Хинков предлага: Спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта

Министърът внася спешно нормативна промяна
23 окт 2023 23:45, Анисия Иванова
36
Хинков предлага: Спешните медици да изписват антибиотици с хартиена рецепта
Снимка: БГНЕС

Спешните медици да могат да изписват антибиотици с хартиена рецепта, за да не лишават пациентите си от лечение вкъщи - тази нормативна промяна ще предложи в спешен порядък здравният министър Христо Хинков. Това той съобщи след изслушването в парламентарната здравна комисия по проблемите с електронните рецепти.

През следващата седмица ще бъде решен проблема с кодовете на лекарствата, така че да излизат по един и същи начин и при лекарите, и при фармацевтите, обясни Хинков.

По думите му засега не е възможно лекарите да виждат наличностите от лекарства в аптеките:

"Това трябва да се обсъди и с търговците на едро включително. Това е идеалният вариант да се види какво има в аптеките.

Това беше обсъждано на комисията - да се знае какво има в складовете, какво влиза в страната, какво излиза отвън.

Но принципът, който трябва да се спазва - това, което изписва лекарят, трябва да се получи от пациента", коментира Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Електронни рецепти за антибиотици? - тоест за хора, щоито СЕ НУЖДАЯТ от бързо лечение!!! Бактериалната инфекция убива !!! И то бързо. Вижте числата на починалите - 2,5 пъти повече от новородените!!! Отрицателен прираст. И при това положение ни лишават от антибиотици НАВРЕМЕ!!!! ЩО ЗА ИДДДИОТТТИЗЪМ?!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хартиена рецепта се пише да 3 минути макс. Електронна - за 5 пъти по толкова. Честито на ограбените откъм време и лечение! Каква всъщност е целта??? Евгеника на българския народ!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идеялно! Имам познат който работи в спешното. Той ще ми пише хартиени рецепти и няма да се занимавам с глупостите.
6
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
Защо трябва да се набутваме в такава сложна анархия с тези електронни рецепти ?Какво им е на хартиените рецепти ? Да не би правителството до се е загрижило за икономия на хартия , или проста да ни е максимално годничко ?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 8 - НЕ, не става!
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо само спешните медици? Това трябва да важи за всички лекари! Дайте опция за ИЗБОР - и на лекаря, и на пациента! Па направете едно проучване след 3 месеца, ДА ВИДИТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ! Хинков, знаеш ли, че времето за изписване на една рецепта на хартия е ТРИ до ЧЕТИРИ пъти по-малко, отколкото електронна, докато се кьоря в смартфона си? А ако сложиш и времето на ВЪРНАТИТЕ пациенти в аптеките, КЪДЕ ОТИВА СМЕТКАТА??
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ейййй, хубава работа, ама българска. В аптеката ще бъдат заляти с хартиени рецепти на "спешни медици". Много знаят в аптеката спешен медик ли е или не. Вие сте тИпанари!. Пак вратичка!
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кремълските медици пък още преди часове съобщиха, че Путин е получил сърдечен арест, но тук няма инфирмация за това. Такава има по други сайтове.
1
2
 
18
 
! Отговори
Белите фъшаги преди 6 месеца
не мога да разбера какъв е проблема да си купиш антибиотик при положение че си го плащаш, ако е от здравната каса и тя го плаща ок, но ако ти си го плащаш??, или аз бъркам нещо или ни отклоняват вниманието;)