До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти

Хинков: Ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни
Обновена: 19 ное 2023 10:16 | 19 ное 2023 10:15, Камелия Цветанова
215
До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти
Снимка: БГНЕС

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година. Това прогнозира здравният министър проф. Христо Хинков пред Нова телевизия.

Още по темата

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера, Лекарския, Фармацевтичния и Зъболекарския съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването.

Той каза, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. 

"Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия", каза още здравният министър.

По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и това трябва спре.

Той коментира и ще има ли нови задължителни ваксини у нас.

„Задължителният имунизационен календар  се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, поясни Хинков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази година полу-проблеми, догодина цели проблеми! Хахаха. Българи - пр 0CTAци!!!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И как се доказва "антибиотична резистентност"? Ако се изпише късно антибиотик на пациент, заради напъните на нЕкой да се пробва без антибиотик, вписва ли се като антибиотична резистентност, само заради това, че е късно точно за този антибиотик? Кой у нас има интерес да ни класирАТ на първо място в ЕСето? А от фалшиви статистики? Кой е най-заинтересованото лице у нас?
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ако трябва да се лъже, през електрониката възможностите са много. В болници масово се пише едно, а се върши друго. 100% при зъболекарите е същото.... Измамите са наедро. И ограничената възможност за локална проверка е в полза на надписващите, Министерството , първо, да се погрижи за нелоялната конкуренция на частния бизнес при лекарите. Ама не им стиска.
52
0
 
5
 
! Отговори
i'm преди 6 месеца
А! Вече стана до края на следващата година! Некадърни ***! Като искат да дигитализират рецептите, не можаха ли от началото на 2023г да започнат подготовка, тестове и да видят къде са проблемните точки в процеса? И на края просто да обърнат всичко за седмица. Дори и 2022 можеха да прекарат в преавене и тестване на софтуера и системата като цяло. Типично непрофесионално по български!
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да обърна внимание на всички, че от повече от година поне, в интернет няма качени избирателни списъци. Т.е. няма как независим интересуващ се да прочете в определена секция колко фалшиви лица са дописани. Няма как и да се направи евентуално сравнение с други години.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A ocтaвka go kpaя нa нacтoящaтa rogинa?
49
1
 
5
 
! Отговори
Българи спите преди 6 месеца
Полицаи и Джипси убиват масово Българи в град Бобов дол, а прокурата ги прикрива с крайна наглост!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както хакват всяка друга електронна система, тези, които имат интерес, могат да поръчат и разбиването на тази електронна система. По скорошна статистика всече 1/3 от всички мошеничества стават с помощта на IT-специалисти.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако нямаш комп не може да се лекуваш с лекарства и умираш.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...и сега за един ацефеин или парацетамол трябва да ходя до джипито.да му давам парички и да си губя времето...това ли направихте....
45
1
 
17
 
! Отговори
Eйgжънт Caйън Meйcън преди 6 месеца
Унищoжaвaнeтo нa opиrинaлния мaт'pиaл в koлoниaлнaтa тepитopия Бъyreyия и зaмянaтa мy c gpyr, reonoличeckи no-npaвилeн въpви no nлaн... Yes! Yes! Yes! Ooohh Yeeaahh...
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 44 умираш в името на евроатлантическите ценности
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ако стане срив на електричеството, става срив навсякъде. Ето сега например имаше ураганни ветрове. В редица селища няма електричество. Министрите не са министри само за центъра на София. Тямат си хабер как е в Родопите, как е понякога в Добруджа и Лудогорието. Не дай, Боже, да има и природни, или приинени от войни катаклизми. В областта на фармацията работят само образовани хора, Там също кражбите и недържавнияескотоотношение са изключително видими.
42
1
 
9
 
! Отговори
диктатът на глупостт преди 6 месеца
До АнонимеНА сега едно предположение колко хора в туземия нямат личен лекар и какво става . Аз лично залагам , че не са малко .
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аре още един дето иска да ни боде задължително
40
1
 
15
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Вие гласувахте за тях що ревете сегаКато увиснеш в аптеката да ти търсят рецептата между -100 други , или по грешка да ти дадьт друго лекарство - ще се излекуваш сьвсем
39
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ДОКАТО НЕ НИ УМОРАТ НЕМА ДА ПРЕСТАНАТ! СЕГА И ЗА НАЙ-МАЛКАТА ГЛУПОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ ДО ЛИЧНИЯ АКО Я ПРИЕМАТ ТАЯ ГЛУПОСТ НЕ ЕЗАРАДИ ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА АМИ Е ЗАРАДИ ВРЕМЕТО ПЛЮС ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ! БИЛИ ВАКСИНАТА СЛАБО УМОРИ НАРОДА НИ АМА ТИЯ ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ УСПЕЯТ!
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма лекари , сестри в болниците не е правен ремонт от живково - оправиха всичко и стигнаха до ел рецепти - що за безумие
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те болниците оправиха и вече тръгнаха ел. рецепти....ОСТАВКА!
36
1
 
14
 
! Отговори
Асен Кокорчи Първи преди 6 месеца
От догодина предлагам нещо революционно -данък мръсен въздух със еко сензор във всеки дом и за обществени сгради ! И въздуха трябва да се плаща ,не може безплатно да го дишате .