Засилен внос на слънчоглед от Украйна в последите седмици

Има опити за заобикаляне на лицензионния режим
Обновена: 4 яну 2024 14:26 | 4 яну 2024 14:10, Камелия Цветанова
23
Засилен внос на слънчоглед от Украйна в последите седмици
Снимка: Pixabay

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

На срещата Вътев представи данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за периода декември - началото на януари. Той съобщи, че са установени единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.

От своя страна министър Солски заяви, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще загубят правото да изнасят.

Министър Вътев подчерта, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производство.

Двамата министри се договориха за скорошна следваща среща, както и да продължи обменът на данни за търговията с чувствителни земеделски продукти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: украйнавносслънчоглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АРАБИТЕ И РУСНАЦИТЕ СИ ПРИЛИЧАТ. ЛЪЖИ ОТ ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сутринта едно.Сега друго.Нали уж бяхме рекордьори по износ на сурово олио.
14
0
 
2
 
! Отговори
Джени преди 3 месеца
Защо внасяте тези шитни като знаете че в украината се бомбят с обеднен уран , а изнасяте българското качествено слънчогледово семе ? Всичко се плаща !
13
1
 
7
 
! Отговори
Asasin преди 3 месеца
Статията ни информира, че в Украйна няма реална война...Всъщност ВОЙНАТА е в България, видно от стоките в българските магазини. Всичко е внос..., все едно сме пустинна държава и нямаме никакви условия за производство на каквото и да е било...А същевременно срокът за отглеждане на пришълците от цитираната страна е удължен за пореден път....Вероятно хората са безкрайно наивни, след като вярват на медиите и "правителството"...Това е трагично и не говори добре за нас българите..
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Престанете да вкарвате тези карцерогенни продукти от Украйна !!! След 20 години ще има бум на раково болни в България.Да им купуват продуктите американците!
11
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
при засилен внос защо днес олиото е 2.20 лв за кг като беше под 2 лева а вкауфланд 1.95 лв ама ако имаш нов телефон с приложение а нашите телефони сани набори какво приложение значи да купуваме скъпото да ама не
10
2
 
8
 
! Отговори
оптимист преди 3 месеца
Предвидено е да ни утилизират с ускорени темпове. Тъй като гледам, за 4-5 години. По-добре, то това от последните 35 години вече не се трае.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно не мога да разбера,за каква война ,нашите медии,всеки ден ни информират ,че е имало в Украйна,като увеличаваме вноса на слънчоглед от Украйна,историята не помни такива аномалии,по време на война нападнатата страна,да увеличава износа си.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте внасяли тази отрова,изтровихте българския народ.
7
3
 
19
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 месеца
ПОДАРЪК ОТ ХА.ЗА.РО ЮД.Е.ЙТЕ....ЗА БЛАГОДАРНОСТ ЧЕ ГИ ХРАНТУТИМ ПА.РА.ЗИТИТЕ ПО ХОТЕЛИ КАНЦЕРОГЕНЕН ГМО СЛЪНЧОГЛЕД И СЪЩИТЕ ЯЙЦА УЖ ОТ ПОЛША...И НЕ ТРИЙТЕ МОЛЯ
6
2
 
30
 
! Отговори
токмак преди 3 месеца
Добрич е задръстен от украински камиони....идват, чакат, пълнят олио от рафинерията, която е румънска собственост и заминават. Реално България не печели нищо в момента. БГ слънчогледа стои в хангарите. Олиото, което консумираме в България е направено от украински слънчоглед(чието качество е неясно).
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
У нас слънчоглед колкото искаш, ама не, украински ще ядем. Щот е по-богат на разни работи и още по-полезен.
4
3
 
26
 
! Отговори
Зрител преди 3 месеца
От контранастъплението някакви новини ?
3
3
 
36
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Какъв лиценз. режим очаквате от най-корумпираната страна в света - Украйна, ейй че не се появи някой като Орбан да защитава бълграския интерес, аман от поп Кръстьовци!
2
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България ще намери верния път към евроатлантическия просперитет и всенародното благоденствие само ако се събори срамния паметник на Шипка и на негово място бъде построен мемориал на геройския турски башибозук, защитавал прохода от руските нашественици и сепаратистите опълченци.
1
31
 
8
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 месеца
Да внасяме,нека да помагаме на нашите братя украйнци, а правителството да си продължава с политиката на широко затворените очи и да пуска нормално вноса. Така е най-добре за всички нас.