Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"

Парламентарните групи се събират на среща
Обновена: 23 окт 2023 06:48 | 23 окт 2023 06:44, Александър Попов
122
Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание заради казуса с "Лукойл". Очаква се ГЕРБ-СДС да внесат проект за решение за отнемане на дерогацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" и ще задължи правителството в едноседмичен срок дерогацията да бъде отнета.

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи т.нар. "особен представител". Това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише на сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза", съобщи в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. По думите му, ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обяснено и обсъдено. Василев уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство.

"Това, което виждаме, че се случва в момента е, че за първи път "Лукойл" започват да плащат данъци и държавата да си прибира парите от рафинерията", каза Василев и допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" няма да се отрази на цените на горивата в България.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква, коментира казуса и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г.", поясни Добрев.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

"Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата", каза още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че се прокрадва тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата.
"Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 6 месеца
Също така се чудя последните 15 години дето лукоил не лащаше стотинка данък печалба , КОЙ управляваше ? Дали не беше пак оня с чекмеджетата ?*** и мошениците.
110
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 6 месеца
Абе чудя се преди време КОЙ написа един закон за данъчните складове за горива така , че да осигури монопол на лукоил ? Щот преди тоя закон , лукоил не беше монополист относно складовете . Дали не беше оня със чекмеджетата дето го написа тоя закон ?
109
0
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 6 месеца
Както предложи един друг коментиращ, тия, сглобените, е добре да си официализират съюза под името Коалиция за Устойчиво Развитие. Думата "Устойчиво" намеква за стабилност, за здрава основа. "Развитие" - намеква че става дума за възход, напредък, а не за тъпчене на едно място. А когато избирателите, на избори, видят бюлетината, веднага ще им стане ясно какво ще получат, ако гласуват за тях ;-)
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
аз от дерогация не разбирам, ама комунистите на времето построиха АЕЦ, ТЕЦ и по голямата част от блоковете в държавата, заводи, язовири и пътиша за 45 години. Сега виждам само закриване и обясняване как нещо не ни е нужно вече 33 год.
107
1
 
5
 
! Отговори
Да бе, преди 6 месеца
До А бе,Точно при ГРОБ се закопа яко икономиката.... Та къде ги видя тези пълни хазни и т. н. Имаше да се пълнят чекмеджета.... Явно си живял в друга реалност.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко лентички отрязха Радев и Промяната, ами точно 0, а и от това по-зле може - закриват, погребват и заробват хората!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев и Промянта уредиха комфорта на Лукойл, много добре помня още в началото при всеки въпрос за тях промянтаджиите отговаряха, че това е частна компания и не можели да се месят, какви *** само.
104
0
 
5
 
! Отговори
Алооуу, преди 6 месеца
...тия "чекмеджета" откъде ги видя! От дрона на воайора Радев ли? Всички разбраха да тази ченгеджийска манипулация,само щатните тролеи циклят на едни и същи лъжи! Ще искате ли и ДНК-проба,за да търсите евентуален мотив?
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБ не били взимали заеми?!!! Спрете да пишете нелепици! При ГЕРБ бяха пълни чекмеджетата на Бацо. Сега не се пълнят и той вие като гладен карпатски вълк.
102
10
 
1
 
! Отговори
А бе, преди 6 месеца
...сладури, при ГЕРБ хазната беше пълна,строеше се с пълна сила ,и дефицитът го нямаше! При тия, дефицитът расте,заеми се теглят, не са построили и един километър, и всичко било, щото не "крадяли"? Кой ще ви се върже! Времето на лъжите свърши,дойде време да се плаща!
101
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Знаем на герб и Пеевски мерака,колкото могат повечко да грабнат милярди.
100
6
 
3
 
! Отговори
ДО 104 преди 6 месеца
АМА ЧАКАМЕ 50 МИЛИАРДА ОТ ЕВРОПА, А РУСИЯ ЗА ТИЯ 30 ГОДИНИ НИ Е СЪДРАЛА КОЖАТА С ПОНЕ 100 МИЛИАРДА ОТ НЕИЗГОДНИ ЗА НАС ДОГОВОРИ ЗА ПЕТРОЛ, ГАЗ, АТОМНИ РЕАКТОРИ И ДР. ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА ИМ КАРАМЕ ЗАЗ-КИТЕ И МОСКВИЧИТЕ АКО НЕ БЕШЕ ЕВРОПА, ДА СЕ НАПЪЛНИМ С МЕРЦЕДЕСИ И БМВ-ТА!
99
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Популисти! Защо не го предложихте това, когато вие управлявахте? Сега си правите предизборен ПиАр.
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който се е хванал с Боко,добро не е видял.Вече го разбраха и от ПП.Сега да видим как ще се измъкнат от тая примка.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До МИЛИАРДИ ЗАГУБИ Колкото на европа и пука за БЪЛГАРИЯ, толкова и на мен ми пука за европа!
96
14
 
0
 
! Отговори
МИЛИАРДИ ЗАГУБИ преди 6 месеца
МИ ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ОТКАЗА ОТ ЕВТИНИ ГАЗ, ПЕТРОЛ И ТОК ОТ РУСИЯ, СЛЕД КАТО ТЯ НЯПАДНА УКРАЙНА, САМО НИЕ СЕ ПРАВИМ НА СЕЛСКИ ТАРИКАТИ, ЩОТО НИ Е ПО ЕВТИНО И КИРЕТО, АСЕН И РИСТЮ СИ ДЕЛКАТ ЕДНИ 5 МИЛИОНА ВСЕКИ ДЕН! ЗАТОВА Е ИСТЕРИЯТА НА ППДБ!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 100 Глупаво измъкване от конкретен въпрос! Какво значи не съм специалист? Дай да видим колко държави в света добиват нефт, къде го изнасят и на какви цени? Да, ние за посолството сме явно излишен народ, който трябва бавно, но сигурно да замине в небитието. И къде е прословутата ЧЕТИРИ пъти по-евтина газ, която обеща държанката на промяната Ленчето?
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Нима не знаете, че Асен и Делян са били съученици и са пеели в училищния хор в Хасковска гимназия. Те се познават отдавна.
93
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 98...Всички не сме специалисти по петролни продукти и продажбата им...Но ще ти отговоря с въпрос...Какво стана след като спряхме руската газ идваща от Русия.Нали питаше и предния път какво ще стане ако спрем доставките в количества които получавахме тогава от Русия.Е....загинсхме ли от студ и глад.
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единствената правилна стъпка е премахване на ,,дерогацията" възможно най бързо Не зависимо кой внася предложението.Рсьбирам пиар акцията на ГРАБ .Това е техен коронен номер.Но това не ги прави ,,лошите" в случая Напълно съм съгласен , че туморното образование ,,Лукойл" трябва да се махне като инструмент на Москва на НАТО всяка територия За изнудване и дестабилизация.