Йоловски: На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите

Министърът на електронното управление с извънредно изказване
Обновена: 27 окт 2023 22:12 | 27 окт 2023 13:06, Красимир Ангелов
251
Йоловски: На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков заради информацията от ДАНС, че заместник-министър на електронното управление е заснел генериране на код на предстоящите в неделя местни избори.

По този повод в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски направи извънредно изявление, с което се опита да обясни казуса.

Още по темата
"На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите", посочи  Йоловски.

Министърът на електронното управление отхвърли твърденията за готвена манипулация на машинното гласуване в неделя.

"Съгласно изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерството на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с изискванията на изборния кодекс. Втората задача на Министерството на електронното управление във връзка с изборите е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден", обясни той.

"Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател", заяви той на извънредния брифинг.

Той подчерта, че двамата с вицепремиера Мария Габриел ще се включат в извънреден председателски съвет по темата в Народното събрание.

По-рано днес от партия "Има такъв народ" заявиха, че заместник-министър на електронното управление от ПП-ДБ е "свалил кодовете" на машините и поискаха оставката му. Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък заяви, че в неделя не трябва да се гласува с машини и призова за незабавното освобождавена  от длъжност на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
До 196 преди 6 месеца
Трябва. Въпросът е дали го правят.
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПП и ДБ са хванати за пореден път по бели ***, те самите си проснаха в записа преди няколко месеца, че са правили ала бала с президента и машините, че реалният им процент е всъщност само 7%. За какво спорим тук, ПП и ДБ смятат България за тяхна бащиния, мислеха да лъжат и крадат вечно с подкрепата на американското посолство.Съд за ПП и ДБ!
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До РадославЗащо за три години ПП не внесоха други машини?
205
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Желязков беше главното действащо лице в аферата Костинброд.
204
4
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 209 тези машини ги внесоха Герб! Ако машините подменяха вота, ПП щяха да управляват самостоятелно и нямаше да се налага да гледаме интимна сглобка между тикви и парапети!
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде, кога, как се зарежда кода във всяка машина. Има ли техническа възможност за манипулация след това? Има ли текущи проверки по време на изборния ден дали контролни гласове се отчитат вярно? На тези въпроси никой не е дал отговор.
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези машини ги весоха преди години, но специално за настоящите избори от сглобката ходиха да целуват отзад английския посланик и после с негова протекция ходиха в Лондон да натискат фирма да им разработва кода по техен тертип. Тоест, програмата в машините за гласуване е разработка на сглобката и задграничните им ментори. Какво точно прави така нагласената програма и как го прави си знаят само сега управлявашщите, английското посолство и програмистите на които е възложено да направят кода удобен.
201
0
 
2
 
! Отговори
Гепиха го в крачка.. преди 6 месеца
"Йоловски: На машините не може... " Йоловски или е пълен некадърник и няма ценз за длъжността си или е толкова нагъл, че си мисли, че като се изтъпани с подобни лъжи, някой ще му се върже.
200
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
Да има машини в избирателни секции с над 300 гласоподавателя! Та драга ми дианке, кое точно не е прието и утвърдено от гробарите? Това, че машините изкараха реалните резултати е проблем само за партиите които разчитат на фалшификации! Може да прочетеш малко и тогава да дуднеш!
199
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До Диана: я виж при кое правителство е гласувано да се вкарат машини и кой ги купи и при кого беше първият машинен вот? Ще ти помогна, машини се ползват от 2014, а кой беше на власт тогава? БСП внесоха проекта за връщане на хартиената бюлетина мила! От 2014 машините се наемаха, а 2020 точно гербаджия внесе обществената поръчка за купуване на машини! Февруари 2020 лично тиквата нареди да се вкара само машинно гласуване, но зад кулисите беше наредил да се игнорира, но 2020 септември Герб приеха
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе, ясно! И аз получавам касова бележка от принтер в магазина, но след това дали парите ми се облагат с данъци или някой ги краде, аз няма как да проверя и да знам!
197
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Радослав Как пък го измисли, че машините ги вкара Герб, значи?! Може би си забравил колко много нелегални машинки под крилото на БСП откриха по онова време...Истината е, че трябват квалифицирани специалисти, които да следят за работата на машинките и с които ние явно не разполагаме...Иначе мошеници има навсякъде, но с машинките те могат да работят в много голям мащаб и това да им отнеме много малко време, което лесно може да обърне всеки резултат...
196
4
 
5
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
Не е нужно да се сложи специален софтуер за да се намеси хакера...
195
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бойкот! Тотален бойкот на изборите, ако не махнат машините!
194
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 187: ти си доказателството, че човека е произлязъл от маймуните! Машините ги вкараха гроб и понеже изсветлиха изборите и гробарите паднаха! Затова сега живеят, искат си гласуващите умрели, чувалите с подменени бюлетини в таксита и изсипването на правилно попълнени бюлетини в урните!
193
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Казвах ли ви, овцете може да си гласуват както си искат, важно е софтуера къде праща гласовете.
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако не подадат оставка, всеки самоуважаващ се българин трябва да е на улицата!
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тогава защо онзи си е правил труда да снима кодовете?Има нещо гнило!
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха, явно има много герболяци тук, развиват конспиративни теории. Работата е много простичка, на хартията пише за кого ств гласували, гледате и потвърждавате преди да пуснете в кутията. Няма драма .Хайде ако обичате спрете с *** лъжи
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 189. Вероятно е така, но нали трябваше да сравняват резултата от машината с хартиените отрязъци. Ако там се забележи, че има голямо разминаване, как ще се валидира протокола от изборите от всички представители?