Проф. Чуков: Конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне

Ситуацията със заложниците е ключът за спиране на военните действия
8 ное 2023 15:20, Анисия Иванова
39
Проф. Чуков: Конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне
Снимка: БГНЕС

"Посещението на премиера Николай Денков в Израел беше посещение на солидарност. Нормално е цивилизованият свят да изрази солидарността си с народа, който беше потърпевш от такова варварско терористично нападение". Това коментира пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

По думите му посещението на българския премиер не е изненада, защото още от 7 октомври правителството изразява такава позиция. Той напомни обаче, че сме гласували с "въздържал се" на резолюция за спирането на огъня и хуманитарна помощ в Общото събрание на ООН. Надявам се тази позиция да е била добре калкулирана, каза анализаторът.

Проф. Чуков подчерта, че светът все повече и повече се разделя.

"Ние, като ЕС, се борим не само за отстояване на ценностите, но ние се борим за нашата сигурност по отношение на настроенията, които са вътре в самото европейско общество", отбеляза той и посочи масовите демонстрации в Западна Европа.

Още по темата

Бумерангът, който се връща на европейска територия, са протестите, коментира международният анализатор. Според него това е напрежение, което неприятно се отразява на спойката на обществото. Това няма как да не се отрази и на правителствата в съответните държави, смята той.

България трябва да отстоява позицията да заклейми отвличането на заложниците, категоричен е проф. Чуков. По думите му в същото време трябва да има допълнението - в рамките на международното хуманитарно право.

Според него ние можем да съдействаме с хуманитарна помощ, но ситуацията със заложниците е много сложна. Това е ключът към това дали ще продължат военните действия и дали "Хамас" ще бъде изкоренена, смята той.

Да се преговаря с "Хамас" не може да става освен чрез египетско-катарските посредници, изказа мнението си проф. Владимир Чуков и добави: "В момента играта е много голяма".

Той припомни искането на "Хамас" - да се освободят всички палестински затворници, които са 5200 души. Там има хора, осъдени за убийства, подчерта анализаторът. По думите му проблемът е с идеологията на "Хамас".

Според него конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне. Газа в момента е достатъчна, за да се разтресе целият район, категоричен бе проф. Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Гнусен преди 5 месеца
Да влезеш в Израел, и да избиеш над хиляда невинни, включително жени и деца, било "въстание"? Някои верно са за психиатър, а те се натресли и по форумите да дават акъл! Русофилията отдавна е диагноза!
27
9
 
0
 
! Отговори
нн преди 5 месеца
Чуков пак не си в час. Арабите в Газа направиха въстание против еврейските колонизатори. Араби и евреи никога няма да се помирят за тамошната тяхна земя, арабите рано или късно ще направят държава на тяхната територия, освен ако евреите не ги прогонят от териториите им, или ги подложат на геноцид. На американците и на е евреите не им се иска това, но ще стане. Спомни си защо беше Априлското въстание у нас и какво стана след това.
26
2
 
0
 
! Отговори
до анонимен 32 преди 5 месеца
И как им разбираш английския, бе, брато?????, сериозно, аз като ги слушам и ми трябва преводач, и обикновено ме избива на смях! -))) Гледам ги от време на време по кабелната на Sky...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Досега най-точната и безпристрастна информация получавам от...Индийски новинарски агенции. Те са в добри отношения с всички - араби, руснаци, израелци, американци, латиноси..освен някакви търкания с Китай и Пакистан, когато им пускат терористи през границата. Използват думите 'израелската армия Твърди за 20 убити терористи, 'Хамас Твърди за 5000 убити'. Без манипулации и общи приказки като 'властите в газа' или 'евреите и арабите'.
24
3
 
1
 
! Отговори
Салим Ага преди 5 месеца
Българите са изобретили тероризъмъ, тва хайдуци, света неделя, много имат Хамас да се учат от опита тук
23
4
 
