Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев

В СОС ще има най-много съветници от ПП, ДБ и "Спаси София"
181
Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седмица пред вота разликата между двамата основни претенденти в кметската битка за София е около 9%. Това сочат данни от изследване на електоралните нагласи в града. То е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи кандидатът на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев събира подкрепа от 32,6% от избирателите, а Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС е с 23,4%. Веднага след тях, с 19,5% подкрепа, е кандидатът на „БСП за България“ Ваня Григорова.

Деян Николов от„Възраждане“ е с 9,7%, Ивайло Вълчев от ИТН с 6,0%, а Вили Лилков от Местна коалиция КОД с 4,5%. За друг кандидат своя вот ще дадат 1,4% от респондентите, а с „Не подкрепям никого“ ще гласуват - 1,5%. 3 на сто от имащите право на глас заявяват, че все още не са решили кого да подкрепят.

При балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян разпределението на гласовете, подадени във втория тур на вота, би било следното: Васил Терзиев - 54,8%, Антон Хекимян - 38,3%, "Не подкрепям - 6,9%.

Ако балотажът изправи Васил Терзиев срещу Ваня Григорова, по-голяма подкрепа ще получи кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" (60,3%), а Григорова събира доверието на 33,1% от гласуващите.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи листата на кандидатите за общински съветници от ПП, ДБ и "Спаси София" също събира най-висока подкрепа - 33,5%. За кандидатите на ГЕРБ-СДС ще гласуват 24,2%, а за БСП за България - 12,4%. Листата на "Възраждане” е с 10,8%, "Има такъв народ" - 5,9%, Местна коалиция КОД -3,4%, а кандидатите на други партии и коалиции - 4,2%. 4,6% от гласуващите столичани още не са решили за коя листа да дадат вота си, а опцията "Не подкпрепям никого" ще изберат 3,8%.

По данни на изследването 43,5% от жителите вече са решили за кого да гласуват, 14,7% ще гласуват, но не са избрали за кого. 18,6% все още не са решили дали ще отидат до урните. 23,2% от участващите в допитването заявяват, че по-скоро няма да гласуват.

Гражданите определят високите цени и инфлацията като най-сериозните проблеми пред страната в момента. Следва борбата с корупцията.

Състоянието на пътищата и тротоарите пък е най-големият проблем в София, посочват запитаните. Сред задачите, с които приоритетно трябва да се заеме новата местна власт, респондентите посочват и чистотата, сметосъбирането, трафика, възможностите за паркиране и липсата на места в детските градини.

*****

Изследване на електоралните нагласи е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: изборитерзиевХекимян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айтитата в София са около 20-30 хиляди, но едва ли всички ще гласуват за Васил Терзиев. А и без това ИТ бизнеса скоро ще угасне, не само в България, навсякъде на запад.
87
1
 
25
 
! Отговори
Дядката преди 7 месеца
Чак толкова ли са изперкали шопята!
86
1
 
26
 
! Отговори
Клоунада е това преди 7 месеца
Ясно е от кого е поръчано и финансирано това "проучване". И резултатът от него е предварително поръчан и добре платен. Друг е въпросът, че плащачът най-вероятно е ползвал подставени лица, за да поръча това "проучване".
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имал е малко бизнесче и го е продал за 260 милиона долара. Всичко е ясно. Големите ИТ фирми в България днес се продават за по 2-3 милиарда долара, а той е бил с малко бизнесче за 260 милиона долара.
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Васко е бизнесмен от малък. На 19 години си купува БМВ М, докато хората се радваха на 20 годишни голфчета, а на 20 години вече и тристаен апартамент.
83
0
 
22
 
! Отговори
55% за Терзиев??? преди 7 месеца
Мечтайте си. Ха ха ха!
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А каква фирма е продал за 260 милиона долара? Защо нищо не се споменава за тази фирма? Да не би да е някаква тайна?
81
7
 
2
 
! Отговори
DC Sofia преди 7 месеца
Браво, горд съм какъв кмет ще имам - младо момче сигура има и носи DC кецки.
80
34
 
3
 
! Отговори
Ларавел преди 7 месеца
90% от ИТ сектора се намира в София. Всички ще гласуваме за Терзиев. И всеки друг високопроизводителен отрасъл ще го направи. Причините е безсмислено да се обясняват на нискоинтелигентни хора. Те гласуват за който им обещае плюскане.
79
3
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 7 месеца
Защото компания за 200-300млн е малко към средно бизнесче и дневните придобивания на такива компанийки са повече, отколкото коса имаш по главата.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако продължават зомбитата да гласуват както каже телевизора, за който ще спечели според проучването, да не би да се почувстват прецакани че са гласували за губещия, може и да познаят платените лъжци(социолози). А трябва да се гледа кой какъв е, партията която го подкрепя какво е правила в миналото, изпълнила ли е каквото е обещавала по избори, вземала ли е губещи решения за България.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прави фирма и след няколко години я продава за 260 милиона долара! Това е голям успех, и сега няма такива фирми в България. Защо никъде не се споменава за този голям успех, каква е фирмата, какво е произвела за 260 милиона, колко служители, кой купува фирма за 260 милиона долара? Това ще вдигне рейтинга му, защо нищо не се споменава за тази фирма?
76
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Не е прието толкова много да се лъже за процентите на ПП. Намалете дължината на краставицата защото.....
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отново скалъпени, манипулирани избори! ))) Дали са ви телевизионното време на "кандидатите, представени като "резултати"! ))))
74
2
 
11
 
! Отговори
Безимен. преди 7 месеца
Гледах ги снощи кандидатите! Нито първият е първи нито вторият е втори!Но нали вече са заредени машините и резултатите са готови ,само се изчаква 30 да ги съобщат официално.
73
6
 
19
 
! Отговори
Ами то е ясно преди 7 месеца
Двама се карат треят пИчели... Честито за Ваня Григорова!!!
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мислех да гласувам за тази кукувица от БСП. Обаче се появиха сумата и видеа където много подкрепяше ковид ваксините и ме е страх,че ако спечели като нищо пак ще затворят всичко зимата. Миналата година никой не разбра,че има ковид,но тази пак се мъчат да обясняват колко в зле положението
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напишете в Гугълчето Фактите за Васил Терзиев, семейството му и ДС . . . и ще прочетете доста интересни факти с документи от ДС с фирмите които са откривали в чужбина и с какво са свързват по късно.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При Жан Виденов нямаше инфлация, заплатите и цените се преизчислиха по новия курс на долара. Загубиха се само спестяванията и кредитните милионери загубиха кредитите си.
69
3
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 7 месеца
Ваня Григорова е там ... сглобката да реши кой ще и изпратят да се балотира!!!