Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?

Идеята за движението е на Румен Радев
1 дек 2023 08:37, Петър Бойчев
196
Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?
Снимка: БГНЕС

"Народно движение - Трети март" ще е името на новата партия, лидер на която ще бъде президентът Румен Радев. Това разкри неговият политически стратег проф. Александър Маринов пред агенция "Фокус".

Маринов дълго време беше председател на стратегическия съвет към президента, а после бе назначен за съветник в политическия кабинет на служебния премиер Гълъб Донев, припомня "Сега". Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

"В момента събираме подписи за свикване на референдум за националния празник", обяви Маринов. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия, поясни той. "Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан, и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо", каза още Маринов.
"Аз не смятам, че има някакъв проблем гражданските сдружения под определена форма да участват и сега в политиката", смята политологът.

"Прави се коалиция с участието на политическа партия, в нея могат да участват и граждански сдружения.  Аз не виждам проблем, гражданите винаги могат да намерят излаз в политиката, най-малкото, като си създадат съответната организация. Това не е невъзможно", добавя Маринов.

"Честността изисква да признаем, че идеята за "Народно движение 3 март", принадлежи на президента. Това беше негова идея. Ние превърнахме тази идея първо в подписка за референдум, но след това тя еволюира до някаква форма на самоорганизация",  обясни Маринов.

Той заяви, че след като бъдат внесени документите и стане известно кои са учредителите и кои са в органите на сдружението, нямало да се види там президента. "Така че никакви упреци към него, поне от формално правна гледна точка не са оправдани. Българският президент, както и всеки български гражданин има правото да изрази своето предпочитание, подкрепа или неодобрение за определена инициатива. Така че, ако трябва да намеря най-точната формулировка, това не е партия на президента, но това е, ако стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, принципите, целите и начина на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев", обяви Маринов.

"Това не противоречи на Конституцията, не противоречи на законите. Оттам насетне, който не е доволен, който го е страх или има някакви други съображения, ние сме общо взето горе-долу свободна страна, нека да изразява своето мнение, ние нямаме притеснение от това, ние не се крием, ние не правим нещо апокрифно", смята един от най-близките сътрудници на Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всякаш си учил в някое селско училище, малчуган такъв ще те схрускам за закуска детенце.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Не е от изток от запад е.
67
5
 
5
 
! Отговори
бай дъм дъм дъм преди 6 месеца
Разширението на нато за последните десетилетия е неоспорим факт, дали пък те не са агресора??
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан е прав за вас предатели
65
5
 
7
 
! Отговори
Хореограф преди 6 месеца
Върти, върти... юмруче... клек! Върти, върти... юмруче... упса...
64
2
 
5
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 месеца
айде още една "лява" партия
63
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Антифашистката съпротива е побеждавала вече такива гнусни предатели като вас, защо да не го направи пак американски робиии
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Президент е само проформа, на хартия, други командват парада.
61
2
 
4
 
! Отговори
По-добре преди 6 месеца
3 март/9 септември
60
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американското посолство е ъпгрейднало фермата сега са повече и по нагли от всякога , експерти в изопачаването на фактите
59
6
 
8
 
! Отговори
Ел Политико преди 6 месеца
Радев = Боби Михайлов в политиката.Ако ми изтриете пак мнението ще подам сигнал срещу вас в Брюксел за ограничаване на свободата на словото и свободното изразяване на политически възгледи.
58
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Америка е потъващ кораб като титаник
57
2
 
4
 
! Отговори
Пилот преди 6 месеца
Трябваше да прекара Захарова над България!
56
9
 
3
 
! Отговори
лоло преди 6 месеца
Мъжеложците от пп-лгДП са в потрес, ще връщат пари на Посолството.
55
0
 
8
 
! Отговори
Morski преди 6 месеца
До Анонимен 53-!!!!! Всякаш?!?!? Сякаш си пропуснал уроците по български в училище?! или "В"сякаш си наблегнал на руския!!!
54
2
 
13
 
! Отговори
Ще се бият с копейка преди 6 месеца
Както и де кръстят, в пътеката, в която се канят да бягат има много мераклии. Такъв голям контингент руски и съветски носталгици в България вече няма. Не сме 90-те. Ще се борят с Възраждане и бсп кой да мине бариерата.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как не е кръсктил партията "Вето чорапово" :D
52
2
 
6
 
! Отговори
Танца на Боби преди 6 месеца
Танц на президентите....
51
1
 
10
 
! Отговори
е много ясно преди 6 месеца
че ще е народна, може направо народна република българия да я кръсти. То му се работи в тая посока. Хубавото е че не остана, нямате време, трети мандат няма, нищо че има трети март. Още 5-6 години и всички русoрoби ще остареете и вече няма да сте фактор. А ще има ли нов още по голям пилон или нещо още по грандиозно,????
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи като ги хванеш тия дечурлига че да ометеш земята с тях