Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина

Митологията за освободителите излита "с 200 през прозореца", заяви Генов
Обновена: 18 дек 2023 09:21 | 18 дек 2023 09:21, Нели Христова
71
Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина
Снимка: БГНЕС

"Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или страстите ще угаснат. За мен това е абсолютна варварщина. Да демонтираш паметници по такъв начин е грозно, не съответства на европейския дух, на уважение и приемане", каза политологът Слави Василев пред NOVA.

"Въпросът по същество е историческото невежество, което кара хората да имат грешното разбиране за смисъла и символиката на този паметник. Защото Паметникът на Съветската армия защитава идеята, че Съветската армия освобождава България".

"През последните 10-12 дни се води един пореден в България дискурс относно историческия наратив и прочита на историята. Това е същността на целия този въпрос", подчерта политическият анализатор Кристиян Шкварек. През последните две седмици самият той изпитвал един много тежък катарзис, или личностен конфликт, призна още той.

"Защото хора, които през последните месеци и години в България са били ясно защитаващи консервативното, християнското, патриотичното и семейното срещу този глобализъм и либерализъм, който се шири в модерния свят – аз ги чувам как рецитират историческите опорки и наратив на марксистите и комунистите от XX век. А те са възможно най-големите антихристияни, най-големите борци срещу всичко семейно".

Според Асен Генов историята, разказана в условно наклонение, е едно прекрасно упражнение на писане на романи.

"Но, ако се придържаме към фактическото състояния на нещата, благодарение на СССР България не е победител. Гласът на Съветския съюз е решаващ страната ни да бъде вписана сред победителите. От там нататък всеки разказ или митология за освободителите излита "с 200 през прозореца". По повод разрязването на фигурите – така се монтира всеки паметник. Както се монтира, така се и демонтира – на части. Когато идеята е да се запази този обект – това все пак е художествено произведение. Неговото място е в музея", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Реалиста преди 4 месеца
Хайде по бързо махайте ***.Стига ни занимавайте с него има други проблеми които касаят Българският народ.
59
3
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
До 16: Ти не си в ред, 16, а не 13, понеже е точно така, а именно, че М,О,Ч,А изобщо не е паметник, а символ за увековечаване на слугинажа на "българските" родоотстъпници и чуждопоклонници към съветския комболшевизъм/сталинизъм/нацизъм, а сега - и путинизъм. 'баси!...
58
7
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 4 месеца
А как да се демонтира?! Със сълзи и сополи за един режим, от който нищо хубаво не сме видели и още теглим последствията! Дори създателите им са били против тази пропаганда, насила поръчана от политбюро и ссср съветници!
57
8
 
16
 
! Отговори
Петър преди 4 месеца
Абсолютна варварщина е да защитаваш окупацията на суверенна държава в 21 век, убийствата, изнасилванията и терора на путинова русия. Абсолютна варварщина е да защитаваш окупаторския паметник на държавата, чрез ДС и БКП, убила стотици хиляди българи, без съд и присъда и съсипала живота на поколения българи чрез лъжата, че е паметник на загинали за освобождението на България, въпреки, че няма нито един загинал руснак при окупацията на България, но са разрушени църкви и български военни паметници.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лукаво изказване и прочит на събитията! Колегата не може да избяга от полското си потекло! А частите от паметника ще се въргалят поне пет години в прахоляка на някой манифактурен цех и след това проблема ще утихне от само себе си! Това пък е моето врачуване по въпроса
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е ако не беше войната в Украйна щяха ли да демонтират паметника,сигурно НЕ ,я пари нямаше да има,я кворум да се гласува махането ,я нещо друго нещо...но тъй като всичко и всички в парламента се управлява от ГАЛЯ от посолството ,ония са решили ,че преди Коледа е най-подходящото време,тъй като българите са на прасенце,на гости,времето е студено и няма много хора да излязат и т.н. ако беше през лятото или по-топло време картина щеше да бъде различна и без жертви нямаше да се размине...
54
5
 
