Денков в Давос: Таланти и експерименти за европробив в иновациите

Ключов фактор е партньорството между науката и бизнеса
54
Денков в Давос: Таланти и експерименти за европробив в иновациите
Снимка: МС

За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай. Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков в рамките на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“. Премиерът посочи, че както в науката, така и в иновациите възможността да бъдат правени повече опити, макар и голяма част от тях неуспешни, е от съществено значение за крайния резултат. Именно затова постепенно се променя и старата идея, че за да има финансиране, е важно да има бърз успех.

Другият ключов фактор, според премиера акад. Денков, е партньорството между науката и бизнеса. Министър-председателят добави още, че е от голямо значение да не бъдат противопоставяни фундаменталната и приложната наука – принцип, който в САЩ е осъзнат и приложен по-рано от Европа. „Те развиха своята научна екосистема, свързана с иновациите, по-бързо от Европа“, посочи акад. Денков и добави, че Европа следва да се развива в това отношение в ускорени темпове.

В дискусията участваха също еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, испанският министър на цифровата трансформация Хосе Луис Ескрива, проф. Мария Лептин, президент на Европейския научноизследователски съвет и Димитри де Врезе  изпълнителен директор на нидерландска мултинационална корпорация, работеща в областта на здравето.  Всички участници се съгласиха, че Европа трябва да запази талантите си и също така да бъдат положени повече усилия за привличането на иновативни умове, така че да бъдем още по-гостоприемни за науката.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ДавосДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
1234 преди 3 месеца
Денков да каже колко плати държавата за да е послушник и присъства на двата часа " наливане на мозък" -лекция.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков е Гордост Чест и Почитания
41
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 3 месеца
в конференцията участват президент на Европейския научноизследователски съветomg, плюс че за награда ме набиха за този патент вчера, и даже от Фокус нюз лъгаха, че съм в Пирогов с тежки травми
40
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 3 месеца
omgс едно медицинско микро-изобретение в световната слава чак в Давос, но го потентовах в чужбина, сори, с лелките тука да се оправя друг, сега вече и "европейски иновации"
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Давос трябва да се обсъди главната заплаха за ,,демокрацията,, и тя е - ,,Нема кадри,, Единственото спасение за световната ,,демокрация,, е комунистически Виетнам . Проблем е че виетнамците са само 100 милиона . Как ,,демокрациите,, ще си ги поделят ? И защо ,,демокрацията,, е невъзможна без комунистите от Виетнам и Китай ??? И ако не стигнат марсиянци ли ще внасят ? Това е най голямата заплаха за ,,демокрацията,, :) На ,,демокрацията,, все и липсват кадри .
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да привлечем таланти от Пакистан и Афганистан :)
37
0
 
6
 
! Отговори
И kвooo? преди 3 месеца
Begнara ли да изpиrнeм в бypни нecтиxвaщи anлaycи, nogckaчaния, npиkляkвaния и възтopжeни възkлицaния, или nъpвoм ga noтичaмe нa мяcтo?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДАВОС ВЕЧЕ НЕ Е ТОЗИ ДАВОС ОТКАКТО ТАМ ХОДЯТ СМЕШНИЦИ И ***
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краля на сапуна ръси глупости.
34
0
 
1
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
Камелий Цветанкоолу с поредна порция старателно 06ли33ване на кафявата вXодна канална тръба на Шорош Денк0ФФ за нЕкое друго евро... На всеки кръгъл час - маниакално подробна статия за съсела! ГнYсн0!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам чувството, че всички световни "лидери" бълват само глупости на поразия. Тези срещи би трябвало да се осъществяват за да може "лидерите" да вземат някакви решения а не да словоблудстват.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям срам и резил ще бъде , ако не го ПОТУПАТ по рамото !
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само си харчим парите , за турнета !Поне да имаше малка файда , а то ЗАТРИВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВЪВ ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ !Управник който е добър за чуждите държави , е ЛОШ ЗА СВОЯТА !?
30
0
 
4
 
! Отговори
пасквили 24/7 преди 3 месеца
Камелий Цветанкоолу с поредна статия за съсел Денк0ФФ,през час ги произвежда по една и съща тема и с еднакво съдържание... Или е влю6ен0 в $0р0$оида или е на хранилката на рептила! Толко3 по темата за "българската независима журналистика" (каквото и да значи това). Толупий 404 ви го каза в очите М-И-С-И-Р-К-И!!!
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КИСЕЛО ЛИ Е ГРОЗДЕТО, КОПЕЙКА? ПУТИН ГО НЯМА В ДАВОС. ИГНОРИРАН. ЛУЗЪР. ОТХВЪРЛЕН. ХАХХАА
28
4
 
4
 
! Отговори
Боко с дупето широко преди 3 месеца
Денков е първият български премиер поканен в Давос. Боко не говори английски. Боко има вишу за физкултурник. Боко има речников запас от 300 думи. Боко е изборът на глупаците.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това соаре на снимката " форум " ли се казва ?
26
0
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 3 месеца
Седял съм няколко години в аудитории 65 и 272 на Софийския университет, докато завърших право. Сред десетократно повече хора. Повечето от тях много по-умни и стойностни от тези на снимката. Разбира се, излишно е да ти разказвам, за теб това е друга вселена...
25
6
 
4
 
! Отговори
БРАВО!!!!!!! преди 3 месеца
ДЕНКОВ ВЕЛИК, РАВЕН С ИЛЮМИНАТИТЕ! БРАВО ГОСПОДИН ДЕНКОВ! БРАВО!
24
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 3 месеца
от тръна та на глог - предния умопомрачително глупав ***.ьо... този читанката на класа, която никога не е била сред хора ,а само сред библии... и на всичкото отгоре се е научила да декламира каквото й се каже : )