Мнозинството ограничи президента при избора на служебен премиер

Държавният глава трябва да се съобразява с депутатите
141
Мнозинството ограничи президента при избора на служебен премиер
Снимка: БГНЕС

Депутатите силно ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебно правителство, когато новосформиран парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Държавният глава вече няма да може сам да решава кой да е служебният премиер.

Той ще е длъжен да го назначи след консултации с парламентарните групи. Освен това за служебен премиер ще се избира между председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още по темата
"Ограничаването на кръга на лицата, които мога да станат служебен премиер, ограничава възможността да бъде хванат някой от улицата. Това е достатъчно широк кръг от лица", коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.

Според промените в Конституцията при невъзможност да бъде излъчен редовен кабинет парламентът няма да бъде разпускан.

Другата много важна промяна е, че правомощията на служебното правителство могат да бъдат налагани допълнително със закон.

Задачата на служебното правителство е само да организира честни и свободни избори.
 
Депутатите решиха още, че министрите могат да имат двойно гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
16
 
! Отговори
епилог преди 4 месеца
Молците изгризаха територията и населението. Предстои падането на завесата.
76
3
 
7
 
! Отговори
<><> преди 4 месеца
Христо вдигна смело меча сещу Бойо ! Киро след него с тъпана застана ! А сега ? Целувайте ръката която ви храни !
75
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 67: Никога не е имало идея да има паритет между парламент и президент. България е парламентарна република, а не президентска такава. Ролята на президента е да представлява страната, а не да я управлява. Той по закон и конституция не е част от изпълнителната власт по принцип, а само по изключение - до избирането на следващия парламент и назначаването на ново правителство. Чорапа просто се опита да управлява без да има право на това и като се ползва от пропуски на закона.
74
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турци за министри. Браво.
73
2
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Порциите по лесно ще се сипват !
72
2
 
17
 
! Отговори
до 73 преди 4 месеца
Той Христо не е Американеца, той си е само един издъхнал Мравояд...
71
5
 
14
 
! Отговори
Р.Радев преди 4 месеца
Б Е З У М И Е!!!
70
4
 
3
 
! Отговори
Шумкаря преди 4 месеца
Квииииииииииииииик
69
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи на следващи избори българите трябва да се постараем Възраждане да спечели над 50% гласове за парламент, както и състави самостоятелно правителство. Те ще отменят днешните приети пародии в Конституцията ни.
68
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Погледнете конституциите на САЩ, Швейцария, Франция и т.н. Никоя държава , която държи на своя суверенитет, не позволява политиците в управлението да имат двойно гражданство. Това е най - сигурната крачка на неолибералния глобализъм към унищожаване на националните държави. Много обичаме сами да се предаваме и продаваме на чуждите!
67
5
 
17
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Слабите и жалките винаги ги е било страх от силните и тази лудост я потвърждава.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ограничаването на кръга на лицата, които мога да станат служебен премиер, ограничава възможността да бъде хванат някой от улицата. Това е достатъчно широк кръг от лица", коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.------Ако беше в сила този текст, за служебни премиери щяха да бъдат избирани лица, назначени на постовете си от Бойко Борисов. Това трябва да се запечата в главите на феновете на ДСБ и Хр.Ив., за да им помогне в размислите следващия път, когато ДСБ развее байряка на борбата срещу корупцията.
65
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Натиква ни се олигархия и формално според конституцията.Костовистка работа.София трябва да бъде унищожена.
64
7
 
15
 
! Отговори
Точно си е преди 4 месеца
До Мхх : Точно болшевики са си. Няма десен либерал. Десните се наричат консерватори и християн- демократи. Тези са радикални либерали, интернационалисти, рушители на всяка традиционна и християнска ценност. С други думи - комунисти от най- гадният тип, еквивалентен на болшевиките в царска Русия, които я унищожиха и създадоха СССР и комунистите на Димитров, които създадоха великата македонска нация.
63
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този анти Радев подход ще донесе много проблеми в бъдеще. Не случайно навремето доста по-интелигентни и мислещи хора са решили да има паритет между президент и правителство. А сега какво опитвт се цялата власт да я прехвърлят само в ръцете на парламента!Много ще страдаме заради подобни необмислени, импулсивни и дебилни решения!
62
3
 
16
 
! Отговори
Ице преди 4 месеца
то, ако имаше пречка хора от улицата да отиват във властта, ти още щеше да си в надуваемата лодка. Ама нейсе. Да видим Конституционния съд какво ще каже.
61
3
 
21
 
! Отговори
КОЛОНИЯТА ДЪ БЕСТ преди 4 месеца
а В САЩ МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИН ДА Е МИНИСТЪР, ПАК ДВОЙНИ СТАНДАРТИ.
60
1
 
35
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Да ви е честита новата Пеевска Конституция! А тоя брадат дявол от снимката може спокойно при следващото си качване на лодката за път към Росенец да се екипира с турския флаг и да кандидатства за бай гавазин на Сараите, много повече ще му приляга!
59
2
 
17
 
! Отговори
Безимен. преди 4 месеца
Абе Асен Василев смени ли си адресната регистрация? А ако може с двойно гражданство ,що не сте сложили и със тройно!Чудя се как още не сте сложили и че задължително хетеросексуалните нямат право да се кандидати за държавни постове.
58
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Христо Христов кък е ицня, у задунайская са останали само пенции, инвалиди и шумкари. началник на фронта да си видел некъде,освен в израел?