Намалим ли още правомощията на президента, ще го гледаме на картинка

Герджиков: Планираните промени са необмислени
26 окт 2023 14:40, Росен Стойчев
46
Намалим ли още правомощията на президента, ще го гледаме на картинка
Снимка: БГНЕС

„Нещата са прибързани, недообмислени, има чудесни юристи, правете консултации, кръгли маси, за да се случат наистина промени“.

Още по темата
Така бившият председател на парламента и бивш служебен премиер  проф. Огнян Герджиков коментира в ефира на Euronews Bulgaria реформата в Конституцията, която управляващото мнозинство започна в парламента.

Според юриста „начинът, по който се прави тази реформа е прибързан, лутане от една посока в друга, няма професионален подход към основните проблеми“, свързани със съдебната система и начина на държавното устройство.

А относно идеята за ограничаване на правомощията на президента за назначаването на служебно правителство, той коментира - „има ли провал със служебните правителства? Толкова ли е страшно президентът да ги назначавали, та нали ние сме го избирали? Да не е някакъв враг? В сравнение с други европейски президенти, нашият не е претоварен с правомощия, като ограничим и тези правомощия, на картинка само да си го гледаме, ли?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боко,Киро,Спиро,Танас и Ристо,лаят срещу човекът с най висок рейтинг в държавата,Р.Радев.Когато генерал Радев като командващ ВВС на България е пазил небето над Родината ни,Боко банкянски къде е бил и с какво се е занимавал.Кучетата си лаят,керванът си върви и т.н.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече е късно. Трябва ни революция и членовете на разните партии пред стената. Нов парламент по жребий от регистрираните юристи в страната, за да няма популизъм и корупция. Всяка година по 1/4 от парламетьорите да се заменят, пак по жребии. Разните лобита и посолства никога няма да могат да корумпират всички, а без партии, парламентьорите ще гласуват по съвест. Така е било в древна Атина - люлката на демокрацията.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прав е Герджиков, но то целта не е да се направи нещо съществено и полезно, а да се види кой ще се наложи. Па макар и с простотия.
27
2
 
5
 
! Отговори
До Паню Баирски преди 6 месеца
До Паню Баирски.... Ние нямаме нужда и от такъв като теб!!!!!!!!
26
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Президентът е единствения висш държавен орган пряко и мажоритарно избиран от народа. Идеята е да му се вземат и малкото правомощия за да може посолството да си управлява а вие да гласувате за нищо незначещи абревиатури - ГЕРБ ДБ ПП БСП ДПС а в тях ще са все едни и същи "наши" хора.
25
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 35: за парламент се гласува 1 път на 4 години, президента няма вина, че няколко НС-та се оказаха ялово и не се разбраха кой ще краде повече от кого!
24
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 33: трябва да има разделение на властите иначе става като със съдебната система, прокурор назначен от партията, спира знакови дела, ако реши да работи веднага го свалят и слагат нов послушко и затова в България няма нито 1 осъден политик и нито едно дело за корупция по високите етажи. Или си мислиш, че Цацата, Каскета и тоя новия са свършили нещо?
23
6
 
0
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТА НА 5 ГОДИ преди 6 месеца
ЗА ПАРЛАМЕНТА ПО ТРИ ПЪТИ В ГОДИНАТА ХОДИМ НА ИЗБОРИ. СМЕНЯМА ПАРТИИТЕ КАТО НОСНИ КРПИ, А ТЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЪЧВАТ ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА? 20 МИНИСТРИ, 60 ЗАМ. МИНИСТРИ, ЕКСПЕРТИ -ЮРИСТИ, ИНЖИНЕРИ, ИКОНОМИСТИ, ЕНЕРГЕТИЦИ, ИЛИ ЕДИН И ТО ШАПКААРР ДА БЪРКА ЛАЙ...ТА? ААА, НЕ!
22
10
 
6
 
! Отговори
ТОВА МУ СТИГА преди 6 месеца
ДА ЧЕТЕ НОВОГОДИШНОТО ПРИВЕТСТВИЕ.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и КАКВО ЩЕ СТАНЕ :При всеки нов Президент ще има нов закон , защото пък новите няма да ги устройва ТОЗИ ЗАКОН !!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 месеца
Двси ти ли си
19
11
 
1
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Герджиков,що не отидете и да си пишеш стихчета и да не даваш мнения?!Стига сме те гледали и теб!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А после , другият Президент като дойде / на тия които сега реват с/у този Президент/ , и пак ли ЩЕ ПРОМЕНЯМЕ ЗАКОНА ???
17
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 15: ако нещо в политиката на служебното правителство не ти харесва се сърди на яловото НС което е приело бюджета, закони, избираеми назначения, политики и тн.
16
2
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 15: Абе прочетете я тази конституция най накрая: президента е парадна фигура която по никакъв начин не може да спре каквото и да е, дори и да наложи вето, то се връща и се гласува отново в парламента, затова ако в НС има мнозинство, то президент ,не ги бърка. Колкото до служебното правителство: 1. То е с ограничени правомощия, 2. С ограничен мандат, 3. Резултат от некадърно и ялово НС. Та кое точно дава безгранична власт на президента, че не е ясно?
15
5
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Президент трябва, защото иначе гомнийяри като Бойко Методиев Борисов много лесно лъжат баламите и влизат в НС.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние и на картинка не щем да го гледаме, разбра ли плъхчо??
13
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Институцията "президент" беше измислена от комунистите, които измислиха и я гласуваха с точно такава цел, да пречи на нормалното функциониране на държавата. -----///----- Как попречи? Като вдигна юмрук срещу комунистичяския гомнийяр Бойко Борисов и кликата му ли? Това беше един изключително правилен ход.
12
10
 
6
 
! Отговори
руска картинка преди 6 месеца
Радев си е една руска картинка!
11
9
 
6
 
! Отговори
87 преди 6 месеца
Радев с действията си в полза на враговете ни сам си проси да му ограничат правомощията. Ако президент беше някой нормален човек нямаше да е така. Въпросът на Герджиков "враг ли е той на държавата?" е реторичен.