Вътев: Никой не отрича, че в българското земеделие обстановката е много тежка

Таванът за подпомагане в ЕС бил един и същ
26 ное 2023 11:15, Нели Христова
30
Вътев: Никой не отрича, че в българското земеделие обстановката е много тежка
Снимка: БГНЕС

Таванът за подпомагане на оранжериите в цяла Европа е един и същ. Нашите производители взимат максималното подпомагане - както всички останали държави в ЕС. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред NOVA.

Той обясни, че исканията на земеделците са таванът на подпомагането да падне изцяло. Министърът обаче обясни, че той се определя с регламент от ЕС и е еднакъв за всички страни-членки. Според закона таванът не може да се махне. Българското правителство е успяло да го повиши с 30 хил. евро - на 280 хил. евро общо.

44 млн. лв. са налични и министерството търси начин, по който законово да ги разпредели на производителите. Това се налага, защото европейският регламент не рарешава подпомагане в такива размери.

"Дойде един човек за 5 месеца и съсипа българското земеделие - това са оправдания. Никой не отрича, че в българското земеделие обстановката е много тежка. Колкото и пари да им дадем, все няма да им стигат", заяви той.

Вътев обясни, че е бил човек от земеделския бранш преди да стане министър и е абсурдно да бъде обвиняван, че не работи в негова полза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
Zeмеделие преди 4 месеца
Какво земеделие? Филип Димитров го унищожи с връщане на земята в реални граници още преди 30 г.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
мда
20
3
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
единствената държава в света която умишлено си затри селското стопанство е България , и за това са виновни другарите комунисти . на кой не му е ясно ?!
19
5
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
бсп (виденов) съсипа селското стопанство и животновъдство в България ! как си мислите че се почва от нулата ?! до каквото се е докоснала бсп е мъртво .
18
1
 
5
 
! Отговори
От хората преди 4 месеца
Българското земеделие е съсипано,причините са много, но никой не помисля как нашите прародители са успявали да хранят голяма челяд,да дават наряд на държавата без да разполагат с мощната техника,която земеделски те производители демонстрираха на протестите.Засрамете се,на тези хорица никой не е помагал.Защо само искате ами дайте ,Вие не виждате ли цените.Срам.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До16 . Трябва да ти кажа . Че и да не получава министерска заплата си е добре. Като собственик на частна фирма може винаги да продължи . А ти само може от завист да мрънкаш
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия земеделието е под управление на губернатори от руски произход . Но частните фирми са китайски . Те взаимно се обичат. Защото руснак със земеделие не се занимава . Няма качества .
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китайските части фирми масово си плащат рекет спокойствие на руската администрация. От *** , чорапогащи , както и свински пържоли ,месец и и какво правят. Но руснаците не знаят какво е рекет корупция и европейски ценности . Това го приемат за нормален начин.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мой роднина на село гледаше по няколко животни с храна от ТКЗС . Тези животни бяха за различни комунистически номенклатури , които помагаха да станат с висше образование не само децата му но и на други от село . Връзките му бяха железни. Заплатата му бе малка от ТКЗС , но компенсираше с Крадане .
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия земеделието е различно . При руснаците е държавно , при китайците е частно . От отглеждани на птици ,прасета и други животни , както и други култури . Продукцията си я продава на всички народности в Болшаяи могучая .
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най развитата страна в земеделие е ГЕРМАНИЯ. Тя дава свръх продукция . Обичаното краве масло се изнася за Русия и други бедни страни. Руснаците много го обичат. А Британското масло в Лидъл също е добро. То храни и нашите земеделци
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 5. Там където има свръхпродукция в земеделието. Няма държавна намеса с кооператив и студентски бригади . От десетилетия Европа търси и заплаща добре на сезонните работници в ЧАСТНИТЕ ФЕРМИ на Германия,Швейцария ,Великобритания и останалите страни . Никога в тия държави не е имало ТКЗС. Включително Югославия , Полша . Само в НРБ.от Соца и затова е проблема
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Помня земеделието на Т. Живков . То бе създадено по МОДЕЛА на колхозите в СССР. НАСИЛСТВЕНО отнеха собствеността на професионални земеделци и фермери. В Колективите започна масово ограбване. Ние на село животните си ги гледахме чрез КРАЖБИ . От надписване на трудодни до продукция. Каруците ни се движеха предимно вечер и всички крадехме с чиста съвест. Защото земята ни бе в ТКЗС , а продукцията и се продаваше само от държавата. За града давахме най лошото защитите гражданите си бяха мързеливи.
9
2
 
18
 
! Отговори
До9 преди 4 месеца
Замеделието и животновъдство беше унищожено умишлено няма какво да се лъжем помня дори и през бай Тошово време нямаше къща без 5-6крави овце, кози сега от повече от 20 години по селата няма животни тук таме
8
0
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Нали ви беше приоритет българските плодове зеленчуци месо мляко прези изборите само това говорехте сега какво стана друго приказвате
7
5
 
9
 
! Отговори
питанко преди 4 месеца
Добре де,например в Израел няма субсидии,но има свръх,свръх-производство,в С.М-я и Сърбия нама субсидии,но има голямо производство,Турция-също.Защо ние погинахме? Ди ви отговоря сам-защото сме уникално мързелив и крадлив народ.Отгоре на това,вече и невеж народ.За най-голямо мое съжаление.Дай ни да лъжем,мамим,крадем и пр.,и да гледаме в канчето на другия.Прочете Ив.Хаджийски,и ще разберета що е то "българска работа".
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо е тежка знаеш ли да ти кажа бок.. лук такъв защото кога стачкуваха фермерите от Франция и Испания, Брюксел ни даде нота да унищожим нашето земеделие и животновъдство защото е конкуренция
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се национализира и ще се оправи. Ученици и студенти да тръгнат по бригади, за да се научат на трпуд. Целта е да ядем истинска храна, а не ГМО.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И що тъй? Кой съсипа българското земеделие и наля парите от Европа в няколко измислени милионери. Така работи демокрацията, взима от всички и дава само на някой. Резултатът е разбита икономика и сасипано производство във всичси сфери.
3
3
 
6
 
! Отговори
МАЙ преди 4 месеца
НАТА МУ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПАЗЕТЕСЕ ОТ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ.