Кирил Петков за сглобката: Нямаме си доверие, от двете страни дебнем внимателно

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите
Обновена: 22 дек 2023 22:32 | 22 дек 2023 22:00, Анисия Иванова
132
Кирил Петков за сглобката: Нямаме си доверие, от двете страни дебнем внимателно
Снимка: БГНЕС

„Промените в Конституцията са много добра рамка на обществен договор, която беше сменена. Дава ни възможност следващата година да погледнем с оптимизъм и да попълним тази рамка със съдържани“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън. След гласуването получих съобщение от Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, който ме поздрави“, посочи Петков пред bTV.

"Чух предколедно доста агресивни думи. Едно нещо бих казал. Не беше честно към неговите избиратели - Радев осъзнава няколко неща. Промяната в съдебната система, която от 33 години не дава справедливост, беше променена. За първи път парламентът на Нидерландия гласува даже да няма двустъпково приемане на България в Шенген.  Другото нещо е, че това, което се случи – ние създадохме политическа конкуренция. Това е добро за системата. Ние с ГЕРБ се конкурираме непрекъснато. В същото време трябваше да извършим общи действия. Това е висш пилотаж“, коментира още той.

Петков призна, че ежедневието през шестте месеца е било много трудно, но са постигнали резултати.

"Едното беше Конституцията, а второто – бюджетът. Той е толкова прозрачен – всеки капиталов разход е с отделна линия в бюджета. И двете страни нямат доверие един на друг и решихме всичко да си го напишем открито в бюджета. Днес всеки може да каже – заедно направихме тези обещания за тези общини. Всичко е на масата. Конфликтът ни докара до добри резултати и в икономиката. Инфлацията е под 6%, а възнагражденията се увеличават с 10%. Ще завършим с под 3% дефицит“, допълни съпредседателят на ПП.

„От политически конкуренти стигнахме до резултати, от които съм доволен – Шенген, прозрачният бюджет и счупихме перманентната власт в прокуратурата“, каза Кирил Петков.

„Едни хора се наричат независими. Реално аз не мисля, че има някой, който да го вярва. Сега всеки трябва да носи политическата отговорност за неговия избор. Нашата задача е да сложим толкова ясно светли фигури, че да пуснем лампите във всеки един регулатор и хората да са гаранция, че няма тайна“, обясни той.

„За огромната промяна в Конституцията ДПС трябваше да е там. Конституцията не задължава изборът на регулаторите да е със 160 гласа. Преговорите за Конституцията не бяха лесни, но нямаше голяма опозиция. Вече нямаме прокурор, за който само Господ е над него. Премахнахме тази сила. Вече може да бъде разследван. Мислех, че по тези теми ще има по-голям отпор. Ще е интересно, когато започнем да пълним тези институции дали всеки ще излъчи най-добрите кадри“, подчерта съпредседателят на ПП.

Отношенията в „некоалицията“

„Чухме и от ГЕРБ за хора, които не харесват – за министъра на спорта, за здравеопазването, най-различни. И двете формации казваха колко са недоволни, но никой няма силата едностранно да направи промяна. Истински не сме доволни и водим битки, но в момента нито един министър няма политическа сигурност, че някой е зад гърба му. Един министър трябва да е глупак, ако помисли за корупция днес, защото от двете страни дебнем внимателно и ще използваме, ако някой направи нещо глупаво“, обясни Кирил Петков.

„Побъркахме ви от драми, но ако погледнем резултатите за икономиката, Шенген, бюджетът и Конституцията – случиха се нещата. Вземете си въздух. Колкото и да са тежки битките, нетният резултат за хората е добър“, категоричен бе той.

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите.

„Шансът да се избием е огромен. На никой не му е лесно. И ние не сме лесен партньор, но си дадохме почивка. Януари сядаме. Всеки ще представи кандидатурите. За Конституционния съд задачата ни е да намерим човек, зад който ще е цялата общност. Конституционният съд е нещо като горна камара на парламента. Това, което ще работи като методика, е да има минимални критерии. Всяка партия ще носи отговорност за предложението. Вижда се, че когато имаме проблем ясно го изразяваме. В НЗОК и двамата си подадоха оставките и не управляват за дълго. Всички ние заедно ще трябва да стигнем до резултат. Извинявам се на целия български народ, ако сме били прекалено драматични в последните шест месеца. Благодаря на хората, които ни подкрепяха. Погледнете назад и вижте резултатите - въпреки всичко сме постигнали нещо добро за държавата“, каза още Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
9
 