13
 
! Отговори
123456 преди 4 месеца
А, въпреки че е извън темата ми е интересно, защо въпросният г-н шофира Porsche и G- класа, а не новият Москвич и лада Нива и защо не е завършил в Москва или Санк Петербург, а в... след като толкова милее за Руската федерация??? Просто се очудвам на наглостта на някои БГ "политици", които хем страдат за СССР, но ползват западните облаги. Това се нарича...., но хубавото е, че скоро никои няма да им обръща внимание!
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво е, че господинът е припомнил, че благодарение на СССР не сме записани на страната на губещите. -----///----- Благодарение на СССР сме записани на страната на губещите.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е спестила на СССР минимум 150 000 войнишки живота и поне месец война. Ако не бяхме се включили на тяхна страна, щяха да затънат и в Югославия и при Балатон.
51
4
 
16
 
! Отговори
До 52 преди 4 месеца
Айде прочети за паметника на Ботев във Враца! Дето е разрушен по нареждане на Червенков! Щото го дразнил! Предполагаемите кости на Левски са държани в сградата на националната Библиотека с костите на много други поборници с цел идентифициране до 1944 след това за изхвърлени!Идеята за откриване гроба на Левски е потулена точно с довода - "Мавзолея на Димитров трябва да е най-почитания гроб в НРБ" Такива като тeб цял живот живеете в опорки!ЧЕТИ ИСТОРИЯ, НЕ ОПОРКИ!
50
3
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Не ще и дума. Много подходящо вртеме измисли новият кмет на София за демонтаж-унищожаването на ***. Тъкмо преди приемането на бюджета за 2024 в Народното събрание. А за София какъв беше резултата? В СОС имаше някакви разговори между "Спаси София" и ПП-ДБ да свършат нещо полезно за града. И сега всичко това се блокира и то по вече изтърканата схема комунузъм/антикомунизън. Остава какво? Сглобка с ГЕРБ и ДПС. Чудесен резултат за Бойко и Доган.
49
7
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Русчук е бил най-големият град при освобождението на България и там са били най-големите и известни патриоти. Каква София, какви пет лева, какеи патриоти... Дайвайте нещо друго от контекста, че джжендърчета, само с контркст умеете да работите. По цели нощи се ровите в контекста, за да сте готови на другия ден. Смешшници.
48
12
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 месеца
До ДИМ: Това пък откъде го измисли. Кога са унищожавани паметници на Ботев и Левски. А предполагаремите кости на Левски са загубени по царско време. Чети историята.
47
2
 
4
 
! Отговори
Пандо преди 4 месеца
До Сандоглуп***к, след 1944, Се се се ре заповядва на *** си от ОФ да мобилизират 300-400 хил българи да отидат да *** на фронтовете срещу тези които са върнали със смъртта с като войници на България-беломорието, западните покрайнини и Македония.Затова е нагло, че накрая Се се се рето се изгавря на парижката конференция
46
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 4 месеца
СССР не си вписали в листата с побетителите? аахахаха ... Ние сме обявили официално война на САЩ, Англия. Кви са тия историци кво е това невежество.
45
8
 
19
 
! Отговори
ДИМ преди 4 месеца
ПСА не е паметник, а пропаганден плакат! Първо с това трябва да се започне!Второ, да се говори да не пипаме пропаганден плакат на режим унищожил хиляди паметници, включително на Ботев, Левски, захвърлил предполагаемите кости на Левски, за да няма гроб, по почитан от мавзолея на димитров, унижил десетки църкви!Несериозно! Поне поставете по една паметна плоча на мястото на тези унищожени паметници,преди да ревете за ПСА!
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Капитан Америка:Ами драги ми ***. комунистически, като ви вкарат в затвора вас шумкарите ще има демокрация. Милиони Българи и Български гражданини са живял и в демокрацията на Запад(разпадащият се за вас но и все така отиващи да учат вашите деца там Запад които сега плюете защото ви показа среден). Хваща самолета и в блатная.
43
3
 
17
 
! Отговори
2007 преди 4 месеца
Точно ти ли ще говориш за Европейски дух?Дето си учил и живял в САЩ, но носиш СССР в сърцето! По-голям *** от тебе няма!И не знам защо все още медиите ти дават поле за изява!Платен проводник на руска прoпaган да
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МИЛИЦИОНЕРСКИ ЧЕКДМЕДЖЕТА ПЛАЧАТ ПУБЛИЧНО ЗА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ... КЕФ
41
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Тоя е комуняшко *** !