиват?
22
0
 
5
 
! Отговори
Александър преди 6 месеца
Турската икономика я създадоха Германия и САЩ! До 80-та година международния им транспорт бе ше с MACĶ и Хеншел/ последната е произвеждала бомбардировачи през войната/ и много рядко Фиат!
21
2
 
9
 
! Отговори
Т. Петков преди 6 месеца
а има начини да се стимулира икономиката и селското стопанства. Но много от европейските пари наистина потъват в нечии джобове, вместо да отидат в производството. Не се наситиха
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще станат поне с 1 по малко. След т. нар. справедлив преход Стара Загора ще стане като Видин до няколко години, като ликвидираме енергетиката. Ай честит празник на Стара Загора, той беше на 05.10, ама карай.
19
4
 
20
 
! Отговори
Ганьо преди 6 месеца
Тя пък една икономика. Икономика на преразпределинието , не на производството.
18
2
 
11
 
! Отговори
Сенеката преди 6 месеца
*** народ слаба държава!
17
2
 
8
 
! Отговори
Исторически парк преди 6 месеца
То останалото са гали от остров ман
16
0
 
11
 
! Отговори
MD преди 6 месеца
До даВарна е със затихващи функции отдавна, София Пловдив Бургас тва е
15
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
До 13, пропуснали сте кавичките на думата мозък! Иначе за бюрокрацията сте прав. Лустрация и последваща децентрализация ще реши тези "проблеми".
14
3
 
7
 
! Отговори
до 8 ямболия преди 6 месеца
къде го видя това производство в Ямбол? Има няма един хес и няколко мебелни фирми.. Другото е плява
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 12. Производство на хлебни жито и по селата няма . Може някъде за себе си частник да посее. Предимно хлебно жито , ръж се внася от Бавария , Царевично брашно от Румения и Войводина. Сладка царевица от Войводина / чрез сръбски фирми / ,за варене в кофички. Арендатори посяват само индустриални култури за без износ на Изток
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да идва Путин малко да бомбардира София, да ги поизтребе, че вече не се търпи. Масово хора.