Хинков предлага: Спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта

Министърът внася спешно нормативна промяна
23 окт 2023 23:45, Анисия Иванова
36
Хинков предлага: Спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта
Снимка: БГНЕС

Спешните медици да могат да изписват антибиотици с хартиена рецепта, за да не лишават пациентите си от лечение вкъщи - тази нормативна промяна ще предложи в спешен порядък здравният министър Христо Хинков. Това той съобщи след изслушването в парламентарната здравна комисия по проблемите с електронните рецепти.

През следващата седмица ще бъде решен проблема с кодовете на лекарствата, така че да излизат по един и същи начин и при лекарите, и при фармацевтите, обясни Хинков.

По думите му засега не е възможно лекарите да виждат наличностите от лекарства в аптеките:

"Това трябва да се обсъди и с търговците на едро включително. Това е идеалният вариант да се види какво има в аптеките.

Това беше обсъждано на комисията - да се знае какво има в складовете, какво влиза в страната, какво излиза отвън.

Но принципът, който трябва да се спазва - това, което изписва лекарят, трябва да се получи от пациента", коментира Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно искат да ни редуцират .....Последователи на Менгеле .
28
0
 
1
 
! Отговори
Аман преди 6 месеца
Естествено,че ще изисквате електронни устройства и електронни документи.Скъпи са -от тях повече ще спечелите като ги внесете,за подръжка след това ще ви плащат,за софтуер,за инсталиране и обновление на софтуера и т. н.И внуците и правнуците ви ще се хранят от това!А ако се работи с хартиени документи-нищо от тези печалби няма да видите!Купува си доктора един амбулаторен журнал,10 бланки за рецепти,3 бланки за изследвания и една бланка с болнични и така е избутал месеца!А за вас- няма и 1 лев!
27
0
 
3
 
! Отговори
Аман преди 6 месеца
Има хартиени документи които са на над 1000 години.И са все още използваеми!Кажете ми един електронен носител който да има такъв живот?Няма такъв. Само,че там е далаверата-в електрониката! Една машина за избори струвала 15 000 лева,а 1000 бюлетини-50 лева! Компютрите,софтуера на личните лекари струват няколко хиляди,а един амбулатотен дневник,няколко бланки с рецепти и няколко бланки за изследвания-няколко лева!Е,ако вземате комисионна,хартиени документи ли ще изисквате????
26
0
 
1
 
! Отговори
дааа преди 6 месеца
Хинков за да стане министър обеща на аптекарите да изхвърли хартиените рецепти.Лобизъм в най-зловещ вид.Да припомня,че имаше и напъни и аптекарите да лекуват?Представяте ли си?Аптекар да лекува.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хинкоо, голяма каша забърка! По-голяма и от оня Москов отпечатъка.
24
0
 
6
 
! Отговори
потърпевш преди 6 месеца
Откакто министър на здравеопазването бе Сербезова е голям хаос.Аз съм хипертоник и едно от лекарствата си го купувам от чужбина защото у нас го няма от една година!
23
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 6 месеца
Работя в спешна помощ.От години искаме в линейките ни да има някакво мобилно осветление за да може например при катастрофа да видим къде са пострадалите и да огледаме на място какви наранявания имат.Обаче няма-вместо това има таблети,които не ни трябват.Има китайски монитори и дефибрилатори с калпави корпуси и акумулатори,китайски ЕКГ апарати с калпави кабели,линейки друсащи повече от руски трактори!Като протестираш никой не те чува!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са лекарите? Защо не протестират? Защо мълчат безропотно?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Факт е, че в рецептите се изписват ТЪРГОВСКИ МАРКИ, а не лекарства. Лекарството не е Аспирин, а ацетилсалицилова киселина. Абсурдно е държавата в лицето на лекарите да те изнудват чрез е-рецептите да купиш точно определена търговска марка, без право на аналог. Да се изписва МАРКА плюс или АКТИВНО ВЕЩЕСТВО ГРАМАЖ - това не би трябвало да е проблем, ако няма тежък лобизъм и зависимости.
20
0
 
10
 
! Отговори
да попитам преди 6 месеца
Този защо още е министър след хаоса, който създаде!? Побърка болни хора да обикалят като луди по аптеки и да ходят по 100 пъти до лекаря за нови рецепти, направи лекари и фармацевти на луди калинки и все още философства по въпроса!!!! ***!
19
0
 
7
 
! Отговори
THE BEST преди 6 месеца
Само едно ще кажа - Хинков много бързо се отрече от думите си! Има една приказка - НИКОГА НЕ КАЗВАЙ НИКОГА! Нали НИКОГА нямаше да върне хартиените рецепти............Голям камък хвърли - голяма дума не казвай! И не се заричай.....
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В другите държави,в които има война ей така ограничават досъпа до лекарства.Тук няма война,но управляващите въведоха този хаос нарочно...държат се враждебно към българските граждани.Като се вземе предвид,че на зърнарите казваха "терористи",а на миньорите "руснаци" не се учудвайте.По-големи некадърници никога не сме имали.
17
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 месеца
ЦЯЛАТА РАБОТА Е ДА СЕ КУПУВАТ ЛЕКАРСТВА НА ЧАЙКА ФАРМА - ОТ КОИТО АЗ НЕ СЪМ ДОВОЛЕН И ГИ СМЕНЯМ ЗА ТАКИВА НА ДРУГА ФИРМА И НЕ САМО АЗ А ТЯХНАТА ТЪРГОВИЯ НЕ ВЪРВИ!!!!!!!!!!!
16
0
 
9
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТОВКА ОЩЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ ШАРЛАТАНИ
15
0
 
11
 
! Отговори
Брр преди 6 месеца
Електронната рецепта за антибиотици тази зима ще даде повече жертви и от ковида. Само дето няма да се отчетат като такива.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За НЕадекватниците в здравеопазването ще плащате Вие с живота си, НЕ те! Не спете, а протестирайте!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такава огроооооомна нелепост като електронни рецепти за антибиотици даже и соцът не беше раждал!!! Питам - каква всъщност е целта? Отговарям - да се увеличи значимо отрицателният прираст на тая територия, че е доста хубава, ама управниците ще ни затрият!
12
0
 
18
 
! Отговори
От кабинета преди 6 месеца
Ще дойде дете с гнойна ангина и докторът 1 час търси и рови къде какво някакви кодове някакъв ужас... той прегледът го прави за 1 минута, а търси и рови още 20 в компютъра.... това е чиста форма на откровена гллллупост от страна на висшестоящите кавали! Резил! А хората отвън пс.уват и чакат ли, чакат....
11
0
 
11
 
! Отговори
От болен преди 6 месеца
Хинков да слезе от облаците!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И за тия ли са гласувам? Ха ха ха ха ха ! Не са в час!