Кирил Петков за сглобката: Нямаме си доверие, от двете страни дебнем внимателно

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите
Обновена: 22 дек 2023 22:32 | 22 дек 2023 22:00, Анисия Иванова
132
Кирил Петков за сглобката: Нямаме си доверие, от двете страни дебнем внимателно
Снимка: БГНЕС

„Промените в Конституцията са много добра рамка на обществен договор, която беше сменена. Дава ни възможност следващата година да погледнем с оптимизъм и да попълним тази рамка със съдържани“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън. След гласуването получих съобщение от Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, който ме поздрави“, посочи Петков пред bTV.

"Чух предколедно доста агресивни думи. Едно нещо бих казал. Не беше честно към неговите избиратели - Радев осъзнава няколко неща. Промяната в съдебната система, която от 33 години не дава справедливост, беше променена. За първи път парламентът на Нидерландия гласува даже да няма двустъпково приемане на България в Шенген.  Другото нещо е, че това, което се случи – ние създадохме политическа конкуренция. Това е добро за системата. Ние с ГЕРБ се конкурираме непрекъснато. В същото време трябваше да извършим общи действия. Това е висш пилотаж“, коментира още той.

Петков призна, че ежедневието през шестте месеца е било много трудно, но са постигнали резултати.

"Едното беше Конституцията, а второто – бюджетът. Той е толкова прозрачен – всеки капиталов разход е с отделна линия в бюджета. И двете страни нямат доверие един на друг и решихме всичко да си го напишем открито в бюджета. Днес всеки може да каже – заедно направихме тези обещания за тези общини. Всичко е на масата. Конфликтът ни докара до добри резултати и в икономиката. Инфлацията е под 6%, а възнагражденията се увеличават с 10%. Ще завършим с под 3% дефицит“, допълни съпредседателят на ПП.

„От политически конкуренти стигнахме до резултати, от които съм доволен – Шенген, прозрачният бюджет и счупихме перманентната власт в прокуратурата“, каза Кирил Петков.

„Едни хора се наричат независими. Реално аз не мисля, че има някой, който да го вярва. Сега всеки трябва да носи политическата отговорност за неговия избор. Нашата задача е да сложим толкова ясно светли фигури, че да пуснем лампите във всеки един регулатор и хората да са гаранция, че няма тайна“, обясни той.

„За огромната промяна в Конституцията ДПС трябваше да е там. Конституцията не задължава изборът на регулаторите да е със 160 гласа. Преговорите за Конституцията не бяха лесни, но нямаше голяма опозиция. Вече нямаме прокурор, за който само Господ е над него. Премахнахме тази сила. Вече може да бъде разследван. Мислех, че по тези теми ще има по-голям отпор. Ще е интересно, когато започнем да пълним тези институции дали всеки ще излъчи най-добрите кадри“, подчерта съпредседателят на ПП.

Отношенията в „некоалицията“

„Чухме и от ГЕРБ за хора, които не харесват – за министъра на спорта, за здравеопазването, най-различни. И двете формации казваха колко са недоволни, но никой няма силата едностранно да направи промяна. Истински не сме доволни и водим битки, но в момента нито един министър няма политическа сигурност, че някой е зад гърба му. Един министър трябва да е глупак, ако помисли за корупция днес, защото от двете страни дебнем внимателно и ще използваме, ако някой направи нещо глупаво“, обясни Кирил Петков.

„Побъркахме ви от драми, но ако погледнем резултатите за икономиката, Шенген, бюджетът и Конституцията – случиха се нещата. Вземете си въздух. Колкото и да са тежки битките, нетният резултат за хората е добър“, категоричен бе той.

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите.

