Нито машината, нито хартията гарантират честност на вота

Това обявиха експерти
29 окт 2023 11:30, Росен Стойчев
5
Нито машината, нито хартията гарантират честност на вота
Снимка: БГНЕС

Решението на ЦИК да не се гласува с машини на местния вот първоначално доведе до тревога, че може да бъде подкопано доверието в изборите. Но това може да доведе до решението на повече хора да излязат и да гласуват. Това каза Светлин Тачев от "Галъп" в студиото на Нова. Експертът призова хората да упражнят правото си на глас.

Димитра Воева от "Тренд" каза, че през последните години публичното говорене превърна машините в единствен гарант за честността на вота, но нито машината, нито хартията могат да гарантират честността на изборния процес. Тя посочи, че една от гаранциите е екзитпола.

Още по темата

Когато провеждахме избори само с хартиени бюлетини имахме няколко паравани за гласуване, но сега тъй като има един, това може да доведе до забавяне на протичането на избориня ден, поясни Воева. По нейни думи отчитането на вота ще е по-лесно, тъй като няма да се броят гласовете от машина и хартия. Тачев каза, че спекулациите могат да бъдат преодолени с по-висок вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: вотчестност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повече вярвам на машините, такива безобразия като с хартиените бюлетини, една ли с възможни.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв е смисъла да се гласува с хартиена бюлетина, когато вота с хартиена бюлетина се фалшифицира? На последните парламентарни избори 39% гласуваха за някоя партия или коалиция, а сега заради махането на машините, очаквам под 30% гласували за някой от кандидатите за кмет.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анко преди 5 месеца
При избирателна активност от 30% в страната и 0% подготовка на ЦИК,на места в страната и отрицателна готовност за избори,какви се случва? 0 , кръгла нула! Оставка!