! Отговори
До аналлизатор преди 4 месеца
Е тука съм с жена ти. Като и го набивам до сливиците и пищи като разпрана *** майка. Много доволна остава, че я черпя за празниците. Вика - Добре че ме дърмолиш така, че моя обърна резбата, хвана си ром любовник и почна да гласува за ппдб сектата.
73
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
До Чичолина === Хахахахахахахаха :))) То и гаджето на моята любовница постоянно и следи телефона къде се намира, ама аз нали съм и съсед и му показва, че си е вкъщи :))) Ей, това някои мъже са много пp0cти хора. Така и не могат да се научат, че една жена реши ли да си го сложи, в асансьора ще го направи докато я изпраща :)))
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И защо крият че кораба дето хванаха хероина е на Кирил Домусчиев няма такава държава дори италианците казват че Италия си има мафия, а мафията в България си има държава
71
0
 
6
 
! Отговори
Чичолина преди 4 месеца
И моят постоянно ми рови в телефона,но това не ми пречи да ходя където си поискам.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя да не е прекалил с пицата и с парапетите с онова шафрантийче Лесна Бориславова че е толкова неадекватен? Гордее се с неща които те не са направили и не са се случили уот дъ фак?
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шансът да се избиели бил огромен. Нищо чудно-Киро е побойник. Киро бие министри в кабинета си. Киро се снима с обратен гард. Киро каратиста много иска да пребие някой и заплашва наред. Най-много му се иска да пребие Борисов и Пеевски, но не му стиска. Нищо чудно да прати хора да пребият по поръчка някой. Заплашвал е семейството на министър Йоловски. Престъпник!
68
6
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 4 месеца
***,теб за паметника на цъветските ваатенки ли ти е тежко бе:)))))шушон,от такива селинджъри като теб,тая държава върви надолу.
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя е напълно невнятен, не сме имали по-голям малоу мник за премиер никога. По нито една от темите по които се е изокал няма представа какво се случва всъщност. Лепилар.
66
11
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Престъпника Румен Радев най-накрая направи нещо полезно за България.Успя да обедини две враждуващи десни политически сили,които дебнейки се взаймно помагат на България.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тръгвайте си с мир, че да не стане лошаво. За цялото си управление спешно демонтирате паметници, променяте конституция, приемате бюджети. Всичко на тъгъдък, сякаш се опасявате, че някой може да поиска дискусия. Вие само вредите и то спешно. Всичко е спешно и се питам що така?
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оправдава се за пред избирателите си, които драстично намаляват ден след ден. Кирчо няма как да обясни на хората, че изгради предизборната си кампания в говорене анти ГЕРБ и анти Пеевски. В момента ясно осъзнава, че партията им е на трупчета и бърза да замазва очите на хората. На кой ги говори тези врели-некипели?? Никой не му вярва. Дебнели се!? Издебнаха го как опипва Бориславова под полата. Имат още интимни записи с Киро. Държат го на каишка. Влиза в обяснителен режим.
63
0
 
6
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 4 месеца
Наздраве, Кире!
62
6
 
0
 
! Отговори
Двойно гражданство преди 4 месеца
Великия Путин, ако има 8 гражданства, не е ли достоен за президент на Русия?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заглавието прави внушение! Цялото интервю, имаше друг смисъл!
60
3
 
9
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 4 месеца
Може ли шайка цаpвyли да променя, реформа конструкцията ни??? Едва ли имат знания, мисъл и ОТГОВОРНОСТ за това. Светила в правителството, конституционалисти нямат подобни претенции, но видите ли Киро умния, еднокнижника, ловния, двупръстов лоб на ДПС и компания ДБ плyжeци, с префърцунения оцетен консултант кроят, реформират конструкцията ни. Жалка история от смърдящия ни блатен политически елит. Тъмни времена са за България завладяна от алчни продажници.
59
3
 
3
 
! Отговори
Думата дебна: преди 4 месеца
Значение1. Следя, наблюдавам тайно и внимателно. Котката дебнеше мишката до дупката ѝ.2. Изчаквам подходящ момент, за да направя нещо.3. Прен. Заплашвам постоянно. В джунглата на всяка крачка те дебне опасност.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дебнат се като престъпници. Крадецът вика дръжте крадеца. Абсолютна шизофрения. Отклоняват ви вниманието. Народът не пасе трева.
57
2
 
4
 
! Отговори
мда преди 4 месеца
Всички работите за Глобалистите. Разигравате театър на противопоставяне на партиите, но всички следвате глобалисткия план.
56
2
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 4 месеца
Не само се очудваш, а направо се ококорчваш.
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 62....Учудвам се на такива индивиди като тебе , които виждат фашизъм в България.Но не виждат фашизъм в Русия.За мене ,твоите думи са празни и лишени от правда.Говориш подтикнат от чужди интереси ...Безполезен си по важни теми.Зашото липсва отговорна гражданска позиция.