„Шансът да се избием е огромен. На никой не му е лесно. И ние не сме лесен партньор, но си дадохме почивка. Януари сядаме. Всеки ще представи кандидатурите. За Конституционния съд задачата ни е да намерим човек, зад който ще е цялата общност. Конституционният съд е нещо като горна камара на парламента. Това, което ще работи като методика, е да има минимални критерии. Всяка партия ще носи отговорност за предложението. Вижда се, че когато имаме проблем ясно го изразяваме. В НЗОК и двамата си подадоха оставките и не управляват за дълго. Всички ние заедно ще трябва да стигнем до резултат. Извинявам се на целия български народ, ако сме били прекалено драматични в последните шест месеца. Благодаря на хората, които ни подкрепяха. Погледнете назад и вижте резултатите - въпреки всичко сме постигнали нещо добро за държавата“, каза още Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За двойното гражданство и аз имам резерви Но пък погледнато трезво, Радеф издига две знамена .На Русия и на България.Това не е ли по очебийно и тревожно Въпреки единичното му гражданство Значи проблема виси и без тези промени
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
. . . висш пилотаж. . . . Задавих се от смях почти, ако не беше тъжно! И ПП-ДБ-ейците гледат в небето и скръстосват молитвено ръчички с - а дано, а дано! Има много мъка по света ама в ПП-ДБ е кулминацията!
52
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
Когато "спите" в едно легло с "врага ,няма как да сте чак толкова "внимателни" в "дебненето"!!!Сред ПП има хора ,които наистина искат промяната ,като процес ,но се оставиха в ръцете на паразитиращите сноби ,считащи се за "аристократи" от "Демократична България" !!! За това ли "плати с живота си " Кристиан Таков?! Христо Иванов не само предаде ,но продаде всичко ,за което се е борил той и идеалите му..."Моралът е доброто " и той ще победи ,въпреки всичко,даже и филма за него ви"боде очите".
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън"----------Със сигурност вдъхваш повече доверие у посолството когато позволяваш хора с двойно гражданство да задават дневния ред в държавата. Необходимо е само да пише някъде, че са прекарали година и половина у нас и вече могат да прокарват интересите на своите държави.
50
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
За съжаление тази анти-българска сглобка ще е вечна. Направиха конституцията така, че никой да не може да ги махне. Овладяха медиите. Скоро вече всеки, който тръгне открито срещу тях ще бъде преследван, защото не е "евроатлантик". Посолството спечели битката за България. Ние Българите, за съжаление я загубихме. Спасението е едно. Бунт и нов народен съд за предателите!
49
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Какво доверие? От едната страна Шарлатин,от другата Крадец.Около тях обикаля академичен Мъпет,който не знае защо е там.Точно Про100то да говори за честност към избирателите е нагло изпълнение след гаврата,която сътвори Шарлатанската формация с избирателите си.Преди изборите:клетви и тържествени обещания,че няма да се прави коалиция с ГЕРБ.След:Бойко и Шиши изпрани и щастливо прегърнати с глуповато нахиления и гелосан Шарлатанин.
48
2
 
8
 
! Отговори
То пък преди 5 месеца
На тебе кой ли изобщо може да ти има доверие.. !
47
0
 
13
 
! Отговори
Божил Божилов преди 5 месеца
Промените,които вие искате бяха Бойко в затвора,Гешев свален,ДПС в изолация.Нищо от това не случи.Жалко такава надежда имах към вас.Накрая дадохте зелен на Дива България да ни направи за смях пред цяла Европа с флексове и торти.Засега,защото както се омайваме по форуми,може да последваме участта на Ал.Стамболийски.Змията на Фашизма надига глава трябва бързо да я пернем,защото утре ще бъде късно.Днес бронзови утре човешки фигури ще се разфасоват.
46
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върлите КОПЕЙКИ не харесаха това...
45
2
 
16
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Досега трябваше да си в затвора. Мошеник.
44
0
 
12
 
! Отговори
Ала бала преди 5 месеца
Като се познавате, как няма да се дебнете. Разбираме те напълно.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП-тата пак са яли пици с кристали но този път на трапезата са били поканени ГЕРБ и Шиши който най-после опита от тия митични пици за които беше само чувал. И така всички тия карикатури се събрали и написали нова конституция. На края казали АЙ ЧЕСТИТО.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това момче има сериозни психологически проблеми!!!-:( И как ще Предадеш Хилядите ти повярвали бре момче? Ама ги Предаде! И се " Гушна" с този когото " арестува"???!-:(
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хем рамката от промени на Конституцията била много добра,хем сменена.А догодина ще пълнят рамката от промени на Конституцията със съдържание за обществения договор,от тяхно име или от името на сглобката за което мислят,че туй е обществения договор.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хем рамката от промени на Конституцията била много добра,хем сменена.А догодина ще пълнят рамката от промени на Конституцията със съдържание за обществения договор,от тяхно име или от името на сглобката за което мислят,че туй е обществения договор.
39
0
 
2
 
! Отговори
Доказано е преди 5 месеца
Че *** си нямамт доверие и се ревнува до побъркване
38
2
 
7
 
! Отговори
Киро преди 5 месеца
Освен че си ***,ама доказа, че си и смрадливо бонище!
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 39 Чувал си ти за антигонизъм, краварски ***. Антагонизмът го владее до съвършенство само Слави Трифонов, а ти си един палячоооо!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шар ла тани майна , това сте , друго от вас не става !
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурно е ужасно трудно да се дебнеш и да даваш интервю едновременно