Денков е възложил на разузнаването да пише доклади с неизвестна цел

Никола Янков: Проблем с горивата в България няма
16 ное 2023 10:09, Нели Христова
32
Денков е възложил на разузнаването да пише доклади с неизвестна цел
Снимка: БГНЕС

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за националната сигурност на България при незабавната отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл".

Според Никола Янков - бивш зам.-министър на транспорта и на икономиката, който също е бил и в Надзорния съвет на "Лукойл", на разузнаването е възложено да напишат нещо, което да оправдае текущата позиция на премиера и правителството. По думите му интересът на премиера е да се запази дерогацията. Той обясни това с пазене на руските интереси.

"Съжалявам, че Министерският съвет и премиерът Денков са възложили на разузнаването да пише доклади с неизвестно каква цел. Това, което обикновено се прави в такава ситуация, е да отидете и да попитате 10-те или 20-те най-големи търговеца на пазара на горива в България, които реално снабдяват българските граждани и потребители с горива, какви са техните алтернативи за доставка, какви са техните възможности да увеличат доставките към пазара при определени хипотези. Това, неизвестно защо, не се е правило досега. Вместо това питате ДАНС - ДАНС не се занимава с доставки на горива. Очевидно е, че тези агенции са активирани да пишат доклади с цел да се обоснове тезата, че дерогацията трябва да остане".

 Янков бе категоричен, че проблем с доставките на пазара на горива в България няма. Той подчерта, че "Нефтохим" е спирал през годините за планови ремонти, но никой не е усещал.

"В България съществува 120-дневен запас от нефт и нефтопродукти на склад и тези количества са достатъчни, за да обезпечат потреблението на пазара за месеци напред. Тези количества са налични и могат да бъдат доставени на пазара във всеки един момент, независимо къде се намират", категоричен бе експертът.

"Големият риск не е да спре "Лукойл", защото няма откъде да се набави нефт, големият проблем за България и рискът за националната сигурност е "Нефтохим" да бъде санкциониран като фирма, нарушаваща санкцията на ЕС заради контрабанда на горива, рафинирани от руски нефт, към други държави, което е забранено по условията на нашата дерогация и по санкционния пакет на ЕС", смята Никола Янков. По думите му обаче държавата България няма общо с това и единственото, което може да стане, е страната ни да падне още като репутация в очите на нашите партньори.

Според него е опасно и ненужно назначаването на особен управител в "Лукойл".

""Лукойл" може спокойно да си мине към неруски доставки, да продължи да ги рафинира в България, да доставя нещата. Няма нужда държавата да изземва рафинерията, да предприема извънредни мерки, които освен да доведат до някаква катастрофа от бизнес и юридическа гледна точка, нищо друго няма да помогнат".

Неговата прогноза е, че дерогацията ще бъде отменена под нитиска на нашите партньори от САЩ и ЕС. Това ще е около Нова година, смята Никола Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков е министър-председател!! Той може да изисква каквото реши. ДАНС са длъжни да пишат!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Янков е на заплата на Посолството от години и това не е кой знае каква тайна. Въпросният 120-дневен запас е само на хартия защото реално поддържане на такъв запас струва много пари, на практика ще е чудо ако при необходимост да се мине към ползването му изкараме и 2 седмици.
22
3
 
4
 
! Отговори
Влади преди 5 месеца
При условие, че службите ни са бъкани с руски агенти познайте какви доклади щемунапишатна оня ахмак.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Според Никола Янков - бивш зам.-министър на транспорта и на икономиката, който също е бил и в Надзорния съвет на "Лукойл"," - тоз надзорен съвет дето гледаше и казваше, че всичко е добре в единствената нефтена компания в света работеща 30г. на загуба? Той ли тръгнал да сочи с пръст и да се обяснява и да дава съвети? Те руснаците в църквата имаха/имат шпиони, пък в тяхна компания с милиарди оборот няма да имат, много ясно че ДАНС и разузнаването трябва да се намесят. Въпросът е защо чак сега?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С Указ 56 държавните предприятия,организации бяха тип РБК по състав за организация и управление как най-висока форма и начин на обединение,като се запазваха държавните активи в тях на държавно участие,що още тогава се организираха дерект.бордове от името на държавата за дейност по маркетинга на продукти произвеждани,а състава им бе представен от БКП по чл.1 и по късно с промяна и приватизацията за членовете на РБК и ДБ се пуснаха не/касови бонове,а часта активи останаха държавни с ДБ,къде са те.
19
1
 
