Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Силни сме, когато сме единни, посочи премиерът
Обновена: 18 яну 2024 16:06 | 18 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
397
Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа
Снимка: БГНЕС

“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна.  Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
13
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен - не само Академика мисли така. Мнозинството хора в Европа мислят така. Защото наистина Украинците се бият не само за своята земя и семейства, а за цяла Европа. Един месец преди агресията на Русия, през Януари 2022, Лавров в реч, попита какво били търсели България и Румъния в НАТО, защо Прибалтите били в НАТО и как трябвало НАТО да се приберяло обратно на линията от 1997. Абсолютна наглост! Сега получиха още 1300 км граница с НАТО и Американски бази в Прибалтика, Полша, Румъния.
203
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До от ЮАР ..Горивата БЯХА ---ЛЕВ И ДВАДЕСЕТ . Можеш ли да смяташ , за разликата ?
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До от ЮАР... Готованковците чакат да се оправи България и да се завърнат на готово , те не се борят /-ИТЕ / , в България да стане по-добре , а според вятъра ... , социални помощи , до дупка !
201
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Иванчо защо всички бягат на Запад? Иванчо веднага отговорил: За да се разширява ареалът на ЛГБТ общностите, госпожо.
200
11
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен - Айде бе, тия горива ги правите 4 кинта от две години насам. Даже ги правехте 5 кинта, ама посмалихте, понеже видяхте, че горивата и газа, окакто вече няма Руски такива, цените им взеха да падат. Нагледно се видя, че царят е гол - Европа не усеща нито недостиг на горива, нито недостиг на газ, нито на каквито и да било суровини. И добре, че се намериха юнаци да гръмнат Руските тръби. И да знаете - тая година санкциите срещу Русия ще прерастнат в пълно ЕМБАРГО за всичко.
199
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа - дали академика наистина го мисли или изпълнява поредното партийно поръчение ? Защото ако наистина "мисли" така, то тогава имаме психически неуравновесен човек, начело на държавата.
198
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До от ЮАР... ЮАР , от Факултето !МЕРСИ !
197
10
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До АнонименЕлекторатът на Копейката е твърде малък. 80% от Българите предпочитаме БМВ пред Москвич, Билла и Лидл пред празните рафтове в хоремаг-а, предпочитаме да си пътуваме свободно когато и за където поискаме пред изходни визи, проверки, милиционери и партийни секретари, предпочитаме да сме свободни хора, а не колхозници. И си дайте сметка, че в Русия пращат хора в затвора за един коментар и викат в милицията за един лайк! Свиквайте - нито социализЪма ще се върне, нито Русия ще е фактор.
196
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И времянката ТаЛигарев , се завърна от ''работната'' седмична закуска , от сащ .Резултатите ще ги усетите по ЦЕНИТЕ на енергото , ВиК , стоките и услугите , както и за горивата ... бензинЯ- над 4 кинта !Колкото и да ни баламосва , ЦЕНИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ !
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
7-мо място в света по запаси от въглища (33,9 милиарда тона)
194
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо Западът поддържа толкова силно Украйна - само цифри. По отношение на природните ресурси Украйна(с изключение на териториите на Рф) се нарежда на: 1-во място в Европа по проучени извлекаеми запаси от уранови руди; 2-ро място в Европа, 10-то място в света по запаси от титанова руда; 2-ро място в света по доказани запаси от манганови руди (2,3 милиарда тона или 12% от световните запаси); 2-ро място в света по запаси от желязна руда (30 милиарда тона); 2-ро място в Европа по запаси от живачни руди; 4-то място в света по обща стойност на природните ресурси; 7-мо място в света по запаси от въгл
193
2
 
24
 
! Отговори
дрън дрън преди 4 месеца
По-вярно е, че Орбан се бори за цяла Европа. Защото в случая "единна" Европа означава фалирала Европа, Европа в тежка икономическа и хуманитарна криза и Европа на ръба на световна война, предизвикана от задокеанските ни "приятели".
192
20
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До АнонименОмраза към Русия нямаше. Тя се появи естествено и нормално, понеже Русия е държава АГРЕСОР, с претенции към цяла Източна Европа. Нормалните хора не искаме нито Русский Мир, нито Руска буферна зона пак по нашите земи, не искаме москвичи, текезесета, открити листове, изходни визи, не искаме нищо от Русия, можем без Русия и сме МНОГО ПО-ДОБРЕ без Русия. Не искаме да чуваме за тях, не искаме да знаем за тях и сме мнозинство, не само в България, но и в цяла Европа.
191
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европа ли накара Украйна да не спазва подписаните споразумения, да не се съобразява с предупрежденията на Русия повече от 10 години, че ще се стигне до сблъсък, ако така продължава, поведението на управниците на Украйна в спрямо руснаци и българи, това всичкото Европа ли го направи? Я стига преиначавахте нещата както ви изнася не за друго, а за да оправдаете собственото си поведение.
190
1
 
16
 
! Отговори
младен преди 4 месеца
"Крайна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа, заяви министър-председателят..."Предлагам да помогнем на Крайна с борбата с 240 олигофре.на за пушечно месо.
189
1
 
18
 
! Отговори
БОЖЕ , БОЖЕ преди 4 месеца
Пази ни от нашите управляващи , от враговете си сами ще се пазим !!
188
0
 
18
 
! Отговори
bbb преди 4 месеца
Плазмо....дия го докарва на приказки, но на дела - никак!Чак ме е срам, че този човечец се мотае из Европа и представлява България! Да не говорим, че седи в Давос сума време и похарчи маса пари за този курорт.
187
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
''Силни сме , когато сме единни ''.. , да ве , ЕС единен ли е , едни държави си търгуват с Русия , а за другите като нас --- санкции . ВЕРНО ЛИ ВЕ ?Не случайно и Денката използва терминът ''единни'' , който ЛИПСВА в ЕС !
186
1
 
16
 
! Отговори
Ехааааа преди 4 месеца
Денков откога не си ходил на лекар ?????Я вземи *** се прегледай и тогава отивай в Давос и давай интервюта !!!!!!
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна помага на САЩ и Англия ,.... да печелят повече от ЕС и цяла Европа , не се ли вижда на практика , или още има кьорав народ в Европа ?