3
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Продължение... Саудитска Арабия, която беше на крачка от подписването на мирен договор (Авраамския договор) който признава държавата Израел или лилипута Катар който може да бъде превзет за 24 часа от Йеменските Хусити??? Русия която, едва се справя с укропите и не би могла едновремено да воюва и в Сирия??? Та, кой иска война на Бл Изток, кой би бил най-големия бенефициар от една война в Бл Изток Може би Щатите и Израел??
22
3
 
1
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Да оставим настрана мнението на това Ч///чело. Кой иска война в Бл. Изток? Иран? Иран е една от малкото древни и мъдри цивилизации оцелели до днес, иранците знаят, че срещу Щатите и Израел нямат шанс! Може би разрушения от 20 годишна война Ирак или Сирия??? Свешно!!! А, може би "недодържавата" Ливан или Йордания, която ще се разпадне при първия удар? Турция, която увеличи продажбата на бензин за Израелската армия от началото на конфликта? Бедния Египет зависещ от финансовата помощ на Щатите?
21
1
 
4
 
! Отговори
Война започна от ПА преди 5 месеца
Ще има 3Световна война на нечестивите безбожни нации продали се на дявола като ислямските терористи Палестинските групи Хамас и Джихад ИДИЛ Ирански Хизбула и др. джихадисти(крайна форма на морални падение и обсебване на дявола през вършене на чудовишни сатанински зверства като на Хамас и Джихад срещу Божият народ Израел на 7. 10 и за да се спре сега Съдът в Хага трябва да осъди цяла ПА и ООН про-терорични лидери с ислямските терористични групи и диктатори иначе Божият съд идва!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Убийствата на невинни , деца е ГЕНОЦИД,няма значение евреин ли е ,от Хамас ли е!
19
5
 
4
 
! Отговори
ТОЯ ВСИЧКО ЗНАЕ преди 5 месеца
СПОКОЙНИ СМЕ... А ПУТИН ЩЕ ПОБЕДИ ЛИ ПОКРАЙНИНИТЕ ИЛИ ЩЕ ГУШНЕ БУКЕТА..?
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно съм сигурен, какво предскаже,, експертът"Чуков, ще стане на обратно.Веднага се сещам за възможноста, някои да да вземат пример от Израел, Азербайджан и Русия,и да си прави каквото му скимне, без да се съобразява с другите. Примерно Ердоган да нападне Гърция, никой няма да помага на елините в тия смутни времена.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Баба ВангаТОЯ СЕ Е ИЗВЪДИЛ ОТ БКП И РУСКИТЕ СЛУЖБИ. ТАМ Е НА ХРАНИЛКА ЗА ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ, А ПРОФЕСОРСКАТА ДЛЪЖНОСТ Я ПОЛУЧИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИ В НАУКАТА, ЗАРАДИ КОИТО НАУКА В БЪЛГАРИЯ НЯМА И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ.
16
2
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Нито една държава в региона на Бл. Изток не иска разрастване на конфликта, дори проиранската "Хизбула", но..., една "искра", едно глупаво необмислено действие или емоционална реакция може да подпали целия Бизък Изток.
15
3
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 5 месеца
Другарю, вие в някаква паралелна реалност ли живеете?
14
4
 
3
 
! Отговори
Баба Ванга преди 5 месеца
Тоя пък откъде се извъди такъв оракул-пророк. Ама ако се разрасне ще се скрие в миша дупка и ще се надява да забравим пророчеството му. И ние понеже сме късопаметни - ще забравим.... Аман от пишман професори..
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
***-ФЕСОР СЪРП-И-ЧУКОВ ХАХА
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И този е мека китка.....
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Току-що нападнаха кортежа на палестинския президент Махмуд Абас. Един телохранител бе застрелян. Има ли съмнение кой върши терористичния акт?
10
1
 
2
 
! Отговори
Ahmed Yesevi преди 5 месеца
Цялата ви работа като държава е такава. На въздържал се. Не може така. По някои въпроси трябват ясни позиции.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този конфликт вече е неуправляем. Без да съм арабист-специалист. Тези хора вече не ще могат да живеят на една територия. Или ще се разберат според тебе?