Ръст на изпълнените е-рецепти и по-малко грешки, хартиените няма да се върнат

Няма недостиг на антибиотици
17
Ръст на изпълнените е-рецепти и по-малко грешки, хартиените няма да се върнат
Снимка: БГНЕС

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните рецепти – тези, в които има грешки или пропуски. Това каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма, допълни той. В момента категорично няма недостиг на антибиотици, добави проф. Гетов. По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.

Още по темата

Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои, допълни той.

Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, изискващ прием на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки, посочи проф. Гетов. По думите му този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.

Страната ни не може да изостава от световните тенденции за добра практика, а и освен това изпълняваме програмата на правителството, която категорично залага на 100 процента дигитализация и изсветляване на цялата система на здравеопазването, каза още проф. Гетов. Очакваме в понеделник издадените електронни рецептите да бъдат над 20 хиляди, добави той и отново припомни, че засега не се предвижда връщане на хартиената рецепта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: рецептиантибиотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
видинчанин преди 4 месеца
Всяка седмица на пазара във Видин има сергии с турски стоки.В един бус могат да се поберат повече антибиотици отколкото се продават във видинско.Ще направят така,че вместо прахове за пране търговците на пазара антибиотици ще продават! И тогава къде ще е контрола и къде регулациите???А антибиотиците се използват не само в хуманната медицина, аи във ветеринарната! И това е начин за създаване на резистентност.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, ще отидеш. Стига с това самолечение! Колко пъти годишно го пиеш този антибиотик? Има ли алтернатива? Като го пиеш толкова пъти и не е си оздравял, значи не ти трябва този антибиотик
15
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 6 месеца
До лекар от Европа. *** пример. Имам възпаление на венеца, което и преди се е случвало, и знам с какъв антибиотик да го лекувам. И сега трябва ли да отида на преглед при зъболекар, да дам 40-50 лева, за да ми изпише същия този антибиотик?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Лекар в Европа. Верно ли, дори в Швейцария са само и единствено на хартия. В др страни е комбинирано. Само тук единствено е-рецепти. Е Турция е близо, не стига че ни осигуряват всичко, сега и ток и лекарства, а може и лекари.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вервайте.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Лекар в Европа Изключение, но ги има нали??? А тука нито електронните работят, нито хартиените приемат. И защо ти ни осветляваш от там, вместо да дойдеш малко тука да изпиташ на свой гръб електронните с които ни разказват играта всеки ден и после да пишеш?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поръчкова статия с поредица от хвалебствия и бомбастични лъжи! Явно платена публикация. Точно в стила на сайтчето
10
2
 
4
 
! Отговори
Е сега преди 6 месеца
ще има и бити аптекари!!! Ама иначе как, нЕма да се връщаме назадЕ, я!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В цяла БГ няма Зофран... в Турция има... Да ви го туря на министерството...
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко се прави с цел да станем роби в плана на Клаус Шваб за великото нулиране и дигиталното робство. Ще ядете буболечки , няма да притежавате нищо и ще сте щастливи .
7
1
 
10
 
! Отговори
майка преди 6 месеца
Ами купих си от Одрин-по препоръка на личния лекар/не съм ги избрала самоволно/ -3 антибиотика за възрастни и 3 за детето, при това на смешна цена.постоянно нещо става бъг с нета и системата-тогава какво правя?!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Лекар в Европа Не може да се прочете какво пише. Ако го няма лекарството, не е ясно важи ли рецептата и му отказват или може да земе друго заместващо или по-евтино без да губи ценно време за нова.
5
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Ама моля ви са! Естествено че ще има ръст на изпълнението. Иначе фирмичката на ай ти аверите ще трябва да връща пари на ЕС-то. А това е толкова недопустимо! Пък какво ще става с пациентите на никого не му дреме.
4
15
 
5
 
! Отговори
Лекар в Европа преди 6 месеца
В Европа от десетилетия са на електронни рецепти. Хартиени рецепти са изключение . Обаче нашенеца иска да си ходи с хартии, документи, рецептурни книжки, протоколи и да кисне пред джипито си с часове и в аптеката с часове. Туй електронното го плаши. Нищо, ще се научите!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ръста при електронните е от спада при хартишните. А грешките спадат, защото са и спадат и рецептите
2
2
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
Жалко. Имахме надежда че нормалността ще се завърне , но не би. Злите сили надделяха.
1
1
 
10
 
! Отговори
... преди 6 месеца
еми, също както във вица: На съдът всичко е ясно, да влезе убития! Та .... няма връщане назад! който не вярва да пита някой дето се е върнал от оня свят!