Росен Христов заподозря покровителство на ПП над "Лукойл"

„При управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци“
Обновена: 24 окт 2023 15:07 | 24 окт 2023 15:07, Елка Василева
36
Росен Христов заподозря покровителство на ПП над "Лукойл"
Снимка: архив, БГНЕС

"Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато ПП са управлявали", заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Росен Христов.

Още по темата
"По тяхно време имахме пълна зависимост от руско свежо ядрено гориво. Те не направиха нищо, за да диверсифицират доставките. /…/ За газа по същия начин – те демонстративно спряха доставките и плащанията към "Газпром", но веднага го заместиха с абсолютно същия руски газ, който минаваше през посредници и само се вдигна цената и някой получаваше големи комисионни. /…/ С "Лукойл" ситуацията е абсолютно същата. Компанията реализираше огромни печалби, държейки цените високи, и плащаше данъци извън България – в Холандия", подчерта той.

""Лукойл" никога не са плащали данъци в България. Единствено нашето правителство успя да накара "Лукойл" да се регистрира в България като данъкоплатец, да си премести центъра на икономическа дейност в България и за пръв път "Лукойл" плати данъци във времето на нашето правителство, като внесе дори авансово над 150 млн. лв. Това всички го забравят. Фактът, че сега "Лукойл" плаща данъци в България, е изцяло заслуга на нашето правителство", категоричен бе Росен Христов.

Той посочи още, че по тяхно време са успели да свалят цените на бензина под 2,5 лв. По думите му е факт, че при управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци.

"Виждаме, че няколко месеца, след като ПП-ДБ стъпиха във властта, цените отново гонят 3 лв. И при предишното редовно правителство, и при сегашното виждаме едно отношение към "Лукойл" с много силно покровителство, оставяйки ги да не плащат данъци, да се възползват от пазара и да реализират свръхпечалби. Няма никаква промяна в международната конюнктура на пазара, цените на петрола не са се променили. Защо, след като ние оставихме цените под 2,5 лв. за бензина, сега гонят 3 лв.? Защо през цялото това време не са събирани данъците?", каза Христов.

Според него никой не може да договори за няколко часа плащане на данъци от порядъка на 1,5 млрд. лв. "Очевидно това е било на изчакване. Те умишлено са ги оставили да не си плащат данъците и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше как и договориха това плащане", посочи той.

Христов направи изчисление, че при лихва от порядъка на 5% - 1,5 млрд. на годишна база означава печалба от 75 млн. лв. За 6 месеца говорим за над 30 млн., които "Лукойл" е реализирал, а държавата е загубила, отбеляза той.

"ПП водят една пълна демагогия от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше абсолютно друго", изказа мнението си бившият енергиен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Абе то не се ли возеше на частна яхта ли бе,самолет ли...доста е отмъкнал от газпром,а сега разбира и от други горива...нали са всички в казана.......
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комисионните да големи бря за ПП
28
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Росен Христов говори долни лъжи и провокации! Това не отговаря на истината. Тъкмо обратно. При правителството на Кирил Петков, Лукойл за пръв път беше принудена да плати Данък-печалба!!!! При Борисов нищо не плащаше години наред, все си натъкмяваше сметките да е на "загуба"!!!!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В ТАЗИ ТИКВА ДАЛИ ИМА НЕЩО?
26
1
 
4
 
! Отговори
Истината!!! преди 6 месеца
Истината е, че българската държавата е загубила милиарди последните десетилетия по властването на Борисов, от преки фирмени данъци от "Лук-ойл"! И всичко това се укриваше активно със съдействието на корумпираните държавни институции тогава! Когато дойде Кирил Петков на власт през 2021 година и финонсов министър стана Асен Василев Лук-ойл за пръв път беше принудена да плати данък-печалба! Този Росен Христов дрънка глупости!
25
0
 
4
 
! Отговори
История преди 6 месеца
През 2011 г. покойният вече директор на агенция Митници Ваньо Танов каза, че започва проверка дали "Лукойл Нефтохим" не се източва от "регистрирана в Швейцария дъщерна фирма, която стои на входа и на изхода на комбината". Това беше първият случай, в който високопоставен държавен служител заговори за монопол на рафинерията, източване на предприятието и чуждо влияние. Танов почина внезапно от "сърдечен удар" през 2016 г.
24
1
 
3
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 6 месеца
"Лукойл Нефтохим Бургас" е единствената рафинерия на планетата, която "губи!!!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Когато дойде правителството на Кирил Петков,НАП влязоха да правят ревизии. Вследствие на това, след 15 години загуба, Лукойл плати печалба за първи път.
22
1
 
2
 
! Отговори
По-точно преди 6 месеца
Защо по време на управлението на ГЕРБ, Лукойл не плащаше данъци в България? Е, за това трябва да попитате Бойко Борисов и Делян Добрев!!!!! При ПП лукойл запръв път плати данък-печалба!
21
0
 
5
 
! Отговори
Darko преди 6 месеца
Още е известен и като Росен Катамарана :))))
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е Рамадан от Търговище 74 набор зодия дева агент на ДПС :)))
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Христов обещаваше по-евтин газ заради различните източници, обаче след всички завъртания, договори, кораби, "интерконектори" и преговори газа скочи три пъти и цените се "стабилизираха". Но си ги обяснявам, че просто Путин ми е пускал по-евтино за да съм путинисти. А сега съм свободен анархо-либерал и die-hard натовец.
18
4
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 6 месеца
А на мен ми падна 2 пъти тази година. Не знам как стават тези работи?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 12, това е защото "евроатлантиците и демократи" са си същите като Путин и правят същите неща, само че ти ги представят "демократично".
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еми ПП са отрочета на БКП-ДС
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То това е ясно от самото начало, според тях те нямат право да се месят на частни фирми, същото правят и с Лидл, Кауфланд и други подобно узурпатори!
14
4
 
6
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЙ! преди 6 месеца
Да живее Радев,че направи толкова успешно правителство,което с този ни заплашваше,че ще умрем от студ и ще стоим на тъмно.Как не се намери един журналист или анализатор,който да проследи цялата сага с този газ-от управлението на ББ в мирно време,през правителствата по време на войната и ковида и да се направи точен анализ кой и какво е свършил.Гълъба и този ни проглушиха ушите какви пари ще вкарва Лукойл,а се оказа че няма нищо.Кой лъже и докога ще търпим такива наглеци до ни облъчват от екрана?
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами прав е бил човека. Сметката ми за газ след като ме освободиха от Путин скочи между два и три пъти. Много по-скъп стана газа, факт. Има го. *** то и диаманти има, стига пари да имаш. И трюфели ще се намерят даже за целия народ ако може да ги плаща... Търговците си знаят работата. Нали затова са търговци в крайна сметка.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички политически партии в БГ се състоят от най-различни видове путинисти , които усърдно обслужват руските интереси ! Никой не може да ме заблуди, че е демократ-евроатлантик - такива в БГ няма !
11
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
А тоя сурикат Росен нали каза - "Тежко е, без Газпром не може" и чакаше отговор месеци наред. Ай сиктир!!!