Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина

Митологията за освободителите излита "с 200 през прозореца", заяви Генов
Обновена: 18 дек 2023 09:21 | 18 дек 2023 09:21, Нели Христова
71
Слави Василев за ПСА: Абсолютна варварщина
Снимка: БГНЕС

"Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или страстите ще угаснат. За мен това е абсолютна варварщина. Да демонтираш паметници по такъв начин е грозно, не съответства на европейския дух, на уважение и приемане", каза политологът Слави Василев пред NOVA.

"Въпросът по същество е историческото невежество, което кара хората да имат грешното разбиране за смисъла и символиката на този паметник. Защото Паметникът на Съветската армия защитава идеята, че Съветската армия освобождава България".

"През последните 10-12 дни се води един пореден в България дискурс относно историческия наратив и прочита на историята. Това е същността на целия този въпрос", подчерта политическият анализатор Кристиян Шкварек. През последните две седмици самият той изпитвал един много тежък катарзис, или личностен конфликт, призна още той.

"Защото хора, които през последните месеци и години в България са били ясно защитаващи консервативното, християнското, патриотичното и семейното срещу този глобализъм и либерализъм, който се шири в модерния свят – аз ги чувам как рецитират историческите опорки и наратив на марксистите и комунистите от XX век. А те са възможно най-големите антихристияни, най-големите борци срещу всичко семейно".

Според Асен Генов историята, разказана в условно наклонение, е едно прекрасно упражнение на писане на романи.

"Но, ако се придържаме към фактическото състояния на нещата, благодарение на СССР България не е победител. Гласът на Съветския съюз е решаващ страната ни да бъде вписана сред победителите. От там нататък всеки разказ или митология за освободителите излита "с 200 през прозореца". По повод разрязването на фигурите – така се монтира всеки паметник. Както се монтира, така се и демонтира – на части. Когато идеята е да се запази този обект – това все пак е художествено произведение. Неговото място е в музея", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко от депутатите и новоизлюпилите се политици знаят, че Федреална Република Германия и Германската Демократична република на практика НЕ са били мвждународно признати като самостоятелни държави няколко десетилетия, че са приети в ООН чак в средата на 70-те години, че немската марка е била във валутен борт с долара, че даже олимписките отбори на двете Германии са били длъжйи да бъдат представяни нато една страна, бе гората да имат права даже на личен разговор помежду им? Прочетете, има откъде!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази армия с навлизането си в Югославия се разпадна и масово дезертираха . Дружбата Сталин Тито Димитров се разпадна 1949г . Тито и Сталин се разделиха. Станаха врагове. Със заповед в тридесет дневен срок . Всеки гражданин на СССР трябваше да приеме югославското гражданство или с багаж и еднопосочен билет да се върне в СССР. Тито оцеляваше от атентатите направени от сталинистки. И към 1951г. Тито го заплаши също с убийство.
18
9
 
20
 
! Отговори
doctor.no преди 4 месеца
Истинско удовоствие е да се гледа какво предизвиква майстора с ъглошлайфа и краниста на ***
17
4
 
5
 
! Отговори
До 3, 6 и 8 преди 4 месеца
Вие сте силно комплексирани лица, които повдигат ниското си самочувствие със силно фиксирана омраза към доказал се, за изненада на мнозина, политик! Нуждаете се спешно от посещение при психиатър
16
4
 
4
 
! Отговори
13, преди 4 месеца
ти не си у ред!
15
6
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
Тоя надмина и баща си по противност, че.нгето от ДС Васил Василев ,откраднал и ликвидирал хладилния завод в София. Иначе изобщо не съм съгласен да се дават пари за сърханение и реставрация , най-правилно е да бъде закаран в леярната и претопен показно !
14
14
 
10
 
! Отговори
Посолството преди 4 месеца
ако си мисли, че може да изкорени историята ни, жестоко се лъже! Нашата история вече се е случила и продължава да се случва. Времето назад не се връща! Всичко е записано!
13
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То тва не е паметник първо и второ трябваше да бъде демонтиран още 90та година!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1955 година ПОНЕ Австрия се упрявлява пряко чрез посолствата на САЩ. Великобритания СССР и Франция. Този факт учи ли се у нас? Колко от депутатите го знаят? Конституцията на Германия съшо е написана от победителите, и то с цел държавата да се слаба, да няма силна централна власт. Колко то депутатите го знаят?
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко Борисов се опита да се вреди в приближените на Путин, но оня не харесва подмазвачи.
10
8
 
17
 
! Отговори
"Абс. варващина преди 4 месеца
Да, изграждането на този монумент в княжевската градина е абсолютна варващина! Този монумент е по-висок от Софийския университет, противоречи на историческата истина, защото не са ни освободили, а окупирали, при това при свалено правителство, което е комуникирало с Германия на Хитлер и назначено демократично правителство! Да попитам къде са споменати загиналите български войници, присъединили се към руската армия срещу хитлеристите!?
9
7
 
28
 
! Отговори
Пич преди 4 месеца
Няма нормален човек, който да има елементарни познания по история, и да има уважение към мужиците. Изинявайте, но те са били против България във всички важни исторически моменти за страната ни. Включително са били против и Съединението. След 44-та България се управлява на практика от съветски агенти. Разрухата и профанизацията на българския народ е очевидна и едва ли ще бъде заличена в следващите поне 2 поколения. Няма по-голяма катастрофа за България от "управлението" на Москва по нашите земи.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ПичХРАНИМ И ПОИМ НА РУСНАЦИТЕ ПРОТЕЖЕТАТА - ПЪРВАНОВ, БОРИСОВ, РАДЕВ И Т.Н.
7
9
 
29
 
! Отговори
Пич преди 4 месеца
Благодарения на СССР, България не е запиана като страна победител в WWII, въпреки че във финалната фаза изпращаме войници и даваме жертви. А преди това не сме изпратили и 1 войник срещу СССР, САЩ или Великобритания. Нито 1! Руснаците са настаняват в България след войната и ги храним и поим години наред. По думите на очевидци са се държали отвратително с българите, и са гледали на нас като на слуги от най-ниско ниво. Изнасят златния резерв, изнасят всички земеделски запаси.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК ДА Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ? БОЙКО МОЖЕ!
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
брей, колениличи мутри плачат пред Россия... хахахаха ДОБРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз помня когато в Гърция имаше военна хунта. Военна хунта имаше и в Тирция, а и в други европейски държави след 1945 г. Ное обаче живяхме в мир. Но младите съзнателно НЕ ги обучават комплексно на история. И не само. Съзнателно им отвличат внманието с джунжурии. За да не се замислят.
3
14
 
10
 
! Отговори
ВИЦ преди 4 месеца
МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК ДА СЕ ОДУПИ НА ДВЕ СТРАНИ ЕДНОВРЕМЕННО? НЕ! НО В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОПИТИТЕ НА БОКО ПРОДЪЛЖАВАТ!
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
гербаджиите почнаха да пускат мас пред Русия за да ги заобича.. не сме тие, ония бяха, ние само им дръжахме флекса
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НЕ ОТГОВАРЯШЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ДУХ АМА...