Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия

Президентът присъства на COP 28
Обновена: 2 дек 2023 15:10 | 2 дек 2023 14:17, Нели Христова
83
Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия
Снимка: БГНЕС

"Основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да гарантираме, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността".

Това заяви президентът Румен Радев на Срещата на върха за климата по време на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, който тази година се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, съобщават от пресцентъра на президенството.

"Екстремните климатични явления налагат решителни действия", посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. По думите на държавния глава обаче постигането на въглеродна неутралност трябва да обхваща много по-широк спектър от цели, освен ограничаването на парниковите емисии. Той призова за прилагане на най-новите технологични постижения и даде пример с иновативните технологии за декарбонизация, представени на националния павилион на България в рамките на COP 28, който президентът откри вчера.

Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението.

Във връзка с очакваното решение по време на COP 28 за председателството на COP 29, президентът Румен Радев посочи, че България, като една от страните кандидати, ще продължи конструктивно и отговорно да търси компромис в процеса, след безпрецедентната ситуация, в която поради вътрешни противоречия и взаимно блокиране на кандидатурите, решение все още не е взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И нашия предател пее в хора на хамериканците, мошшетата и соропсиите
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ПУДИНГ ПРЪСКА С ХАРП- ха стига с ХАРП- ТАЯ ОПОРКА СИ ИЗПЯ ПЕСЕНТА.
30
1
 
3
 
! Отговори
таварищ Путин преди 5 месеца
Трудно ше ми е на мене май, душко охарчих се дупe дай... дай-дай... ше го даваш ли дупeто... или нема да го даваш!?
29
0
 
8
 
! Отговори
Пею преди 5 месеца
В България е зима. В кварталите на нашите бедни братя горим всичко - да ви светна гуми парцали пластмаса - абе всичко възможно за да сме на топло. Студа е по силен от тока - нали. Хайде сега да попитам за какви климатични промени говорим. За какво спиране на старите автомобили и глоби. Във всички градове и села е така. Навсякъде в Бъ лгария. Нали не смятате че е възможно с 500 - 800 лева да се живее нормално че и за отопление да стигнат!???????? Няма как. Живеем с вас в два свята.
28
2
 
6
 
! Отговори
ПУДИНГ ПРЪСКА С ХАРП преди 5 месеца
И радев му приглася
27
0
 
9
 
! Отговори
Бено преди 5 месеца
Защо речта му не е на български,пък уж български президент.
26
2
 
3
 
! Отговори
Само про стия ГанYO преди 5 месеца
Фърля *** у кюмбето и усмърдена.Ех цивилизацио защо все така те Нема по тази бг шир.
25
3
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
И какви са тези решителни действия? Да забраните въглищата и да останем без ток, разни зелени сделки, които ограничават земеделието. Ще ни казват кога да орем, кога да сеем, какво да сеем и дали изобщо да сеем. Или обобщено казано - да се върнем в Средновековието! Няма проблем, тъкмо ще се създаде работа за много хора - ще отглеждат коне, ще правят подкови и стремена, защото друго средство за придвижване няма да има. Но какво пък, ще живеем екологично, нали така са живели нашите предци
24
1
 
9
 
! Отговори
Токмаков преди 5 месеца
Г-н прецедент. Можете ли да ми отговорите какво е било времето през 1254 година!? А през 1321 г. Преди да пишете глупости задайте правилните въпроси. Знае ли някой какво е земята и как тя определя като живо същество промените около себе си!?? Ние дори не знаем какво има на 5 километра под нас а говорим за някакви измислени климатични промени. Не е сериозно нали!???????????????
23
1
 
2
 
! Отговори
Рундьо за е би преди 5 месеца
Климата Ави въздуха в Мъргария е като лошия възможен на света!ЕС даже осъди България!Дащо те се забрани на БеГе плебеите да горят въглища в кюмбетата като да начало?!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Тази преди 5 месеца
Руска *** не Моят президент!
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съвременното западно високотехнологично общество е изградено на реки от кръв, убийството и ограбването на стотици милиони хора, робски труд, и не на последно място на столетия горене на въглища! Цялата западна промишленост е изградена на въглища.
20
0
 
4
 
! Отговори
нищо лично преди 5 месеца
шапка,ротааа Мирно :)Президент,хахха
19
1
 
9
 
! Отговори
Планетянин преди 5 месеца
Русия няма да плаща въглероден данък, Китай няма да плаща, Турция няма да плаща, само в ЕС държавите ще плащат, значи руската, китайската, и турската планети няма да се спасят от климатичните промени, а ние в ЕС ще си спасим нашата ЕСеевската планета, и децата ни ще доживеят до 40 години, а на планетите на САЩ, Русия, Китай и Турция децата им няма да доживеят до 40 години заради климатичните промени и планетите им ще загинат.
18
2
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
Абе хора, не четете само заглавията и се научете да "четете между редовете", тоест, включете аналистичните си способности... ако ги имате, де!!!!!! Ние сме малка, подвластна, ограбена и съсипана държава!!! Рядко можем открито да изявим мнението си, затуй го правим завоалирано!!!!!!!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Застаряващо педерастическо население на тротинетки и на колела. Дъртите извратеняци на стари години ще се придвижват с колелета и тротинетки, а качествени коли ще карат в Русия и в Китай.
16
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
ЕС минава на синтетик нютретиенти и майкро лaйвсток. Месо, мляко, яйца са вредни, животни като кравите и овците много пърдат и отделят карбън емисии и имат висок карбан импринт да причиняват климатични промени и децата ни няма да доживеят до ще години. Затова ако искаме да спасиме планетата и децата ни да доживяват до 40 години, требе да минеме на синтетик нютретиени и майкро лайвсток за да спасиме децата(най-голямото богатство) и планетата. А и да не искаме да спасяваме, пак трябва да минем на синтетик нютретиени майкро лайвсток щото месо, плодове и зеленчуци и без това няма да има.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нисковъглероден модел беше, когато нямаше кръстосани превози, когато не се шматкаха нагоре-надолу тирове, камиони и баничарки, а се превозваше с влак или отблизо.. Когато не опаковката продаваше, когато опаковките струваха по-малко от 1/100 от стойността на стоката, а не както сега при няко да са по--скъпи от стоката. Когато хората ценяха труда и не хвърляха с лека ръка, когато не беше престижно да показваш пренебрежение към създаденото от друг, а сам във всичко да зависиш от другите.....
14
1
 
8
 
! Отговори
Диди преди 5 месеца
Вратовръзката му е вързана добре. Ако му изключат микрофона, впечатлението ще е идеално.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Румене, да караме колела да спасиме планетата! И да ядеме насекоми, за по малко карбан имишанс!