Политолози за промените в Конституцията, властолюбив ли е Радев?

Правомощията на президента у нас са катастрофално сбъркани
30
Политолози за промените в Конституцията, властолюбив ли е Радев?

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд за част от приетите от Народното събрание промени в Конституцията. Какво ще последва от това?

Политологът проф. Румяна Коларова определи действията на президента като очаквани и логични.

"Големият въпрос е дали Конституционният съд ще вземе решение по отношение на текстовете, които променят организацията на съдебната власт. Всички знаем опитите да се променят начините на регулиране на съдебната власт - това е основният елемент от старата комунистическа система, който не е разграден. Юристите имат особени привилегии в българската Конституция - когато един човек бъде избран като депутат, не може да практикува професията си, с изключение на юристите", даде пример проф. Коларова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя добави, че два основни момента се чакат от КС -  как ще се произнесе по текстовете, които променят организацията на съдебната власт, и как ще се произнесе по текстовете, които се отнасят до президентската институция.

"Институтът на служебните кабинети - познаваме такива, които не са злоупотребявали, но познаваме и Радев, който направи обратното. Този президент иска от свое лично име да създаде една развита структура, която да има голям властови статут", добави политологът.

По думите ѝ правомощията на президента в България са катастрофално сбъркани и такъв служебен кабинет в Европа няма.

"Докато си мислим, че може да запазим тази институция такава, ние винаги ще държим една врата отворена към автократизация на изпълнителната власт, инициирана от властолюбив президент. Това е първият, който имаме, но не означава, че ще е последният. Всички предишни президенти са играли в партия, това е на ръба на опит за целенасочена промяна на модела на управление", каза още проф. Коларова.

Политологът Георги Проданов припомни, че още преди 3 г., когато Радев излезе от президентството с вдигнатия юмрук, даде заявка, че има готов проект за Конституция, който до ден днешен не е показал.

"Видимо е, че президентът преследва политически цели. Вижда се омразата, с която се отнася към моментното управление в парламента. Президентът се опитва да се формира като пети властови център", коментира Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Юристът припомни също, че Конституцията не е променяна 30 г., а обективната реалност в обществото е различна. И двамата политолози се обединиха около тезата, че промените за двойното гражданство са важни в съвремието, в което живеем.

"Надявам се много внимателно да са обмислени и формулирани текстовете. Като политолог съм убедена, че тази промяна е не само необходима, тя е за добро, зависи как ще бъде приложена след това в закони", добави проф. Коларова.

Очакванията на Георги Проданов са КС да се произнесе бързо, каквато заявка е дадена с избора на докладчици още във вчерашния ден.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Реториката преди 3 месеца
на полупрезидента е брутална. Много се доближава до тази на една Лайня Григорова. Трябва да има сито, при допускане за участие в избори. А що се отнася до конституцията, тя е слаба, и то много от сътворяването й. Не може чугунените комунисти да пишат и приемат конституция. Помните ли онези 39 човека от НС, които стачкуваха. Пълна е с недомислици.
27
2
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Тези двамата агенти да посъветват тогава техните началници от управляващата върхушка да назначават в управлението на Република България с гражданство и от Афганистан и Сирия , както настояват от Европейския съюз.
26
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
тои е човек на небето не може да е властолюбив около него има хора които не мудават правилните съвети кои му писа изказването пред оон правилно сезира ксза двоиното гражданство аз съм категорично против ще си изкара мандата и смаксималната пенсия на село на въздух и тишина политиката не е за всеки тамняма да успее и да не се връзва на никои
25
0
 
2
 
! Отговори
ХОХОХО преди 3 месеца
Госпожа Проданова си идва с името,сами можете да се досетите на кого се е продала !
24
3
 
5
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
"това е на ръба на опит за целенасочена промяна на модела на управление".Какво лошо има да се промени съществуващият модел,при който от 2 г. направихме 4 избора,а сега ни управлява НЕкоалиция,такъв франкенщайн никой никога не е чувал в целият свят.......
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха ха - най-ме кефи гнусната придворна "социоложка" - очиларката, майстор на хвалебствията за Тиквата! Сега са я финансирали за да се заеме с Радев??? Тая все с такива неща се занимава - поръчкови.
22
1
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Чета писаниците тук и направо съм изумен от хората които пишат тези думи
21
2
 
4
 
! Отговори
Какъв е радев преди 3 месеца
Не е лошо момче, а обикновенна пионка в ръцете на мутрофанова....слуга на руснаците и милее за руските интереси, а не за българските. Доказателство....вижте договора с турците за газта...плащаме дори и да не вземаме газ, а те плащат само ако се ползват от нашата мрежа. И един въпрос към поддръжниците на радев---бихте ли сключили договор с фирма.. на която ще плащате всеки ден, независимо дали се ползвате от услугите и, а фирмата ще ви дължи плащане , само ако има работа с вас?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не познавам военен и то генерал да не обича властта
19
4
 
10
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 месеца
И аз искам да съм политолог на хранилка! Къде да се запиша?
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АКО ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ Е ВЛАСТОЛЮБИВ, ТО ТОВА ОЧЕВАДНО Е ЗА ДА БЪДЕ В СЪГЛАСИЕ С КОНСТИТУЦИОННИТЕ МУ ПРАВОМОЩИЯ ПРОТИВОВЕС НА ОЧЕВАДНО ВЛАСТОЛЮБИВИТЕ КРАДЛИВИ БАНДИ НА ХАРВАРДСКИЯТ КРАДЕЦ,БОЙКИКЕВ,ГНОМЧО АТАНАСОВ,БУДА И ШООПААРА!!!
17
3
 
8
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
М///та ви неолиберални под///ло///ги, съсипахте държавата ни, првърнахте народа ни в н///андерталци, обществото ни деградира, а за младото и подрастващо поколение да не говорим... С такива като вас на Бг и врагове не са й нужни, вие ще я унищожите!!!
16
7
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Пак грачат по Радев. Като дойде друг президент, и него ли ще ритат, или пак ще искат промени за правомощията му. От президента много малко зависи, виж, премиер е друга бира. Доскоро имали сме един властолюбив нарцис, забравиха ли двамцата? ПС. Ще доживея ли днеска.бг да даде трибуна на подкрепящи Радев?
15
10
 
5
 
! Отговори
Дилема преди 3 месеца
Полупрезидент ли съм полукопейка ли съм?
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коларова никога не е била наясно с нещата, казват й какво да говори по ТВ-то
13
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българският президент е "КАТАСТРАФАЛНО СБЪРКАН"
12
4
 
13
 
! Отговори
Накратко : преди 3 месеца
"Вижте видеото с целия разговор..."Не,мерси,пропагандната трансатлантическа статия е достатъчно пропита с омраза и ненавист.Пуканки,бира и крачетата върху масичката в очакване на новия краварски проект за "демократично евроатлантическо управление" на колонията! Айде у лево!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Платени лъжливи ***.
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво да кажем за руснячетата с майки рузкини, които сека вечер коленичат пред иконата на Путин и се кръстят за световно господство!
9
1
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Ами, така ще е, 1, като не викат Антон Тодоров, примерно. Или ще е буруджиева, или тази, или оня, "спокойния", райчев, или... 'баси!...