България предоставя гаранции за 16,7 млн. евро по помощ на ЕС за Украйна

От опозицията възроптаха, че е позорно
Обновена: 13 дек 2023 15:47 | 13 дек 2023 15:35, Камелия Цветанова
66
България предоставя гаранции за 16,7 млн. евро по помощ на ЕС за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще осигури гаранции в размер на 16,654 млн. евро по споразумение между Европейската комисия и нашата страна, свързано с предоставяне на извънредната макрофинансова помощ за Украйна. Това реши парламентът по предложение на Министерски съвет.

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България, което вече беше подписано от страна на България на 28 март 2023 г., а от страна на Европейската комисия – на 17 май 2023 година.

Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Против отпускането на гаранциите се обявиха от БСП и „Възраждане“. Според Борислав Гуцанов от БСП това е поредното срамно решение.

„Не може да давате средства на друга държава, когато те не достигнат за нашите деца и нашите пенсионери. Това е срамно“, отсече той.

Николай Дренчев коментира, че всеки ден и всеки час даваме пари за Украйна.

„Няма за майките, няма за децата, няма за болните, само за Украйна. Срам и позор“, обвини той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Украйнапомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киев няма да връща никакви пари. Това е възможно, само и единствено, АКО успее да победи Русия на бойното поле, което Реалността доказа, че е мек казано абсурдно.
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Капачки събираме за ковьози и линейки. Майките ибащите ни *** в мизерия и без лекарства, които тези изнасят. Децата ни учат за родител 1 и 2 !Проклети да сте. Но Бог вижда - ще се пържите в ада. Но преди това ще ви съдим!
34
0
 
29
 
! Отговори
тя преди 5 месеца
Стига с тая Украйна ,заради нея ще станем още по-бедни !Помощи за украйна има , а за българите няма !
33
0
 
22
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Гаранции ли? Като ги размажат руснаците, празното поле с труповете ще ви връща заемите.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е България ,а украинската партия ПП ,те не са български партия ,защото мислят само за украинците ,не за българите ,това е самата истина ,а бря тия защо толкова имат мерак даде бият на фронта ейде на Украйна да,се сражават поне като им дават пари и оръжие
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен123 преди 5 месеца
ОСТАВКА вън България от ес,нато, хамерика, нпо-та....
30
0
 
25
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Нищо, Ирак като ни върне заемите, тогава ще си върнем и заемите на Украйна, а да не забравяме че ще участваме във възстановяването на Украйна, така както учатсвахве във възстановяване на Ирак.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"мда.. 0,02% от БВП (потенциално) си е повод за паника." - Да, 0,02% от БВП не е много, но защо да ги даваме на Украйна, след като в България има толкова много бедни? Само защото ти мислиш, че не е повод за паника ли? Това са по 20-25 лева на всяко 4-членно семейство в България. Ако се премахнат тези от нас, които не може да се каже че сме бедни, ще станат по 75 лева на семейство (приемам, че всяко 3-то семейство е бедно). Защо да не ги дадем на тях за Коледа, а да отиват за Украйна?
28
0
 
37
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
За пореден път доказват, че работят за чужди интереси, пре-датели. Страх ги е ес да не им се скара, ако решат да спрат дундуркане на укр. до безкрай, нищо, че после ще се чудят, откъде да вземат пари за нужди на избирателите си. А се заклеват, че работят за народа си. гн.у.с.
27
0
 
24
 
! Отговори
Реджо преди 5 месеца
До 19. Нима вие очаквате , че битата ,фашистка Украйна,ще плати и на нас,платените ни гаранции!Ще получим от трите,най- !дългото!Жалки слуги на "Козяк"6 !
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Василев не даде на пенсионерите коледни добавки ,защото няма пари ,а ???
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"България ще осигури гаранции в размер на 16,654 млн. евро по споразумение между Европейската комисия и нашата страна, свързано с предоставяне на извънредната макрофинансова помощ за Украйна." А Украйна от кога е член на ЕС ? Че чак се споразумяваме с ЕК ?
24
0
 
29
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Колонията изпълнява всяко поръчение на Господарите си!!! Алоо..., Матрялъ, дето гласува за Киро Т. и Винету, доволни ли сте, бе???
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помощ за бедния български пенсионер няма, но укрите даваме всичко. До кога ще ги търпим, питам?!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
мда.. 0,02% от БВП (потенциално) си е повод за паника. Все пак плащате хиляди за данъци заради високите ви заплати. Забравих.
21
0
 
20
 
! Отговори
Реджо преди 5 месеца
Каква гаранция,гаранция...Франция! Защо не слезете на Земята и видите жалкото съществуване на българите в родната ограбена ,обрулена и разбита България!Каква Украйна ви гони,Украй- на е вече при нас! Тъжно е днес и сега!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Направо да си бяха казали, че българският данъкоплатец ще плати над 30 млн. лева на Украйна ей така, защото сме много богати.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 20- покрай пушилката с паметника няма да се учудя ако впишат в комституцията, че за изборни резултати се зачитат социологическите проучвания. И от правото на глас ще ни лишат в името *** евроатлантическите ценности, само ако сметнат, че са застрашени! Тези нямат граници! Американска мечта в България! Гответе се за военно поюожение!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 21 - Смяташ, че Украйна чинно ще си издължи всичко, дето и дадоха/уж заеха? Някой друг път.
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да обясня: Гаранциите са форма на подкрепа, при която една страна се съгласява да плати за друга страна, ако тази друга страна не може да си плати задълженията си. В този случай, ако Украйна не може да си плати заемите, които ще получи от ЕС, България ще се съгласи да плати за нея. Гаранциите на България са в размер на около 0,02% от БВП на страната. Това е малка сума, но е символ на подкрепата на България за Украйна. Извод: никакви пари не сме дали! Паниката е излишна...