Асен Василев за бюджета: Ще даде сигурност на всички граждани

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът
21 дек 2023 19:02, Нели Христова
67
Асен Василев за бюджета: Ще даде сигурност на всички граждани
Снимка: БГНЕС

Задоволство от приемането на държавния бюджет изрази минути след приемането му от парламента финансовият министър Асен Василев в парламентарните кулоари. "Програмата е разчетена при дефицит от 3%, което ни позволява да влезем в еврозоната, фокусирано е върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят добър икономически растеж догодина", заяви Василев. (Не) коалицията отново реши да акцентира на съгласието между трите партии - редом до него застанаха Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС като тримата взаимно си размениха благодарности за "историческия бюджет" (по Йордан Цонев).

"Основното е, че за първи път всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. За първи път от 3 г. имаме бюджет, който беше приет в годината, в която трябва да се изпълнява, което ще даде възможност и на общините, и на бизнеса да планират нормално, и ще даде сигурност на всички граждани как ще се развива държавата и икономиката", доволен е Василев.

Министърът отхвърли и опасенията на хазартния бизнес, че промените ще доведат до съкращения в сектора. Той призна, че таксите са вдигнати между 2 и 4 пъти, но не мисли, че ще види хора от хазартния бизнес да излизат на трудовата борса.

Той не вижда проблем и в разминаванията с ДБ по темата с договорите за строителство. "Основните ни разминавания бяха по параграф 3, който регулира максималната цена на тока за небитови потребители. Това е важно да остане, тъй като ако нямаме максимална цена, това може да отключи наново инфлацията. При тях имаше виждане, че не е добре да се взимат част от печалбите на ВЕИ производителите, но за нас е важно инфлацията да е стабилна" , подчерта Василев.

Не виждам причина за вето на бюджета, каза министърът.

Увеличават се и средствата в обществения сектор. "Общото перо разходи за персонал в бюджет 2024 г. е с около 15% от този за 2023 г. Част от това са целогодишен ефект от миналогодишните увеличения от август и септември, част от това са нови увеличения", заяви министърът. Увеличенията ще са различни за различните сектори. "Предвиден е механизъм Дирекция "Модернизация на администрацията" към МС, след преглед на всички заплати и ДМС-та по всички първостепенни и второстепенни разпоредители да разпредели 375 млн. между различните бюджетни структури, така че да се преодолее диспропорцията", каза той като уточни, че за някои структури може да има големи увеличения, за друго не толкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
7
 
! Отговори
Показател преди 4 месеца
Щом няма протестиращи по улиците, значи че народа е спокоен и доволен от управлението на държавата. А по времето на Бойко не беше така. Хората бяха по барикадите с месеци.
25
2
 
10
 
! Отговори
дотук добре преди 4 месеца
всичко изпълниха определено има промяна ,заеми за всички напред
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 22 Е поне един да е доволен от сгобката е може и още някой на хранилката да е доволен,ама тя си е само за тях
23
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изпълняват си обещанията от ПП-ДБ. Аз съм доволен, че гласувах за промяната.
22
10
 
4
 
! Отговори
Аз съм доволен преди 4 месеца
От Продължаваме Промяната ДБ-СС
21
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За 12 години управление на ГЕРБ не са вдигали толкова пенсиите, колкото ги вдигна Асен Василев за няколко месеца само.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хасан разказа играта на хазартно-зависимите програмисти, но и се уреди себе си да навира зурлата в свинското със зеле пак за 9% ДДС само!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 14 А другите освен минималните ще се вдигнат ли щото там е ключа от "палатката' иначе минималната с това ,което ще се вдигне не можеш си покри разликата от увеличението на тока само,за цените в магазина да не говорим
18
5
 
1
 
! Отговори
Селинджъре преди 4 месеца
16 Ти още метай гюбеци на чалга после се сърди на някой че си про ст
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асен Василев знае как да прави бюджети. Получават му се.
16
3
 
7
 
! Отговори
А на селяните? преди 4 месеца
Щото Вие обърнахте средните и малки градове на села. И не случайно, а нарочно. "Опростачването е посевместно" е клише, да. Но няма нищо по-добро, което да квалифицира, дефинира, определи, опише, изобрази и изкаже, това което причинявате на най-уязвимите българи.
15
3
 
3
 
! Отговори
При промяната преди 4 месеца
Е по добре три големи мутри умряха дай Боже още
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом вдигат минималната работна заплата, вдигат пенсиите, ще сторят детска болница, магистрали..аз ги подкрепям.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хасан вече ви обра, но ще го разберете късно.
12
6
 
4
 
! Отговори
Армани Ексчейндж преди 4 месеца
Служебните правителства на Рундяев и Гълаба съсипаха народа ограбиха го пладнешки държавата стана рай за престъпниците и мутрите пък уж против мутрите бяха
11
3
 
1
 
! Отговори
Кутев преди 4 месеца
Плюйте бе, хибриди! Плюйте, аз за какво ви плащам! Плюйте здраво, че не вземем ли скоро малко власт, го закъсваме сериозно. Първо ни спряха парите от газа; сега ще ни спрат от нашите си държавни поръчки, а след три месеца ще спрат и от петрола. Ще гризем дръвца тогава. Така че плюйте интензивно и забравете за всичко друго!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност, този човек прави много глупости. Не харесвам правителството с това че се бетонира с промените в Конституцията. Ясно е, че с тия промени едно правителство и депутати са вечни. Премиер става председателя на НС, че другите изброени, няма да напуснат постовете си . Няма да има разпускане на НС. И така на избори с хиляди години ще си играем. Винаги ще има служебно правителство и НС, а всяко ново няма да иска ново правителство. Но, зо вдигането нй минималната а пенсиите е ОК.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 10 - Сакън, пишман ще станем от тяхното "изпълнение". По-добре някои, дето разбират от тия неща, да ги изпълняват. Ристьо Иванов ще прави съдебна реформа, дето един ден практика в съд няма. С приказки за съдебна реформа в НС за пенсия изкара.
8
1
 
5
 
! Отговори
Бюджет за преди 4 месеца
Чудо и приказ ви е направил
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много добре. Позитивен бюджет е. България дърпа нагоре.