Атанасов зове: Радев да уволни Пламен Тончев

Време е българските специални служби да заработят професионално, пише той
4 ное 2023 17:42, Нели Христова
62
Атанасов зове: Радев да уволни Пламен Тончев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев да подпише указ за уволнението на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Това призова съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

Той поздрави премиера акад. Николай Денков, който в петък поиска от президента да освободи шефа на ДАНС.  

Според Атанасов, ако Радев освободи председателя на ДАНС, ще постави "начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби".

"Недопустимо е въвличането им в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство, недопустима е липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност. Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес", пише ген. Атанасов във фейсбук профила си.

По думите му е наложителна спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за сигурност, както и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област. Според него първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари.

"Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол", заяви съпредседателят на ДБ.

"Време е българските специални служби да заработят професионално, обективно и безпристрастно при спазване на принципа за политически неутралитет, подобно на модерните служби на страните членки на НАТО и ЕС", пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Невнятен преди 5 месеца
Аз не знам в каква организация е станал генерал въпросния (псевдо)политик - може да е в Армията, Полицията, Пожарната (ББ е генерал оттам, макар да не си слага "ген." пред името). Или може би Жандармерията? Не се знае (от мен де). Ама те всички тия изброените, уж бяха деполитизирани - значи не може да си политик и генерал едновременно. Това си е мое мнение, сигурно съм адски ***, защото всъщност коментираната тук (не)личност си слага "ген." пред името. Извод - ами НЕ Е ПОЛИТИК.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 5 месеца
Атанасов,не знам какъв генерал си,но очаквай в скоро време,народа ,да призове,вашата оставка.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРАВАТА И АВТОРИТЕТА НА ВСИЧКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ БЯХА ОТНЕТИ !!! ПОЛИТИЗИРАНЕ НА ПРОФЕСИИТЕ ОЗНАЧАВА КРАЙ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И НАУКАТА, КРАЙ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !!!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Генерал Гном пак дава съвети. Скрии се в черупката си охлюве и не се показвай също като ментора си Костов .
31
0
 
6
 
! Отговори
Влади преди 5 месеца
Е, що бе , жабо? Нали вие гласувахте за Зеления чорап, респ. за неговите "вставленици" по секретни служби . Много харен беше тогава. Сега що ревете? Ама няма проблем, вашите фенове са твърдосини комунисти, дето и за магаре ще гласуват щом им кажете. Иначе като ги питат, сега е пазарна икономика и затова било нормално да скачат цените и било хубаво сега.
30
0
 
12
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 5 месеца
А бе , гномче изцъклено ,кой си ти ,че ще му даваш на президента наклон на к... ?! Той е истински генерал , а не измислен като тебе !
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде, че Прасето от кога се облизва??
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв е ТОЯ, че да казва, какво да прави Президентът!!!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този генерал е срам за висшите офицери .Залез ,за нищо не става
26
0
 
14
 
! Отговори
Невнятен преди 5 месеца
Помните ли за какво беше уволнен Иван Гешев?За уронване на престижа на Прокуратурата, тъй като нарече депутатите "политически ***". Забележете, на Прикуратурата.А мин-председателя в деня за размисъл (миналата събота), нарочи брифинг, на който бълва змии и гущери срещу две много важни държавни институции - ЦИК и ДАНС.Според мен той съвсем съзнателно уронва престижа им, а също така уронва и престижа на Министерски съвет (по аналогия със случая на Гешев).Ами трябва и него като Гешев!
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИСКАМ ДА СЕ ОТНЕМЕ ГЕНЕРАЛСКИ ЧИН НА АТАНАСОВ , ЗАРАДИ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ . КОГА ЩЕ БЪДЕ УВОЛНЕН ЗАМ. МИНИСТЪРА . ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАНС НЕ БЕШЕ ЛИ ОТ ПП. ЧОВЕКА ДОКЛАДВА ТОВА КОЕТО СА ВИДЕЛИ
24
0
 
24
 
! Отговори
Ако замминистърът е преди 5 месеца
вършил разрешени дейности,дали ДАНС щеше да пише доклад:...дойде и изпълни задълженията си...,тоест да го похвали колко с старателен? Надали.Тоест,ДАНС констатира нарушение,пише доклад,а след това го обвиняват,че е писал истината.Ако политиците искаха,щяха да публикуват доклада,не ДАНС ги спира,а те не желаят.Защо?Живеем в страната на кривите огледала,където истината зависи от пристрастията на политиквениците и как ги обслужва,не е обективна.Аналогично и с медиите.
23
15
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 5 месеца
И като ги е снимал, какво? Същите тия кодове машината ги печата на бюлетината, та всеки да ги види.
22
3
 
24
 
! Отговори
Радев към Гнома преди 5 месеца
А Денков кога ще уволни ония зам.министър дето снима кодовете за да си играе в къщи на СУПЕР МАРИО и ония министър, който Про100Киро го е заплашвал барабар със семейството му ?
21
2
 
21
 
! Отговори
Радев към Гнома преди 5 месеца
Ще поизчакам малко за да се разпадне СГЛОБКАТА...а после ще видим...
20
0
 
21
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 5 месеца
Гнома изплиска легена пак...нека кадруването в ДАНС да започне сега....от де накъде ще ни мътят те на нас водата/пардон/ ще ни прецакват победата на изборите?!
19
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
подаваите си оставките и изчезваите не се ли усещате че не ставате отвратителнисте избори до дупка докато изчистим ***-а между нас
18
3
 
16
 
! Отговори
ХоХо преди 5 месеца
Де билът Танассов пак осмъргя вуздуха !
17
3
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 5 месеца
ПОЗОР си боколук
16
2
 
15
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
Тоя дърт ***, няма ли да гушне скоро букета... Изключително вреден индивид, отколешен краварски агент... ====)))) ега пукне в мъки...