Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев

В СОС ще има най-много съветници от ПП, ДБ и "Спаси София"
181
Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седмица пред вота разликата между двамата основни претенденти в кметската битка за София е около 9%. Това сочат данни от изследване на електоралните нагласи в града. То е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи кандидатът на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев събира подкрепа от 32,6% от избирателите, а Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС е с 23,4%. Веднага след тях, с 19,5% подкрепа, е кандидатът на „БСП за България“ Ваня Григорова.

Деян Николов от„Възраждане“ е с 9,7%, Ивайло Вълчев от ИТН с 6,0%, а Вили Лилков от Местна коалиция КОД с 4,5%. За друг кандидат своя вот ще дадат 1,4% от респондентите, а с „Не подкрепям никого“ ще гласуват - 1,5%. 3 на сто от имащите право на глас заявяват, че все още не са решили кого да подкрепят.

При балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян разпределението на гласовете, подадени във втория тур на вота, би било следното: Васил Терзиев - 54,8%, Антон Хекимян - 38,3%, "Не подкрепям - 6,9%.

Ако балотажът изправи Васил Терзиев срещу Ваня Григорова, по-голяма подкрепа ще получи кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" (60,3%), а Григорова събира доверието на 33,1% от гласуващите.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи листата на кандидатите за общински съветници от ПП, ДБ и "Спаси София" също събира най-висока подкрепа - 33,5%. За кандидатите на ГЕРБ-СДС ще гласуват 24,2%, а за БСП за България - 12,4%. Листата на "Възраждане” е с 10,8%, "Има такъв народ" - 5,9%, Местна коалиция КОД -3,4%, а кандидатите на други партии и коалиции - 4,2%. 4,6% от гласуващите столичани още не са решили за коя листа да дадат вота си, а опцията "Не подкпрепям никого" ще изберат 3,8%.

По данни на изследването 43,5% от жителите вече са решили за кого да гласуват, 14,7% ще гласуват, но не са избрали за кого. 18,6% все още не са решили дали ще отидат до урните. 23,2% от участващите в допитването заявяват, че по-скоро няма да гласуват.

Гражданите определят високите цени и инфлацията като най-сериозните проблеми пред страната в момента. Следва борбата с корупцията.

Състоянието на пътищата и тротоарите пък е най-големият проблем в София, посочват запитаните. Сред задачите, с които приоритетно трябва да се заеме новата местна власт, респондентите посочват и чистотата, сметосъбирането, трафика, възможностите за паркиране и липсата на места в детските градини.

*****

Изследване на електоралните нагласи е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: изборитерзиевХекимян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При Жан Виденов пенсиите стават 8 долара , а средната заплата 32 долара.
67
4
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 7 месеца
Иначе това си беше активно мероприятие срещу Виденов, т.к не искаше да разпродаде България на безценица
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При Жан Виденов инфлацията беше нула, защото парите се преизчислиха, и заплати и цени. Но хората загубиха спестяванията си в банките, както и кредитните милионери загубиха кредитите си, на практика милионите кредити които взеха, се занулиха.
65
2
 
17
 
! Отговори
цирка започна преди 7 месеца
Дръж се,София,ДС те гази!
64
9
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 7 месеца
В София,Варна,Бургас,Пловдив,Стара Загора,Велико Търново,Видин,Враца,Казанлък,Хасково,Кърджали,Плевен копейките от Възраждане и БКП ше барат шпека и на тези избори:):):)
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами че то какво каза гугал, за какви по-точно научни изследвания казва гугал, за коя наука казва гугал?
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И точно след виденовата зима, наш 20 годишен Васко си купува апартамент в центъра на София без стотинка кредит
61
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Софиянци доказано са най-глупавите и ограничени хора в страната! И магаре да им издигнат за кмет, пак ще гласуват за него, стига да им обяснят, че магарето е демократично и евроатлантически ориентирано! Едно време избраха мошеници като Софиянски и Костов, които съсипаха България и разпродадоха активи за милиарди за по 1 лев на РМД-та, Гад Зееви и други заслужили другари на БКП!
60
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 7 месеца
64, пич, какви глупости ръсиш, беше точно, както в "черният обелиск" сутринта едни цени, следобед други. Някой дори не реагираха толкова бързо. Няма да забравя, гледам в майчин дом една детска количка струваше 17 000, това беше 6 долара, а учебникът ми 40 000
59
1
 
17
 
! Отговори
bbb преди 7 месеца
Сериозно ли, демократите - софиянци, евроатлантици до мозъка на костите си, дето все са в Гърция и по Малдивите, ще гласуват за племенника на Петър Младенов, за човека, израснал и възпитан в семейсто на хора от ДС и комунисти?
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При Жан Виденов нямаше обедняване, нямаше студ. Преоцениха се парите, покупателната способност не се промени, доходите не намаляха. Единствено спестяванията се стопиха, и кредитите на кредитните милионери се стопиха. Но покупателната способност не е намалявала. А сега за няколко месеца покупателната способност падна с 40%.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какви по точно научни изследвания казва гугъл, каква наука е изследвала фирмата, какво казва гугал?
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инфлацията при Жан Виденов е 300%, фалират 15 банки и долара става 3000 лева. Всичко това може да се намери за 20 секунди в нета.
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След Тодор Живков страната е управлявана само от предатели, с едно-единствено изключение - Жан Виденов
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заплатите се преизчислиха на база 1 долар 3 хиляди лева. Това не повлия на цените, останаха си същите спрямо заплатите, но спестяванията изгоряха.
53
3
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 7 месеца
60, е после дойде Костов и още на другия ден като пуснах чешмата, от едното кранче потече масло, а от другото мед
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаш нет, достатъчно информация има за фирмата му как е възникнала и че е била като дъщерна на ДС компании регистрирани още през 1976 година от отдел на ДС научни изследвания. Имаш гугълче попитай
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инфлация при Жан Виденов нямаше, имаше преоценка на парите. А също така и хората загубиха спестяванията си в банките. Но заплатите и покупателанта способност не са падали.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха, сериозно ли било толкова добре през виденовата зима, когато инфлацията е била 230% , а един долар е струвал 3 хиляди лева. Смях
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това какъв е дядо му няма никакво значение. Никой не обръща внимание на това как говори, как заеква, ръси само заучени фрази които се говорят на ИТ презентации, мисълта му не тече гладко. Идеалния кандидат за нивото на българския избирател. А те се хванали за дядо му? Защо не извадят информацияза фирмата му която е продал за 260 милиона? Какво толкова е имало в тази фирма, че който я е купил за 260 милиона, и сега няма такива старт-ъп фирми които да се продават за такива пари. Какви активи е имала тази фирма, какви продукти?