България плаща и лихвите по заемите на Украйна

Даваме на Киев още 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г.
309
България плаща и лихвите по заемите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: помощ за Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
14
 
! Отговори
Niksan преди 5 месеца
А не бе ше плащате папагале и хоро ше ирате като сте бзливи и малчите като рибета
98
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както се очакваше, в момента в който САЩ спряха парите за Украйна, от Козяк започнаха да раздават парите на България.
97
1
 
34
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
Такива нац Предатели България никога не е имала в историята.... Как сте безразличните към изборите, ходите ли още за гъби простаци фрости.... ===))) яжте юрохатлантизъм....
96
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който е г;асувал за тези мафиоти, е техен съучастник!
95
0
 
36
 
! Отговори
стига бе преди 5 месеца
За това е имало народен съд след ВСВ. Защото нашите марионетки тогава финансирали и хранели хитлеристите в Германия. Сега финансираме укрофашистите. За българските пенсионери няма и по 10 лева, а на укрите и лихвите по заемите, които пак ние им даваме плащаме. Не знам до кога ще се търпи този фашизъм?.
94
23
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Ми който ги е давал тия заеми, да си ги плаща. Украинския народ е твърде горд да ги плаща, камо ли пък и лихви, все пак защитава света и Вселената дори от Злото!
93
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До украинка Хората са казали , че от Украйна и куче не трябва да взимаш , пък камо ли синеоки , русокоси ............ нагли , мързеливи, е..... украинки .Войната ще свърши и рахата ви също ще свърши, скоро.
92
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе няма ли кой да ги изгони тия от парламента бе? И кой въобще е гласувал за тях??? Аз не съм и никой около мен не е гласувал за тия муньовци дето ни управляват...
91
3
 
6
 
! Отговори
Кобилкина преди 5 месеца
Моите съвети към колежките, накратко:1. В България, най-арно са цвили;)))2. Ако искате мъж да ва глези, земете си грък, а за мъж, който да ви плаща масрафа, земете си българин!
90
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо още да не сме им дали? Златния резерв може би?
89
2
 
13
 
! Отговори
мда преди 5 месеца
Електронен референдум по важни въпроси.
88
24
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
"подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси, скочи левият Румен Гечев.-------///--------- На този бок луг му тегля куршума без секакви угризения и отивам да си пия кафето.
87
3
 
52
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Как толкова народ се излъга да гласува за тия родоотстъпници ? Боровец и Пампорово били пълни с украинци , а български пенсионери мечтаят за 50 лева коледна добавка да сложат нещо на трапезата. Но историята ще ги съди ,жалкото е,че и внуците ни ще плащат за това,което вършат управляващите.
86
2
 
44
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Реална полза за обикновения украинец би било спирането на наливане нс масло в огъня. Не обратното. Така ще оживее.
85
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 108 ...... За какъв "измъчен народ" народ говориш?! Явно не познаваш много украинци! Виждал ли си изпълненията на курортистите по нашето Черноморие?!
84
3
 
7
 
! Отговори
Украинка преди 5 месеца
До У.иРусо, гладно нема!;))) А, ний, украинките, ем сме руси, ем сме бели, ем сме синеоки, ем сме руси и дългокраки! Найс, а? Къде сте видели, такива жени да работат? Е, ако се наложи, работим, ама нали, скъпо струваме, затва по-добре, да не работи, ша ви излейм по евтино;)))
83
1
 
39
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Няма по-прецакана държава от България :). Дори и да има хазната повече пари от тези на целия ЕС и всички държави в него, пак ще си остане бедна държава. Златни мини има в България, има и много уран и гориво за АЕЦ, но като няма кой да го стопанисва това богатсво и като държавата го дава на чужденци да го крадат и да добиват злато и изнасят, така ще бъде. Ако имахме кадърно управление досега да сме на печаба от златните мини и АЕЦ централи.
82
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте направо да си дадем територията на укрите! И да купим нови джипове на украинските куурвии!
81
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А съвсем скоро отпуснаха и 12 милиона от Държавния бюджет за курортистите, които са настанени в хотели и държавни бази! Знаят как да ни използват тези нагли, нахални, мързеливи, капризни индивиди!
80
3
 
41
 
! Отговори
У.и преди 5 месеца
Украинките ще празнуват Коледа по хотелите,с пенсионерите ще си броят стотинките,ах, да може да възкръсне бай Тошо,ще лежите у Белене.