МС: Не строим нови бежански центрове

Институцията опровергава поредната "фалшива новина"
7 яну 2024 15:15, Нели Христова
43
МС: Не строим нови бежански центрове
Снимка: БГНЕС

България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни. Не се строят нови бежански центрове. Това съобщават от Министерския съвет на своята страница във Фейсбук.

"Известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях. Успехът на България с пълноправното членство в Шенген по въздух и вода разочарова мнозина извън властта, които работят за чужди интереси и не искат българите да живеят свободно, с висок стандарт, като европейци. И те упорито продължават да разпространяват фалшиви новини за бежанците, които Австрия може да ни върне по силата на Регламента Дъблин", се казва в съобщението на правителството.

Те определят като фалшива новина твърдение, че около 5000, или 6000, или 10 000, или 15 000, или даже 20 000 бежанци от Австрия ще нахлуят в новите лагери, които България ще построи.

От Министерския съвет посочват, че България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007, откакто членуваме в Европейския съюз. Задължението на страната ни е да отговори на запитванията в съответните срокове. Отговорът може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност. От всички направени запитвания, които се получават всяка година, отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли. Освен това чужденците имат право да обжалват решението си за трансфер към България - и в много случаи обжалването е успешно. Често бежанци в Австрия, за които тече процедура за връщане в България, в хода ѝ мигрират към други държави. Всякакви предварително обявени данни в таблици (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери нямат отношение към действителния брой бежанци, които се приемат обратно, се посочва в публикацията във фейсбук страницата на Министерския съвет.

В нея се припомня, че през цялата 2023 г. заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Всякакви други твърдения са нищо повече от злонамерена пропаганда, израз на политически амбиции, против българския национален интерес, подчертават от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
700 милиона дава ес за строежи на нови жилища за бежанци по плана за ВР до 2026 г.
29
0
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
И не строите , бе ? Защото вече са построени ! 30 процента празни жилища в София ! 50 процента като цяло в България .Изтърбушени и празни казарми и училища ( е не у столицата на Балканите - Софията) Дано ви набутат 1 милион бежанци за 2-3 години . Да си изберат това което могат да уж асимилират и останалото в най старата страна на света БулБутсван Хайде теглете н-ти кредит и купувайте по 10 апартамента
28
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ!!!-колко готови згради има в закрити поделения на МО по Елхово,Грудово,Момчилград и Кърджали...???-тия маймуни хотел ли ще им правите!!1 Нима нашите войници са спали в МИЗЕРИЯ или ТЕЗИ ЗАСЛУЖАВАТ ПОВЕЧЕ !!! Това трябва да ПОСТАВИ НА ДОПИТВАНЕ !!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъй ами.Няма проблем с бежанците,и коалицията не е коалиция.Киро няма канадско гражданство и изобщо не е барал на Лена парапета.Тия образи ако кажат добър ден значи слънцето е изгаснало.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а трябва!
25
2
 
6
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
Вън наглите окраинци!
24
0
 
11
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Често казано, нямам спомен тези от Сглобката някога да са казали истината. Още повече от първи път. Нито пък да са спазили закона. Ако някой се сети за такъв случай, да ме поправи.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18. А г-жа Зеленска , тя какво направи с украинските дечица? Войната ще свърши някой ден и тогава ще излезе наяве какво са правили украинските нацисти.
22
5
 
2
 
! Отговори
Ааааа преди 3 месеца
нЕма нужда, празни апартаменти колко искаш!!! А па и на село като отида за 10 дни пак заповЕдайте!!!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То няма нужда и да ги строите. С тези промени в закона които гласите ще ни ги натресете да живеят между нас, да ги интегрирате което зя тях значи само да взимат помощи и да мрънкат за още и в крайна сметка да превърнете страната в един голям бежански център. Никой от европейците не ги иска освен политиците. Как тогава живеем в демокрация когато се действа против народа?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
почвайте,или по хотелите като украинците
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А трябва, не сте подготвени и парите за тях които ви ги дават от ЕС къде отиват?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПОМНИТЕ ЛИ ПРОТЕСТИТЕ В ЦЕЛИЯТ БИВШ ИЗТОЧЕН БЛОК СРЕЩУ НОРВЕЖЦИТЕ КОИТО ЧАКАЛИ НА ГРАНИЦАТА ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА- Е ТЕ ТОВА ЗА БЕЖАНЦИТЕ Е СЪЩАТА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА - АУ КАКВО НИ ГОТВЯТ ТИЯ ОТ ЕС- ДА ДЕ АМА НЕ- ОКАЗА СЕ ЧЕ НЕ НОРВЕЖЦИТЕ А ТАТКО ПУТИН ИЗВЕДЕ СТОТИЦИ ДЕЦА ОТ УКРАЙНА В РАША И ПОЛУЧИ ОТ СЪДА В ХАГА МЕЖДУНАРОДНА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ГЕНОЦИД В УКРАЙНА- КВО ИНТЕРЕСНО РАЗВИТИЕ, КЪДЕ ГО ЧУКАШ КЪДЕ СЕ ПУКА...
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австрийският вътрешем министър споменава числото 6000. В документа обаче е записан НЕОГРАНИЧЕН брой.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В същото време Съветът на Европа НЕ Е ЗАЛОЖИЛ ТОЧНО параметри за това как ще подкрепи България за опазването на външната ни граница.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Част от лагерите за бежанци от открит тип в България са запълнени на 104%, сповечето са запълването на лагерите е 75%.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко строят. И центрове, и лагери, и натовски военни бази. Поели сме ангажименти вече за 60 милиарда да даваме на САЩ.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В нарушение на българското законодателство и по-точно, Решение на Народното събрание обнародвано в Държавен вестник номер 63 от31.07.2018г т.1: Задължава Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти, Денков следва да търпи наказателна отговорност за превишени права.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На сайта на Съвета на Европейския съюз е качен документ като точка 3 гласи: България и Румъния се задължават да приемат незабавно в рамките на 1 месец от подписаното споразумение( с Председателя МС на България НЕОГРАНИЧЕН БРОЙ мигранти потърсили убежище в съответните страни в лагери от открит тип като приоритетно да се приемат бежанци от Афганистан и Сирия.
11
0
 
13
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
"Известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях."<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>Такааааа,значи не строите бежански центрове, а луксозни хотели за вносните инджИнерита,микробиолози и висококвалифицирани специалисти по всичко?!?