Новите кметове трябвало да побързат с европроектите

На 31 декември изтича срокът за договаряне на проектите по период 2014 – 2020 г.
7
Новите кметове трябвало да побързат с европроектите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новоизбраните кметове да приоритизират работата си по проектите с европейско финансиране заради изтичащ в края на годината срок за договаряне по програмния период 2014-2020 г. - това призова в интервю за БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Част от кметовете имат възможност да продължат текущата си работа. Тези, които сега ще встъпят в длъжност, следва да се запознаят с всички текущи проекти, изпълнявани от общините и финансирани с европейски средства, особено засягащите инфраструктурни обекти, посочи тя.

На 31 декември тази година изтича срокът за договаряне на проектите по програмния период 2014 – 2020 г. 
"Буквално кметовете ще имат 8-9 седмици да анализират статуса на всеки проект и ако могат, да оптимизират сроковете", посочи Бонева.

Има рискове заради сложността на проектите, каза Ангелина Бонева, визирайки дейности в социалната, здравната и образователната сфера.

Получава се застъпване на края на единия програмен период с началото на новия програмен период и със срокове по ПВУ, отбеляза заместник-министърът. Затова според нея ще е трудно до края на годината да има готови договори и одобрени проекти от новия период – "тук може би ще имат глътка въздух кметовете".
Регионалните съвети за развитие в новия им състав ще направят приоритизация на проектите, съобщи Бонева в предаването "Хоризонт до обед".

"Ще вървим към одобрени проекти в началото на 2024 г. До края на тази година не е реалистично. Но е важно да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък", прогнозира тя.

Интересът е надвишил четири пъти наличния ресурс на програмата за обновяването на многофамилните жилищни сгради по ПВУ, уточни още Ангелина Бонева.

"Там са три нива на работа – етажните собствености, в общинските организации и при нас. Тези три нива имат сложност и заради многото проекти, наличие на неточности, непълноти. За да не отхвърляме на формален принцип проекти, върнахме обратна връзка на кандидатите и очакваме от тях те да върнат съответно разяснения, така че може би в началото на декември да можем да съобщим резултатите от класирането. И да оставим време тези, които не са класирани, да подадат в рамките на етап 2 на процедурата проектите", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: кметевропроекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Драги кирпичени кутийки! Ерата на петрола се свършва и всичките му продукти, които ако ги поставиш под земята с хиляди години не могат да бъдат унищожени от природата. Идва Ерата на старото - на Конопа. От Конопа се произвежда всичко и пластмаса и дрехи и карусерии за леки коли и над 40 хиляди продукти. Влезте в ютюб и напишете Ford Car Hemp 1941 и ше видите как с чук се бие прозорец на лека кола направен от Коноп и не може да се счупи. Идват нови технологии! Старите пари трябва да се изчистят!
6
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 5 месеца
Айде на евраците и кюлчетата баткооооооуууу! Грабете с пълни шепи и със широко зейналите си задни междубузия!!! Дано преядете най-сетне и да остане нещо и за нашия изстрадал и унищожаван всекидневно народ!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ааа затова беше агресивното им поведение бързат да не изтървът евро парите то турците не са ни крали така, ейй
4
1
 
2
 
! Отговори
Каква преди 5 месеца
Снимка Какъв пейзаж газа пасти да яде пред клозета България
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Усвояването не чака . Бързо да вземем парите . Нали за тва сме на власт . Да вземаме от народа и да раздаваме на правилните хора .
2
2
 
4
 
! Отговори
Нали резнаха преди 5 месеца
евро-проектите в полза на Украйна? Какво има за бързане?
1
2
 
1
 
! Отговори
Сложете ме кмет преди 5 месеца
И да почвам да усвоявам. Може и съветник. Да видиш труд!