Политиката на правене на дефицити в бюджета водела до дестабилизация

Любомир Дацов: Има проблем с финансовия министър от 3 години
7
Политиката на правене на дефицити в бюджета водела до дестабилизация
Снимка: Dnes.bg, архив

Много трудно е да обясняваш на хората защо трябва да има консистентна и строга бюджетна политика, защото бюджетът, освен че се грижи за различните функции в държавата, в самия него има различни лобита или групи от хора, които имат собствените си интереси. Всеки има интерес да получи по-висока заплата, а пенсионерите - да получават по-високи пенсии, независимо какъв е приносът и каква е обстановката. Поради това много често, особено в политиката, се изкушаваме да се изиграваме с тези групи, защото в края на краищата политиците искат да бъдат избирани.

Това каза за БНР Любомир Дацов - финансист и член на Фискалния съвет - институцията, която прави независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка на държавата. Той е категоричен, че общият интерес, минава през политиката на дефицита или на така нареченото бюджетно салдо.

Още по темата

"Друг е въпросът, че именно работата на финансовия министър е да бъде консервативен и да се опитва да не прави дефицит, а в зависимост от икономическото състояние и движението на икономиката да изравнява нещата. Има огромен проблем в политиката на сегашния финансов министър от последните 3 години, защото във време, когато бюджетът трябва да е балансиран или дори малко отгоре - позитивно салдо, той прави 3% дефицит, както се получи за миналата година според последните данни, които излязоха. За следващата година, има сложна математика, която стои зад това, България по принцип не трябва да прави по-висок дефицит от -1% в нормални времена. Това се нарича "средносрочна бюджетна цел". Ние сме задължени, включително и като политическа логика и като законодателство, което съществува, всяка година, ако сме извън този -1% да правим усилие и да намаляваме дефицита, който имаме над 1% с 0.5% всяка година. В българската стратегия, включително тази година, когато беше приет бюджета за 2024, а и за следващите години, е предвидено изобщо да не мърдаме от 3-те процента. Това изобщо не е разумно от гледна точка на предвижданията за икономическо развитие на България. Никой не може да обясни защо при 3 процента и нещо, каквото Министерството на финансите казва, че ще имаме като растеж тази година, ние правим такъв дефицит. Второ, рано или късно някой в Брюксел ще каже, че тази политика неконсистентна и не отговаря на правилата“, каза той.

Фискалният съвет също е казал в доклада си, “че тази работа няма да доведе до добро”.

“Защото винаги, когато имаш възможност да спестяваш или да бъдеш по-благоразумен, а ти харчиш абсолютно неблагоразумно и в повече, отколкото могат да ти позволят приходите, винаги това води до две неща - или натрупване на дълг, или идване на момент, в който трябва да вдигнеш данъците, за да компенсираш нещата”, обясни Дацов.

“Ние не подкрепяме тази политика на правене на дефицити, защото рано или късно тя води до дестабилизация на бюджета. А и другото - ние си играем с 3-те процента дефицит, които са представени като някаква манна небесна едва ли не в момента, чисто политически. Това е възможно най-високият таван, който може да бъде постиган. Това не означава, че ти трябва да стоиш на него. В следващите години ще трябва да слезем под този таван и обикновено да се придържаме около минус 1%. Няма предпоставки за актуализация на бюджета тази година, но "дяволът е в детайлите”, допълни Дацов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Цялата тази стратегия, която ни се проповядва в момента, може се играе ва банк и донякъде да излезе от успешна, само ако ние имаме много висока ефективност на харчене на средствата. А ние виждаме, на нас ни се рекламират проекти за общините. Насипното събиране на проекти от общините изобщо не е въпрос на политика или може би е въпрос на политика, но там ефективността е никаква. Ако погледнем, половината мерки, които са свързани с повишаване на събираемостта, водят до огромни разходи допълнително за фирмите и товари фирмите. Не може, вдигайки данъците например на големите, които са основните инвеститори, да ги накараш да инвестират допълнително в държавата", обясни Той.

"На фона на всичките пропаганди, мен ме кара вътрешното чувство и опитът, който имам в живота, винаги да бъда малко по-внимателни с всичко това, което се случва“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: дефицитбюджетДацов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дацов е от постоянните либертарианци, които все ни препоръчват африканска икономическа политика и индийска политика по доходите. Големите държавни пари да се дават на богатите и бизнеса, който да решава колко да даде на работниците. Дацов прокламира за комунизъм за бизнеса и богатите и африкански капитализъм за населението.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще бъде по-лошо от седемдесетте. Това не е просто краткосрочен феномен... Не вярвам на централните банки, когато казват, че ще се борим с инфлацията на всяка цена, дори и да има рецесия, дори и да има тежки последици: първо, ще не е кратка и плитка рецесия, тя ще се влоши и след това ще има финансови затруднения, финансова и дългова криза. Проблемът, с който се сблъскваме, е, че ако се борите с инфлацията, това не само ще доведе до рецесия, но идеята, че рецесията ще бъде краткосрочна и плитка - ванилия, обикновена - е напълно заблуда. Имам предвид, че това са пълни глупости, защото вече има д
5
4
 
3
 
! Отговори
До Kiro преди 3 месеца
Само високия военен бюджет ги държеше САЩ. Военни бази по целия свят, създаване на изкуствени войни и конфликти посредством мрежа от НПО-та, тинк-танкове, политически марионетки и дори убийства... а сега когато стана ясно, че армията им се е превърнала в запусната пасмина, със скъпи играчки, където приемат травестити, гейове и лезбийки, а редовните войници ходят на липосукция... е няма какво да се добави повече, не могат да са ни пример за нищо.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали един бюджет е консервативен или не, това няма нищо с краденето от него. Само в единя случай всички ние обикновените хора ще връщаме по-малко, а в другия повече. Заемите се усвояват от едни, а се връщат от други.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дацов,пак нещо не си разбрал.Дефицита не е 3%,а 2,2%.А един консервативен бюджет ще ни държи стабилно бедни,както бяхме през последните 12 години.Но това не попречи на тези,които го съставяха да крадат като за световно.Или и това не знаеш?
2
11
 
4
 
! Отговори
Kiro преди 3 месеца
Добре са си американците, всяка година поне по 6% дефицит и дълг вече около 130% от БВП-то им, и са си добре. А при нас все се намира някой като Дацов да ни води към Русия ...
1
15
 
5
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 месеца
Дацов да вземе да си ходи у Русия, нас такива русофили не ни трябват. Навсякъде в ЕС имат по 3% че и отгоре дефицит. САЩ са с 7-8% дефицит. Но Дацов иска да ходим в Русия и да нямаме дефицит. Нали искаме да ходим назапад, да сме евроатлантици? Нека да следваме евротлантическия път.