Мнозинството ограничи президента при избора на служебен премиер

Държавният глава трябва да се съобразява с депутатите
141
Мнозинството ограничи президента при избора на служебен премиер
Снимка: БГНЕС

Депутатите силно ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебно правителство, когато новосформиран парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Държавният глава вече няма да може сам да решава кой да е служебният премиер.

Той ще е длъжен да го назначи след консултации с парламентарните групи. Освен това за служебен премиер ще се избира между председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още по темата
"Ограничаването на кръга на лицата, които мога да станат служебен премиер, ограничава възможността да бъде хванат някой от улицата. Това е достатъчно широк кръг от лица", коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.

Според промените в Конституцията при невъзможност да бъде излъчен редовен кабинет парламентът няма да бъде разпускан.

Другата много важна промяна е, че правомощията на служебното правителство могат да бъдат налагани допълнително със закон.

Задачата на служебното правителство е само да организира честни и свободни избори.
 
Депутатите решиха още, че министрите могат да имат двойно гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
А защо направо в конституцията не се запише поименно кои 2,3 души имат право да са министри председатели? То май само това остана, чл. 1: министър председател може да бъдат само Боко, Шиши, Киртака или евентуално някой от хомопартньорите им. Какъв е смисъла от служебен министър председател които е излъчен от партията която се е издънила в управлението? Все едно когато се други сграда заради кражба при строителството да се избере същия строител!
116
0
 
2
 
! Отговори
Марк (майлърд) Рюте преди 4 месеца
Шестата поправка в конституцята, ще бъде отменена от семдата поправка!
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"А не е ли по-лесно просто да се махнат служебните правителства (както е в почти всички държави), и правителството в оставка да управлява до сформиране на нов кабинет???" - НЕ, не е. Рюте подаде оставка преди 2 месеца продължава да руши Хиландия ... Това НЕ Е НОРМАЛНО, просто.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От къде е най добре да си внесе Бг управници. Ама не българи от чужбина, а чужденци, ще са по добри. Е цар си е търсила Бг след Освобождението и си е намерила и е гледал за Бг, що не и управници-чужденци, поне ще се стремят да направят Бг като страната, от която идват. Ами като ще е вносно, да е вносно/не Бг/ и качествено.
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво, но аз не разбрах дали е нужно да имат адресна регистрация в България управниците с двойното и тройно гражданство, за да работят в Българя? Защото се оказа, че една хубавица на финансите си работи там без да има адресна регистрация в България? Ако и това вече са го разрешили, бъдещите ни управници няма защо да си правят масрафа да идват до тук. Ще си ни управляват от Ню Йорк, Лондон, Анкара и т.н. ...
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко звучи като тяхно бетониране и само те и никой друг да няма думата, не върви в добра посока.
111
2
 
3
 
! Отговори
Бой за права преди 4 месеца
А защо чистача на парламентарния клозетокенеф да не може да стане служебен премиер. Това са ограничения на правата му.
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скоро министрите ще могат да имат и само с чуждо гражданство. Ф а ш и зз ъм дами и господа, на най-бедната страна!
109
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За служебен премиер могат да бъдат избирани ръководителите на парламентарните групи от управляващата партия или коалиция, ръководителите на подкрепящите ги ПГ, бившите премиери, членове на управляващите партии и коалиции, почетните ръководители на партии, както и други лица, чиито назначения са били направени от посочените. Само така може да се гарантира, че властта остава в ръцете на доказали се и отговорни хора.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха, президентът трябвало да се консултира с парламентарните групи. Служебно правителство се избира, когато нормалното такова е паднало. Т.е. то само вече си няма доверие. И макар че то само не е годно да управлява, президентът следва да се допита до него. А после да избере за служебен премиер едно от лицата, които са били назначени от компрометираното правителство. Защо направо не кажат, че служебен премиер трябва да е един от лидерите на парламентарните групи?
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този парламент ще си отиде в историята като най вреден за България - сглобката съставена от бивши номенклатурчици на БКП и техните синове и дъщери навредиха на страната повече от от всички правителства на демокрасията до сега и си бетонират власта за десетки години напред. Нужни са нови избори!!! По скоро по добре.
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Ограничаването на кръга на лицата, които мога да станат служебен премиер, ограничава възможността да бъде хванат някой от улицата." - А това посмешище Денков от къде го хванахте ?
105
1
 
1
 
! Отговори
До +- преди 4 месеца
недочелият си ти, индо-пакистанско-монголидни теории за произхода ни има само в редактираната от СССР българска история.
104
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Основите за бъдещата диктатура са положени. Остава да се вкарат в конституцията и с демокрацията сме до там. От там нататък сме вече със сатрапия.
103
8
 
7
 
! Отговори
НАРОДА ЗОВЕ преди 4 месеца
ЧЕСТИТО ТУРСКО Р..СТВО!
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Депутатите решиха още, че министрите могат да имат двойно гражданство. Малко е! Сега да работят за четворно и петорно гражданство, за да се превърнем в най-голямата карикатура на държава в Европа.
101
6
 
1
 
! Отговори
чакаме вратовръзката преди 4 месеца
чакаме да пуснат ГРУгаря Михаил Саакашвили от затвора, той е наше момче. първо сдаде грузия, после дострои комунизма на зеления в 00крайна, сега и тук ще дойде да сподели експертиза. като му дадат набързо едно гражданство за заслуги към евроатлантизма - може и прецедент да го направят, "плевнелиев част 2"
100
3
 
1
 
! Отговори
сигганин неграмотен преди 4 месеца
До "На снимката един" Ти определяш хората по външността ли или пък искаш да кажеш,че само цЪгините моагт тъй неразумно да постъпват ,а българите са ухаеещи дзюмбули)) Ти ако си рус и със сини очи,то може и да си черкез ,а не българин)Учи историята ,момче плебесчо!
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мнозинството, ако си вършеха работата нямаше да има служебни премиери. Явно си правят сметката и занапред да смучат депутатски заплати, но да не носят отговорност като съставят правителство....
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направо да пишат - президента да избира за премиер изключително само от лица над 150 тг живо тегло, изключително предложени от посолството и с минимум едно чуждо гражданство за предпочитане на USA, българско гражданство не е необходимо. Така ще изпълнят напълно мисията си, с която се захванаха след силно намагнитване от същото посолство. А българите кучета ги яли, както винаги *** по колониите.