Денков в Давос: Таланти и експерименти за европробив в иновациите

Ключов фактор е партньорството между науката и бизнеса
54
Денков в Давос: Таланти и експерименти за европробив в иновациите
Снимка: МС

За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай. Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков в рамките на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“. Премиерът посочи, че както в науката, така и в иновациите възможността да бъдат правени повече опити, макар и голяма част от тях неуспешни, е от съществено значение за крайния резултат. Именно затова постепенно се променя и старата идея, че за да има финансиране, е важно да има бърз успех.

Другият ключов фактор, според премиера акад. Денков, е партньорството между науката и бизнеса. Министър-председателят добави още, че е от голямо значение да не бъдат противопоставяни фундаменталната и приложната наука – принцип, който в САЩ е осъзнат и приложен по-рано от Европа. „Те развиха своята научна екосистема, свързана с иновациите, по-бързо от Европа“, посочи акад. Денков и добави, че Европа следва да се развива в това отношение в ускорени темпове.

В дискусията участваха също еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, испанският министър на цифровата трансформация Хосе Луис Ескрива, проф. Мария Лептин, президент на Европейския научноизследователски съвет и Димитри де Врезе  изпълнителен директор на нидерландска мултинационална корпорация, работеща в областта на здравето.  Всички участници се съгласиха, че Европа трябва да запази талантите си и също така да бъдат положени повече усилия за привличането на иновативни умове, така че да бъдем още по-гостоприемни за науката.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ДавосДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тез не ги познавам . Давос е дето милиардерите говорят на милионерите колко бедно трябва да живеят другите .Тоз е в някакъв друг филм . Учените са открили вече достатачно работи които няма кой да ги приложи . Очевидно е че не става с хората на които залагат управляващите в ЕС .Трябва на пазарен принцип да е а не на вишокетапен . Стив Джобс няма вишу и се изказва срещу вишуту щото иска да плаща само за информация която му трябва и да не губят 5 години и Мъск не искат да му дадат даже бакалавър ;)
22
1
 
11
 
! Отговори
На курорто преди 3 месеца
Ке идат сите да видат курорто, друго неке направат
21
1
 
16
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 месеца
То там явно вече е сборище на торни четвеи
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо срещата в Давос, се провежда в Давос?
19
0
 
13
 
! Отговори
Председателя: преди 3 месеца
Лемур, остави ги тея глупости, я кажи как се прави веро!
18
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наш премиер в Давос е супер новина. Това е МНОГО добре, но само за хората с хъс, воля и мозък. Останлите бачкери и копейки, да му мислят.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Видяхте ли протесите в Давос? Хаха! Жалка работа. Само 12 годишни се хващат вече.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се събудиш до Кокора и той да те гледа нахилен, докато се чудиш защо те боли седалището, даноооо!
15
1
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7212236860 преди 3 месеца
Вие само разгледайте козите лица на аудиторията му.Сефардски евреи. И себе си вече дразня да го повтарям,но е съдбовно важно да се знае,че Ашкенази и Сефарди са във многовековна война помежду си. Сефардите са роми,докато Ашкеназите-ПОТОМЦИ НА ВЕЛИКА И ВОЛЖКА БЪЛГАРИИ.Да се знае! Обърнете внимание на думите на n..o...м...а...К...а.. Денков,с които прави глупостта да поставя в конкурентни условия еднорасови и едноцивилизационни САЩ и Европа. Наглостта вече е бълваща огън и жупел!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РАбота и се развивам, паралелно и дори ОТДЕЛНО от Денков и ПП, кеото се отнася за 90% от работещите и развиващите се в България, така че да не ис прписват заслугите ни!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тоя жена му умствено изостанала ли е или по цял ден е на хапчета, да притъпи болката от срам?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се събудиш до Кокора и той да те гледа нахилен, докато се чудиш защо не боли седалището, даноооо!
11
0
 
14
 
! Отговори
подробност преди 3 месеца
САЩ НЕ са развили СВОЯта научна система по-бързо от другите, а са ОКРАЛИ от другите. Както интернетът е бил много широко разпространен първо във Франция, САЩ го нагъчкват с порно и реклами за простотии и става световен хит.Откраднат,от немска компания , е и моделът MP3 . Примери навсякъде.И сега крадат ноу хау чрез купуване (поглъщане) на фирми и компании. Даже измълнаха пиод носа на немците сферата на пратките от Дойче пост и сега частно лице свободно имат достъп до лични данни на всички немц
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сугурно пак е говорил за съдържанието на сапунерката.
9
1
 
9
 
! Отговори
Умен и Красив преди 3 месеца
Работя почасово на протести .
8
1
 
13
 
! Отговори
Нюз рум преди 3 месеца
Атракцията на форума, цирков сурикат забавлява милиардерите!
7
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България случи с Денков, ама той не случи на народ. Вари го, печи го, ц-рв-л.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам ме е!
5
8
 
3
 
! Отговори
ДО 1 преди 3 месеца
Ми виж снимката, ти не си седял пред толкова много хора освен в основното училище
4
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Какво прави този плъх там? Сигурно пак ръси глупости!