3
 
! Отговори
АНАЛИЗ И БЕЗ ДАНС преди 5 месеца
КАПАЦИТЕТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ЛУКОЙЛ 8942500 ТОНА ПЕТРОЛ,ДАВАЩИ 4,2924 МЛРД ЕВРО ЦЕНА НА ПЕТРОЛА С ЦЕНА НА НЕФТОПРОДУКТИТЕ 8,9425 МЛРД ЕВРО И ПЛАТИМ ДАНЪК 223,5625 МЛН ЕВРО ОТ КОЕТО РУСИЯ ПОЛУЧАВА МАКСИМУМ 8,7189375 МЛРД ЕВРО,А ЦЕНАТА НА БОЕН ДЕН Е 300 МЛН ЕВРО, ТО ТОГАВА С АБСОЛЮТНИТЕ ПРИХОДИ БРУТО ОТ ЛУКОЙЛ МОЖЕ ДА СЕ ФИНАНСИРАТ 29 ДНИ ОТ ВОЙНАТА,НО РЕАЛНОТО ЧИСЛО Е ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО, КОЕТО ПРАВИ ОКОЛО 10 ДНИ.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От догодина ще усетите голям вървеж и намалена консумация на гориво, честито!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руската църква и офиса на Лукойл над нея са свързани с тунел. Тунела е и към двореца и бившия партиен дом на БКП. В РБ таини няма.
16
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Тук няма руски интереси. Има интереси на българските граждани. Колко ще стане бензина, ако спрат дерогацията? Защото ако цената се вдигне и с 20 стотинки, трябва хората, които са го предизвикали да си понесат последствията. Нов народен съд е вече неизбежен. Предателите ще виснат. Народе?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоа се прави , когато обмисляш решението, не когато си го взел ...
14
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Денков и правителството му всячески се опитват да поставят под въпрос необходимостта от дерогацията. Изглежда този другар бивш кадър в УС на Лукойл действа по стария КГБистки метод, да се опитва да кара хората да възприемат думите, а не реалността (на делата). ДАНС от името на руснаците/ДС/Радев воюва с правителството и това е очевидно.
13
4
 
7
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 5 месеца
Едно време министър Трайчо каза:По добре сива икономика от колкото никаква. Това е дилемата и с Лукойл. Голата истина е че след дерогация та завода затваря. Дали ще остане база за съхранение или целия ще го нарежат на скраб е все тая. Ако имаше т.н. интерес отдавна руснаците да го бяха продали. Още повече че кредитите на завода са повече от сегашната му цена. Няма от къде в Бургас да се докара неруски нефт. Босфора е затворен а Азерския минаваш през Русия и караштисван там румънците го взеха.
12
2
 
8
 
! Отговори
Интрига преди 5 месеца
ГЕРБ искат Продължаваме Промяната да им свършат мръсната работа и да оберат негативите, преди ГЕРБ да всъпи на власт.
11
4
 
12
 
! Отговори
Г557дт преди 5 месеца
Ако махнат сега дерогацията, цените на горивата ще скочат рязко! Това иска да провокира Делян Добрив с интригите си. Той не месли за българите, а да злепостави опонентите си от Продължаваме Промяната! Партийни игрички на ГЕРБ, на които Продължаваме Промяната не се хващат
10
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Дерогацията не може да спре от днес за утре. След два-три месеца идват ГЕРБ на власт, нека да видим ще спрат ли дерогацията!
9
0
 
8
 
! Отговори
Каро преди 5 месеца
Корупцията разяжда държавните институции....МВР е черна дупка където потъват парите на данъкоплатците и генерира още повече престъпност вместо да я бори!!!!Всъщност ДАНС и МВР обслужва или е мафия облечена в закони , наредби, правила узаконяващи организираната престъпност
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най слабия пример от 30 г.аде още 2 месеца и чао
7
3
 
3
 
! Отговори
Орбан идва на мача преди 5 месеца
Сигурно за това се е уплашил
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбирам това, да наричаш другите nутинисти и роошуффили, а ти самия да снабдяваш пууутя и престъпния му режим с пари.. и то много! Ако са толкова против, защо искат да остане таз дерогация. И без това вече разликата с горивата в западна Европа е минимална
5
5
 
7
 
! Отговори
ДЕНКОВ Е ПРОБИТ преди 5 месеца
ОКОЛО НЕГО ВСЕ ВНУЦИ НА ПРЕСТЪПНАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ БКП