Асен Василев за бюджета: Ще даде сигурност на всички граждани

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът
21 дек 2023 19:02, Нели Христова
67
Асен Василев за бюджета: Ще даде сигурност на всички граждани
Снимка: БГНЕС

Задоволство от приемането на държавния бюджет изрази минути след приемането му от парламента финансовият министър Асен Василев в парламентарните кулоари. "Програмата е разчетена при дефицит от 3%, което ни позволява да влезем в еврозоната, фокусирано е върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят добър икономически растеж догодина", заяви Василев. (Не) коалицията отново реши да акцентира на съгласието между трите партии - редом до него застанаха Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС като тримата взаимно си размениха благодарности за "историческия бюджет" (по Йордан Цонев).

"Основното е, че за първи път всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. За първи път от 3 г. имаме бюджет, който беше приет в годината, в която трябва да се изпълнява, което ще даде възможност и на общините, и на бизнеса да планират нормално, и ще даде сигурност на всички граждани как ще се развива държавата и икономиката", доволен е Василев.

Министърът отхвърли и опасенията на хазартния бизнес, че промените ще доведат до съкращения в сектора. Той призна, че таксите са вдигнати между 2 и 4 пъти, но не мисли, че ще види хора от хазартния бизнес да излизат на трудовата борса.

Той не вижда проблем и в разминаванията с ДБ по темата с договорите за строителство. "Основните ни разминавания бяха по параграф 3, който регулира максималната цена на тока за небитови потребители. Това е важно да остане, тъй като ако нямаме максимална цена, това може да отключи наново инфлацията. При тях имаше виждане, че не е добре да се взимат част от печалбите на ВЕИ производителите, но за нас е важно инфлацията да е стабилна" , подчерта Василев.

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът.

Увеличават се и средствата в обществения сектор. "Общото перо разходи за персонал в бюджет 2024 г. е с около 15% от този за 2023 г. Част от това са целогодишен ефект от миналогодишните увеличения от август и септември, част от това са нови увеличения", заяви министърът. Увеличенията ще са различни за различните сектори. "Предвиден е механизъм Дирекция "Модернизация на администрацията" към МС, след преглед на всички заплати и ДМС-та по всички първостепенни и второстепенни разпоредители да разпредели 375 млн. между различните бюджетни структури, така че да се преодолее диспропорцията", каза той като уточни, че за някои структури може да има големи увеличения, за друго не толкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама разбира се, даже приехте и индексация на цените по така наречените от вас порочни ин Хаус процедури за строителството на пътищата. Вече им давате възможност с до 50% индексация нагоре без да е необходимо да доказват разходите. Какво се промени,, фирмите станаха съвестни и вече не теглят пари в чували ли?
45
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 месеца
Оставка...и съд за Национално предателство...оставяш Българите без храна като им налагаш нечовешки осигурителни и отказ от подпомагане..хвърляш ЗП ...ограбени срещу високо технологични и субсидирани земеделия...ядеш ли пари???убиваш хранещите Народа ни...ще излезем и ще ви погубим...не сте господари на животите ни...незрящи-бедни...имащи само пари!!!пЕевски-доган-борисов са НП...БГ турците наши братя по ограбване да запалят сарая на доганя предал ги...нечовешко...да излезем и да ги ...Об...
44
1
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Оставка.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народен съд и конфискация на всички имати, явни и тайни сметки! Те какво си мислят, че ние тука ще плащаме дълговете а те ще си печат за....дивите на някой остров.
42
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Каква сигурност, ще се увелчи инфлацията с процента на увеличение на минималната работна заплата. Не е толкова трудно да се досетиш, че така ще стане. Не сме толкова прости за колкото ни мисли Асенчо.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво!
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква сигурност? Единственото сигурно нещо е че държавата е фалирала. 11 милиарда дефицит има само в пенсионната система! Алоо. Външния дълг расте. Пенсионерите се увеличават, работещите намаляват. Имаме най голямата инфлацията в ЕС. Доста неща в България са по скъпи отколкото в западна Европа и САЩ. Всичко това са признаци на фалирала държава! Не че няма пари. Ама със 700 000 държавни служители няма как да е по друг начин. Ако не ги съкратят ще ни закопаят и за следващите 30г.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жан Виденов 4000 лева пенсия, евала Кокоре и твоя велик бюджет!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е милиарди да дърпа ,островите го чакат тоя психопат.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продължава схемата, от която почнах и аз да се възползвам. Схемта "безработен в чужбна, взима и помощи в България, напълно легално". Реално работя по 8-10 месеца в година, останалото е... кух и слаб период. На всеки две години си сумирам грубо 5-6 месеца, взимам си минималните помощи в чужбина и още ... тая година ще са по 2200 в БГ. Кой ми ги дава? Мое и да е на дребно, но щом го позволявата. Раликата е, че аз поне извършвам легална дейност. От мааалата обаче ...
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще хвърля пачки наред, само и само да е на власт и да краде на спокойствие, този е брутален крадец.
35
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
Колегата му Ники Василев, определи бюджета като комунистически, а журналиста Владимир Кисьов, се съгласи с него и добави, че в България комунистическия режим е обявен за престъпен, следователно и тоя бюджет би трябвало да бъде обявен за престъпен. Един вид престъпление срещу бъдещите поколения. Ако ги слушаме тия "хубавци" и такива като тях, трябва да скъсаме отношения с повечето от западните ни партньори, защото са допуснали огромни бюджетни дефицити и дългове в своите държави... Гениално!
34
1
 
3
 
! Отговори
Избирател на ПП преди 4 месеца
Всичко е ок до момента в който финансовия министър започне да се заиграва като герой спасител на държавата. Нещо гнило се случва там и вече съм на път да съжаля, че гласувах за ППДБ. От друга страна няма абсолютно никакъв нормален избор освен ППДБ.
33
3
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Със сигурност хората , които са най-бедните и хората , които сме с нулеви доходи ще ни чакат в крематориумите и гробищата .
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз от нещо с произход Василев сигурност не мога да имам
31
4
 
14
 
! Отговори
XXX преди 4 месеца
Живи и здрави да сме ние БЕДНИТЕ, които супата духаме! Да му мислят предателите, които са продали дребните си душици на дявола в послството!
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Показател - Не си прав, народът е смачкан и докаран до там да се чуди как да върже двата края. Само един друг момент има, българинът е търпелив, ама пределее ли му, да не си насреща. В това е надеждата.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ПоказателИсторията много пъти показва,че маргинализирания народ кротува а после ликвидира особено жестоко тираните си!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трупането на дългове не дава сигурност!
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кокореца е голяма беля, вече сме 100млрд. в заеми а държавата нищо не изкарва,парите са в олигархията и чуждестранната икономическо-търговска обсада!Народния съд идва!!!